17 Nisan 2013 09:42

Şiddete karşı, sağlık hakkı için g(ö)revdeler!

Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan, ölümünün birinci yılında tüm hastanelerde greve çıkan sağlık emekçileri tarafından anıldı. Sabah saatlerinden itibaren iş bırakan sağlık emekçileri, hastanelerinde yaptıkları basın açıklamalarının ardından illerinde bulunan sağlık müdürlüklerine yürüdü. İstanbul’da sağlıkçılar, Çapa’da bulunan İstanbul Tıp Fakültesinde toplandı.

“Sağlıkta şiddet sona Ersin”, “Sağlıkçılar ölüyor Bakanlık uyuyor” sloganları atan sağlık emekçilerine ve basına seslenen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Özdemir Aktan, Dr. Ersin Aslan’ın ölümünün ardından geçen bir yıllık süre içiresinde şiddetin arttığını, sağlıkçılar ile hasta ve yakınları arasındaki güven ilişkilerinin zedelendiğini dile getirdi.

TBMM’de kurulan Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonunun bir rapor dahi hazırlayamadığını aktaran Aktan, “Sağlık Bakanlığına emekçilerin taleplerinin içinde olduğu 14 maddelik bir teklif sunduk. Ama gelin görün ki Bakanlıkta bu taleplerimizi görmezden geldi. Herhangi bir adım atılmadı” diye konuştu.

17 Nisan’ı Sağlıkta Şiddeti Kınama günü ilan ettiklerini söyleyen Aktan, bu teklifi Dünya Sağlık Örgütü ile de görüştüklerini, onlarında diğer meslek örgütleriyle görüşerek bir karar alacaklarını kaydetti. Sağlık Bakanı başta olmak üzere hükümet yetkililerinin ve hastane yöneticilerinin tahrik edeci söylemlerden uzak durmaya çağıran Aktan, saygı ve güvenin olduğu bir sağlık sistemi istediklerini söyledi.

BİNLER YÜRÜDÜ

Açıklamaların ardından binlerce sağlık emekçisi İstanbul Tıp Fakültesinden, Beyazıt’ta bulunan İl Sağlık Müdürlüğüne yürüdü. Yürüyüşe Türk Sağlık-Sen İstanbul Şubeleri de katıldı. Sağlık Müdürlüğü önünde Ersin Arslan’ın öldürüldüğü saatte saygı duruşunda bulunuldu. Eylemi düzenleyen sendika ve meslek örgütleri adına ortak basın metnini okuyan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, “Şiddeti doğuran, emekçileri ve halkı mağdur eden bu sistemi ortadan kaldırmaya, iş kolundaki sendikalar ve sağlık meslek örgütleri olarak birlikte çözüm üretmeye davet ediyoruz” dedi.

İŞ GÜVENCESİ İÇİN SOKAKLARDAYIZ

Diş Hekimleri Odası Başkanı Murat Ersoy, “Biz bu şiddetin altında ezilmek istemiyoruz. Bugün burdayız, yarında gerekirse burada oluruz. Şiddete karşı sonuna kadar direneceğiz” dedi.

SES İstanbul Şubeleri adına konuşan Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel, neredeyse hergün bir sağlık emekçisinin şiddete uğradığını, bu şiddetin sorumlusunun Sağlık Bakanı ve sağlık sistemi olduğunu dile getirdi. Adıgüzel, sokaklara aynı zamanda performans sistemine karşı, 657 Sayılı yasanın değiştirilerek iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına karşı, özelleştirmelere karşı da çıktıklarını söyledi.

Dev Sağlık-İş Genel Sekreteri Gürsel Kaya ile Aile Hekimliği Derneği Başkanı Esin Şener de birer konuşma yaptı.

EYÜP DEVLET HASTANESİ'NDE YÜZDE 80 KATILIM

Eyüp Devlet Hastanesi’nde sabah iş bırakan sağlık emekçileri hastane önünde bir açıklama yaptı.

Eylemde konuşan SES Aksaray İşyeri Temsilcisi Selma Ateş Yılmaz ve  Tabip Odası Temsilcisi Doktor Ülkü Çakır, AKP Hükümetinin sağlıkta dönüşüm programının şiddeti ürettiğini belirterek hastanelerin kâr amaçlı çalışmasının sağlık hizmetinin nitelikli sunumunu engellediğini ve sistemin mağdurları olan sağlık çalışanları ve hastaları karşı karşıya getirdiğini vurguladılar.

Eyüp devlet hastanesinde greve katılım yüzde 80 oranında gerçekleşti. Açıklama sonrası sağlık emekçileri İl Sağlık Müdürlüğü önüne yapılacak yürüyüşe katılmak için yola çıktı. (İstanbul/EVRENSEL)


Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıl dönümünde, sağlıkta şiddete, şiddeti doğuran ve besleyen sağlık sistemine karşı greve çıkan yüzlerce sağlık çalışanı Ankara'da Sağlık Bakanlığı önüne yürüdü.

Sağlık alanında örgütlü hekim, teknisyen, hemşire oda sendika ve derneklerin çağrısıyla yapılan grev sabah saatlerinden itibaren hastanelerde uygulandı. Birçok hastanede acil hasta, diyaliz ve kanser hastaları dışında polikliniklerde hizmet verilmedi. Hasta sayılarının da az olması dikkat çekti. Hastanelerde bulunan vatandaşların büyük bölümü ise aldıkları randevu sonucu geldiklerini belirtti.

DR. ERSİN ARSLAN İÇİN SAYGI DURUŞU

Hekimler, greve ilişkin Ankara İbni Sina Hsastanesi önünde toplandı. Burada balon, pankart ve dövizlerle taleplerini dile getiren hekimler, yakalarına şiddet dolayısıyla kaybettikleri meslektaşlarının fotoğraflarını taktı. Siyah ve beyaz balonları hastane çevresine asan hekimler,  Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledilen Dr. Ersin Arslan için kısa bir anma gerçekleştirdi. Yapılan saygı duruşunun ardından ise Sıhhiye'de bulunan Sağlık Bakanlığı binası önüne bir yürüyüş gerçekleştirdi. "Böyle sağlık sistemi olmaz. Bu şiddet sona ersin" yazılı ortak pankart arkasında yürüyen yüzlerce sağlıkçı, "sağlıkta dönüşüm ölüm demektir", "hekime şiddete hayır", "sağlık haktır satılamaz" sloganları attı.

Oda, sendika, dernek yöneticilerinin taşıdığı bir de siyah çelenk yürüyüşün en önünde taşındı. Yürüyüşe, CHP milletvekilleri, Aytuğ Atıcı, Kadir Gökmen Öğüt ile KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, Tüm Bel-Sen Genel Merkez Yöneticisi Satı Burunucu Çalı'nın yanı sıra çok sayıda sendika, kurum ve parti yöneticileri de destek verdi. 

BAKANLIĞA SİYAH ÇELENK BIRAKILDI

Bakanlık önüne gelen sağlıkçılar ilk olarak Bakanlık bahçesine siyah çelenk bıraktı. "Sağlıkta Şiddet sona Ers!n" yazılı kalp şeklindeki köpükleri de hekimler bu bahçede, kırarak, "Sağlık politikanız yere batsın. Kalbimiz kırık" dedi. Burada ortak açıklamayı SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara yaptı. Dr. Ersin Arslan'ın ölümünün üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan Kara, geçen süre içerisinde, şiddetin giderek arttığına vurgu yaptı.

'SADECE HASTA YAKINLARINDAN ŞİDDET GÖRMÜYORUZ'

Kara, son bir yıl içerisinde yaşanan hekim ölümlerini ve şiddeti şöyle sıraladı: Son bir yıl içinde genç bir sağlık emekçisi Dr. Melike Erdem sisteme isyanını kendi canıyla ödedi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Yoğun Bakım Hemşiresi Rabia Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, hastane müdürünün kovaladığı sağlık çalışanı, emniyet güçleri ve başhekimlerin saldırısı, hasta ve hasta yakınlarının yerlerde tekmelediği hamile doktor...". Bunlar yaşananlarının sadece bir kaçı olduğuna vurgu yapan Kara, sağlık çalışanlarının şiddeti sadece hasta yakınlarından görmediğini söyledi. Kara, gördüğümüz şiddeti birkaç başlıkta özetlersek;   Hasta ve hasta yakınlarının şiddeti, Bakanlığın, hükümetin ve idarecilerin dil ve üslubu, uygulanan sağlık politikalarının etkisi  Mobbing,  Atanmışların ve seçilmişlerin uyguladığı şiddet, işyerlerinde kadrolaşmaya bağlı olarak çalışanlar üzerinde hegemonya kurma amaçlı baskı, ifade ve örgütlenme özgürlüğü karşısında sürgün, soruşturma, gözaltı ve tutuklamalar ya da siyasal şiddet... "şeklinde sıraladı.

'BUNLAR SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMININ SONUÇLARIDIR'

Bu ve benzeri bir çok sorunun “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın sonuçları olduğuna vurgu yapan Kara, "Halkımıza daha iyi bir sağlık sistemi sunabilmek için, halkımızı verdiğimiz bu mücadelede yanımızda olmaya, hükümeti, şiddeti doğuran, emekçileri ve halkı mağdur eden bu sistemi ortadan kaldırmaya, işkolundaki sağlık meslek örgütleri olarak birlikte çözüm üretmeye davet ediyoruz" diye konuştu. Kara, grev sonrası taleplerinin yerine getirilmesi için daha etkili eylemlerle mücadele edeceklerini ifade etti. 

Daha sonra söz alan Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Özden Şener de, AKP iktidarının 10 yıllık süre içerisinde Sağlık Bakanı olarak görev yapan Recep Akdağ'ın, sağlık alanında uyguladığı politikalar yüzünden ölümcül ve artan şiddet vakalarının hızlandığını söyledi. Eski Sağlık Bakanı' Recep Akdağ'ın şiddet yoktur dediğini kaydeden Şener, bakanlık tarafından kurulan Alo 113 'Beyaz Kod' hattına gelen şikayet rakamlarıyla cevap verdi. Şener, 113'e kuruluşundan itibaren sekiz ayda, Aralık sonuna kadar özellikle 4 bin400 başvuru yapılmış. Ocak ayından Mart ayına  ise 3 bin 300 başvuru yapılmış. Doktor Recep Akdağ duyuyor musunuz? Sizin Türkiye'de sağlığı getirdiğiniz nokta işte bu" diyerek tepki gösterdi. Sağlıkta şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çeken Şener, bunun önüne geçilmesi için biran önce Meclis'in harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

'MECLİS BİR YILDIR İKİ MADDEYİ ÇIKARTAMADI...'

Bir yasa çıkartılarak iki maddenin eklenmesinin çok zor olmayacağını ifade eden Şener, bu maddelerin Türk Ceza yasasına da eklenebileceğini söyledi. Bunun yedi talepten bir tanesi olduğuna değinen Şener, bir yıldır hiç bir adımın atılmadığını söyledi. Şener, bir yılda Meclis ne yapıyor biliyor musunuz? Recep Akdağ diyordu ki çalışıyoruz. Doktor Müezzinoğlu da diyor ki çalışıyoruz. Biz de diyoruz ki; çok çalışkansınız, aferin. İki madde çıkaramıyorsunuz daha, bir de anayasa yapacaksınız öyle mi? Aferin size öyleyse" diyerek tepki gösterdi.

17 NİSAN ŞİDDETİ ÖNLEME GÜNÜ İLAN EDİLDİ

TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan da, 17 Nisan gününün "sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önleme günü" olarak ilan edilmesi için girişimlerde bulunduklarını anlattı. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Tabipler Birliği başta olmak üzere Meclis'e öneriler de bulunduklarını aktaran İlhan, "Bütün sağlıkçılar 17 Nisan'ı takvimlerine not etsinler. İlan ediyoruz ki; 17 Nisan bundan sonra 'sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önleme günüdür" dedi. Hemşireler Derneği Genel Sekreteri Hatice Uçak da,  hemşirelerin sağlık politikaları nedeniyle yaşadıkları olumsuzluklara dikkat çekerek, sağlık alanında yaşanan bütün olumsuzluklara karşı ortak mücadele edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Konuşmaların ardından balonlar havaya uçuruldu. (Ankara/EVRENSEL)


Gaziantep’te bir yıl önce hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan için sağlık çalışanları iş bıraktı. 

Gaziantep Sağlıkçılar Meclisi öncülüğünde binlerce sağlıkçı, Dr. Ersin Arslan Hastanesi önünden Demokrasi Meydanına kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Eyleme Dr. Ersin Arslan, 25 Aralık Devlet Hastanesi, Şehitkamil Devlet Hastanesi, Gaziantep Üniversitesi Hastanesi, Çocuk ve Kadın Doğum Hastaneleri ile özel hastanelerden katılım olurken,  çeşitli siyasi parti ve sendikalar da destek verdi.

Alkışlar, zılgıtlarla yürüyen kitle “Sağlığına ve sağlıkçına sahip çık”, “Sağlıkta şiddet istemiyoruz”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Sağlığa uzanan eller kırılsın” sloganları attı.

Demokrasi meydanında basın açıklamasını okuyan Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Savaş Gürsoy, aradan bir yıl geçmiş olmasına rağmen hala ülkenin dört bir yanında sağlık çalışanlarına şiddetin devam ettiğine dikkat çekerek, son bir yıl içinde genç bir sağlık emekçisi Dr. Melike Erdem’in sisteme isyanını kendi canıyla ödediğini ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hemşire olan Rabia Önal’ın öldüresiye dövüldüğünü söyledi.

Saldırıların sadece fiziksel olmadığını belirten Gürsoy, bakanlığın dil ve üslubunun, istihdam modelleri, ifade ve örgütlenme özgürlüğü karşısında sürgün soruşturma gözaltı, tutuklamalar gibi olaylara “görülmeyen, saklanan” saldırılar arasında yer verdiğini söyledi.

Mevcut sağlık sistemini “Akıl Dışı” olarak nitelendiren Gürsoy,  “Sağlıkçılar her işi yapabilir mantığının olduğunu, 7/24 esnek, kuralsız, baskı altından çalışıldığını, hükümet ve siyasetçilerin sağlık çalışanlarını küçük düşüren, itibarsızlaştıran bir sistem var ve müşteri gözü ile bakılan hastaların tedavi olamadıklarında sağlık çalışanlarına öfke ve şiddet ile yaklaşılıyor” diye konuştu.

Gürsoy,“Tüm bu yaşananlar sonucu bugün iş bıraktıklarını ve Sağlıkta Dönüşüm Programına Karşı görevde olduklarını belirtti.

Eylem 15 dakikalık oturma eylemiyle son buldu. (Antep/EVRENSEL)


Sağlıkta Dönüşüm politikasının faturasını en ‘şiddet’li şekilde ödeyen sağlık emekçileri İzmir'de de greve çıktı.

İzmir’deki kamuya ait bütün büyük hastanelerde iş bırakıldı. SES, TTB ve İzmir Tabip Odası’nın yer aldığı İzmir Sağlık Çalışanları Platformu’nun eylemine Türk Sağlık Sen de son anda aldığı kararla katıldı.

Acil, diyaliz ve kanser hastaları dışında büyük oranda hasta bakılmadı. Hastalara ve hasta yakınlarına bildiri dağıtan sağlık emekçileri greve çıkış nedenlerini anlattı. Bazı hastalar dağıtılan bildirileri odalarının camlarına astı. Saat 10.30’da hastane bahçelerinde basın açıklamaları yapıldı, Dr. Ersin Aslan anıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi bahçesinde bir araya gelen sağlık emekçileri de Dr. Ersin Aslan’ın anıt mezarına yürüyerek karanfil bıraktı.

Burada bir konuşma yapan, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Olguner, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarına ilişkin çözüm beklediklerini ifade etti. Olguner, Meclis’te bekleyen yasanın çıkartılmasını istediklerini dile getirdi. Sağlıkta dönüşüme karşı bütün sağlık emekçileri ve hastalar, hasta yakınları ile birlikte mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Ardından İç Hastalıkları hekimleri ve Asistan Hekimler adına da birer konuşma yapıldı. Eyleme TTB Tıp Öğrenci Kolu üyesi öğrenciler de katıldı.

Hastanelerde yapılan açıklamaların ardından sağlık emekçileri otobüslerle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesine gitti. Fakültenin giriş kapısına, “G(ö)revdeyiz” yazısı asıldı. SES İzmir Şube Başkanı Dr. Veli Atanur, “İş güvencesi, işyeri güvencesi, gelir güvencesi istiyoruz. Performans istemiyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL) 



Kocaeli Tabip Odası, SES ve Dev Sağlık-İş’in Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde kurdukları çadıra özel güvenlik birimleri (ÖGB) saldırdı.

Sabah saatlerinde hastane bahçesi önüne gelerek çadır kurmak isteyen sağlık çalışanları güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle karşılaştı. Çadırın kaldırılmasını isteyen güvenlikçiler, eylemlerine devam etme isteyen sağlık çalışanlarına saldırdı ve çadırı söktü. Sağlık emekçileri ile özel güvenlik elemanları arasındaki gerginliğin büyümesi üzerine hastane önüne gelen polis sağlık emekçilerinin çadır kurmasına engel oldu. Polisin ve özel güvenlik elemanlarının tutumunu protesto eden sağlık emekçileri sağlıkta şiddete karşı iş bıraktıkları gün de bile şiddete maruz kaldıklarını belirttiler. Kocaeli Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Burhan Çağlar Usta yaptığı açıklamada tüm yaşanan sıkıntıların sağlıkta dönüşüm programının sonuçları olduğunu aktararak, “Bu programın kimseye bir yararı olmadığı ortaya çıkmıştır. Yol yakınken bundan vazgeçilmelidir” dedi.

Sağlık çalışanlarının eylemine Tek Gıda-iş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan ve 23.gündür direnişte olan Pakmaya işçileri de katılarak destek verdi. (Kocaeli/EVRENSEL)


Adana’da yapılan eylemde sağlık alanında yaşanan sorunların ve sağlık emekçilerinin maruz kaldığı şiddetin değişmediği vurgulandı.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Balcalı Tıp Fakültesi Hastanesi Poliklinikleri önünde bir araya gelen Adana Tabip Odası, SES ve Dev Sağlık-İş üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Ersin Arslan’ın ölümünün üzerinden geçen bir yıla rağmen şiddetin daha da arttığını diye getirdi.

Arslan’ın ölüm yıldönümünün Uluslararası sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önleme günü olması için Dünya sağlık örgütüne başvurduklarını aktaran Ökten, bu vesile ile sağlıkta şiddeti görünür kılmak istediklerini söyledi. Sağlık Bakanlığının sağlıkta şiddet yasasını çıkarmamakta direndiğini ifade eden Ökten, sağlık alanını savaş alanına çeviren bu şiddetin kaynağının sağlık politikaları olduğunu vurguladı.

Ökten, kamu hastanelerinin yöneticilerini ve özel hastane sahiplerini sağlıkta şiddete karşı sahici önlemler almaya çağırdı.

Açıklamanın ardından KESK MYK üyesi Baki Çınar da KESK olarak sağlık alanında yaşanan şiddete ve piyasalaştırmaya karşı mücadele edeceklerini dile getirdi. (Adana\EVRENSEL)


Bursa Tabip Odası, geçtiğimiz yıl Gaziantep'te öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın birinci ölüm yıl dönümünde, kanlı önlüklerle sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı eylem yaptı.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde toplanan doktorlar, metroya yürüdü. Metroya binen doktorlar, yolculuk yaparken vatandaşlarla bol bol sohbet etti. Vatandaşlar da sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kınadıklarını ifade etti. Sabah erken saatlerde, acil ve kanser hastalarına bakanlar dışında sağlık çalışanları iş bırakma eylemi yaptı. Ardından, yürüyüşe geçen ve aralarında profesörlerin de bulunduğu 30 kişilik hekim grubu, BursaRay istasyonuna yürüdü.

Metroya binen doktorlar, üzerlerindeki kanlı önlüklerle sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekti. Bursa Tabip Odası Başkanı Kayhan Pala, "Bizler, sizin için varız. Ama sağlık çalışanlarına yönelik şiddet her geçen gün artıyor" dedi. Metroda yolculuk yapan vatandaşlar da doktorlara yönelik şiddeti kınadıklarını dile getirdi. Üniversite İstasyonu'ndan binen doktorlar, Şehreküstü istasyonu'nda indi. Şehreküstü Meydanı'nda diğer doktorlarla buluşan hekimler, Bursa Devlet Hastanesi'ne kadar yürüdü. (BURSA)


Kayseri Devlet Hastanesi önünde açıklama yapan SES üyeleri adına konuşan Kayseri SES Şube Başkanı Ali Yıldırım Dr. Ersin Arslan'ın öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini ancak bu süre zarfında sağlıkta şiddet sorununun çözülmesi bir yana daha da yoğunlaştığını dile getirdi.

Sağlık emekçilerine emniyet güçleri, hasta yakınları ve hastane müdürleri tarafından şiddet uygulandığını söyleyen Yıldırım “Böyle sağlık sistemi olmaz. Bu şartlarda, iyi hekimlik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, teknisyenlik yapılmaz! Nitelikli sağlık hizmeti verilmez! Üzgünüz, bizi şiddetle karşı karşıya getiren bu sisteme karşı; haklarımızın, halkımızın ve çocuklarımızın sağlık hakkı için bugün hizmet veremiyoruz” dedi.

Tüm bunların “Sağlıkta Dönüşüm Programının” bir sonucu olduğunu söyleyen Yıldırım “Taleplerimizin yerine getirilmesi için, daha etkili eylemlerle ve daha kararlı bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz” diyerek sözlerini bitirdi. (Kayseri/EVRENSEL)


Sabah saat 08.00'den itibaren Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Poliklinik binası önünde bir araya gelen hekimler yaptıkları basın açıklamasıyla sağlıkta dönüşümü ve yaşanan şiddeti protesto etti. TTB Aydın Oda Başkanı Dr. Eralp Atay ve SES Aydın Şube Başkanı Eyüp Curun’un yaptığı basın açıklamasının ardından hastane bahçesinde bekleyerek hizmet vermedi.

DİDİM DEVLET HASTANESİ'NDE SAĞLIK EMEKÇİLERİ VE HASTALARDAN ORTAK AÇIKLAMA

Didim Devlet Hastanesi'nde sağlık emekçileri, 'sağlıkta dönüşüm' uygulamaları, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet ve yaşanan ölümleri protesto etmek için iş bıraktı. Hastane bahçesinde, poliklinikler önünde toplanan sağlık emekçileri, hasta ve hasta yakınları basını bilgilendirmek için açıklama yaptı.

Sağlık çalışanlarının eylemine Belediye Başkanı Mümin Kamacı ve Didim Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri  da katılarak destek verdi. (Aydın/EVRENSEL)


Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi önünde bir araya gelen yaklaşık sağlıkçılar adına konuşan SES Şube Başkanı Dr. Birtürk Özkavak, ‘Sağlıkta dönüşüm’ adı altında getirilen performans sistemine, kuralsız, esnek ve baskı altında çalıştırılmaya ve her türlü alınan katlı ve ilave ücretlerin kaldırılması için “g(ö)revde” olduklarını açıkladı. Bütün sağlık meslek örgütlerini halkı mağdur eden bu sağlık sistemine karşı birlikte mücadeleye çağırdı. Açıklamanın ardından yürüyüş yapıldı. (Eskişehir/EVRENSEL)



BÖLGE TABİP ODALARI DA EYLEMDE

Van ve Hakkari Tabip Odası, bugün yapacakları greve destek istedi. Her iki oda tarafından yapılan açıklamada, “Hastalar Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın yarattığı mağduriyetlerden, katılım paylarından yılmış durumda. Kötü sağlık sistemini dayatanlar kenarda izlerken sağlık kurumlarımız birer şiddet alanına dönüştü” denildi. Açıklamada, saat 11.00’de Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması yapılacağı duyuruldu.


Diyarbakır’da Devlet Hastanesi bahçesinde toplanan sağlıkçılar, “Ersin’in katili Roboski’nin faili” sloganları atıldı. Eyleme KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri de destek verdi.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Kemal Karataş, “Bizler sadece hasta yakınlarının şiddetine maruz kalmıyoruz. Kaymakamların, Başhekimlerin, polisin, bakanlığın, hükümetin, atanmışların baskısı her geçen gün artıyor. Sağlık çalışanlarını hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya getiren akıl dışı bir sağlık sistemi var” dedi. Hükümetin sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran söylemleri olduğunu kaydeden Karataş, “Bize şiddet uygulan bu sisteme karşı, çocuklarımızın sağlık hakkı için bugün hizmet veremiyoruz” dedi.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de, “Bu grev daha iyi bir sağlık sistemi için yapılmaktadır. Tüm arkadaşlarımı kutluyorum. Bu sistem iflas etmiştir” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


SES Dersim Şubesi öncülüğünde gerçekleşen iş bırakma eylemine Dersim’de yüzde 100 katılım oldu. Hastanelerin sadece acil bölümleri hizmet verdi. Devlet Hastanesi önünde yapılan açıklamaya sağlık emekçilerinin yanı sıra KESK bileşenleri ve siyasi partiler de katıldı. Sık sık “Sağlık haktır satılamaz”, “Sağlıkta şiddete son verilsin” ve “Parasız eğitim, parasız sağlık” sloganları atılırken basın açıklamasını SES üyesi Dr. Azad Günderici okudu.

Günderici, “Bu eylem ve etkinliklerimizde ki temel amacımız; sağlık sistemindeki yanlışlıklara dur demek ve sağlık emekçilerinin sorunlarına dikkat çekmektir” dedi. (Dersim/EVRENSEL)


VAN VE HAKKARİ: SUSMA HAYKIR ŞİDDETE HAYIR

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen SES Van Şubesi, Van-Hakkari Tabip Odası üyeleri, iş bırakma eylemi kapsamında açıklama yaptı. Sağlık emekçilerine İHD üyeleri de destek verdi.

Muradiye’de de sağlık emekçileri basın açıklaması yaptı. Konuşma yapan Dr Baki Tura, “Daha iyi bir sağlık sistemi suna bilmek için; halkımızı verdiğimiz bu mücadelede yanımızda olmaya davet ediyoruz” dedi.

Hakkari Devlet Hastanesi önünde yapılan eylemde “Susma haykır şiddete hayır” sloganları atarak toplanan sağlıkçılar arına konuşan SES Yönetim Kurulu üyesi Dr. Resul Tertemiz, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin gittikçe arttığını vurgulayarak önlem alınmasını istedi. (VAN-HAKKARİ)



YOZGAT: HEKİME ŞİDDET KANIKSANIYOR

Yozgat’ta Uzman Hekimler Derneğine (UHD) üye doktorlar ve sağlık çalışanları da iş bıraktı. UHD adına açıklama yapan Dahiliye Uzmanı Dr. Arif Yücel, “Toplumun en müstesna kişileri olarak kabul edilirken hasta ve hasta yakınları tarafından şiddete maruz kalan ve hatta öldürülen hekimlerin bu duruma düşmeleri hem hekimleri hem de sağduyulu halkımızı endişeye sevk etmektedir. Bizler için her sağlık çalışanının ve her hastamızın can güvenliği çok değerlidir. Sağlık çalışanlarının uğradığı sözel veya fiziksel şiddet artık toplum tarafından kanıksanarak olağan görülmeye başlanmıştır. Çoğu zaman hekim arkadaşımız bu şiddet olaylarını tasvip eden hasta veya hasta yakını ile karşılaşmış ve ‘Siz bunu zaten hak ediyorsunuz’ cümlesini duymuştur. Mevcut sağlık hizmetinden sisteminden kaynaklanan bu durumun sonucu olarak kaybettiğimiz merhum Op. Dr. Ersin Arslan’ı anmak ve bu durumun düzeltilmesi amacıyla bugün iş bırakıyoruz. Amacımız hastalarımızı mağdur etmek değil sağlık çalışanlarına olan şiddeti ve olumsuz yargıları ortadan kaldırmaktır” dedi. (YOZGAT)


TÜRK SAĞLIK-SEN GREVDE DEĞİL YASTA!

Türk Sağlık-Sen üyeleri ise İzmir hariç greve çıkmadı. Sendika üyeleri Dr. Ersin Arslan’ı anmak için siyah kokart takarak çalıştı. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci yaptığı açıklamada, “Dr. Ersin Arslan’ın ölümünün birinci yılında sağlık şehidimizi anmak ve sağlıkta şiddete dikkat çekmek için 17 Nisanı Yas Günü İlan ettik. 17 Nisanda tüm kurumlarda siyah kokart veya kurdele takarak hizmet üreteceğiz, sağlıkta şiddeti protesto edeceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ)