Siyaset Bilimci Sezin Öney: İsveç itirazına ekonomik misillemeler gelebilirdi
Siyaset Bilimci Sezin Öney, “Türkiye, eğer ABD ile ciddi biçimde ters düşmek istemiyorsa, İsveç’e yeşil ışığı yakmak zorundaydı. Ekonomik misilleme gelebilirdi" dedi.

Fotoğraf, Sezin Öney'in kişisel arşivinden alınmıştır.
Birkan BULUT
Ankara
Erdoğan yönetiminin İsveç’in NATO üyeliğine yönelik süren itirazları bir anda bitiverdi. Böylece Sovyetler Birliği’ne karşı bir savaş ittifakı olarak 74 yıl önce kurulan NATO’nun bir kez daha genişlemesinin önünde engel kalmamış oldu. İsveç’in üyeliğine yeşil ışık yakan Erdoğan yönetimi, bu süreçte herhangi bir somut kazanım gösteremedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Önce AB’de önümüzü açın, biz de İsveç’in önünü açalım” şeklindeki cılız ifadeleri ise gerçekçi bulunmuyor.
Fotoğraf: NATO
"ABD YOĞUN BİR ŞEKİLDE BASTIRDI"
Erdoğan yönetiminin İsveç’in NATO üyeliğini kabul etmesini Siyaset Bilimci Sezin Öney gazetemize değerlendirdi. İsveç konusunda geri adımın, Türkiye’nin NATO ile pazarlığın en önemli oyuncusu ABD’nin yoğun biçimde bastırmasıyla geldiğini belirten Öney, “ABD, arka planda o kadar yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü ki; Türkiye, eğer ABD ile ciddi biçimde ters düşmek istemiyorsa, İsveç’e yeşil ışığı yakmak zorundaydı. Türkiye’nin şu an ekonomik bakımdan elindeki kartlar o kadar zayıf ki, şu aşamada konuya yönelik tansiyonu yükseltmesi çok zordu. ABD ile ilişkilerin daha da zayıflamasının sonucunda, ekonomik misillemeler gelebilirdi. ABD’nin, Türkiye’ye şu dönemde yatırım yapan ve daha da fazla yapmayı düşünen Körfez ülkeleri ile de arası son derece iyi” dedi. Rusya cephesinde ise Putin’in elinin iktidarı boyunca hiç olmadığı kadar zayıf olduğunu ifade eden Öney, bu noktadan sonra, Türkiye’nin enerji konusundaki zayıflıklarının konu edilebileceğini dile getirdi.
Öney, “Biz daha çok, 180 derece dönüşler görüp; Batı ile ilişkilerin Rusya aleyhine veya tam tersi, lehine kullanıldığı günleri de görürüz. Mesele; Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabinesi, TBMM’de Ak Parti temsiliyeti ve ötesinde Cumhur İttifakı desteğine bağlı. Türkiye’nin geri kalan muhalefetine şu an ‘yok muamelesi’ yapılıyor: ve onlar da, bunu doğrularmışçasına hareket ediyorlar” dedi.
FATURAYI YİNE HALK ÖDEYECEK
Türkiye’nin, bir şey kazanacaksa bunu yazılı mutabakata bağlamak zorunda olduğunu belirten Öney, “İsveç; neredeyse T.C. vatandaşlarına karşı 4’te 1 oranına varan vize ret oranı konusunda hemen bir değişiklik yapıyor mu? Yazılı; tarihlerin olduğu bir mutabakat olmadığı sürece, boş sözlerle karşı karşıyayız. Ekonomik nedenlerle, Erdoğan hükümeti ‘Batı kartını’ kullanır; sonra, döner ‘Rusya kartını’ kullanır. Ceremesini de, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları çeker. Erdoğan, AK Parti ve Cumhur İttifakının insafına bırakılmış bir ülke ile karşı karşıyayız. Şu an için-muhalefet bir değişim yapmayı başarmazsa; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kaderi, Erdoğan’a kilitli” diye konuştu.
Evrensel'i Takip Et