04 Mayıs 2023 19:21

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Alev Özlem Demirel: Seçim sonrası Türkiye raporu yayınlayacağız

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Alev Özlem Demirel Antep'te demokratik kitle örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve Yeşil Sol Parti Gaziantep adaylarıyla bir araya geldi.

Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel 

Paylaş

Yeşil Sol Parti Gaziantep Milletvekili adaylarına destek vermek ve aynı zamanda deprem bölgesinde incelemelerde bulunmak için gelen Avrupa Parlamentosu Milletvekili Alev Özlem Demirel demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileriyle buluştu. Demirel, temmuz ayında yayınlamayı planladıkları Türkiye raporunda, bu toplantının ve yapacakları temasların etkili olacağını söyledi.

HDP, Yeşil Sol Parti, Emek Partisi, TİP, SES, Eğitim Sen, İHD, ÇHD, ÖHD, Atmalılar Derneği, Pazarcıklılar Derneği, Tilkiler Derneği, Çepniler Derneği, Kizirli Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Balyan Derneği, Nar Sanat Derneği, Gaziantep Barosu, Eczacılar Odası, Makine Mühendisleri, BİRTEK-SEN, Pir Sultan Abdal Derneği ile bir araya gelen Avrupa Parlamentosu Milletvekili Alev Özlem Demirel’in yaptığı toplantıda Yeşil Sol Parti Gaziantep Milletvekili Adayları Sevda Karaca ve Murat Sarısaç da yer aldı.

"TÜRKİYE AVRUPA BİRLİĞİ İÇERİSİNDE BÜYÜK TARTIŞMALARA NEDEN OLUYOR"

Toplantıda ilk sözü alan Avrupa Parlamentosu Milletvekili Alev Özlem Demirel, "Türkiye, Avrupa Birliği içerisinde büyük tartışmalara neden olan bir ülke. Geçtiğimiz senelerde Türkiye’nin dış politikası ile de bağlantılı olarak Avrupa Parlamentosunda Türkiye’deki insan hakları ihlalleri konuşuluyordu. Son olarak da depremle konuşuluyor. Avrupa Parlamentosu’nda konuştuk, Türkiye'ye yönelik maddi, manevi yardımlar var. Ben bunları görmek, sizleri dinlemek için geldim. Aynı zamanda Sevda ve Murat arkadaşlarıma destek vermek için de geldim.  Ben Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye delegasyon başkan yardımcısıyım. Türkiye özel olarak da benim çalışma alanıma giriyor” dedi.

"SEÇİMLERDEN SONRA YENİDEN BİR TÜRKİYE RAPORU YAYINLAYACAĞIZ"

Deprem ve sonrasına ilişkin sürece dair bilgi almak istediğini de ifade eden Demirel, “Ayrıca deprem bölgelerini de ziyaret edeceğim. Konteynerkentleri de gezeceğiz. Seçimlerden sonra Avrupa Parlamentosu’nda tekrar bir Türkiye raporu da yayınlayacağız. Düzenli olarak yayınlanıyor bu. Vereceğiniz bilgiler bu raporda da yer alabilir. Türkiye raporunu Avrupa Parlamentosu olarak, karma parlamento olarak seçimlerden önce yayınlamama kararı aldık. Çünkü şunu da biliyoruz Avrupa Parlamentosu'ndan, Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye yönelik yapılan bazı eleştiriler bazen burada iktidar tarafından mevki olarak da kullanılıyor. Bunu istemiyoruz biz kesinlikle. Buraya müdahale etmiyoruz. Ama bu raporun önemli olacağını düşünüyorum. Sanırım temmuz ayında yayınlanacak bu rapor” diyerek bilgi verdi.

"KARŞIMIZDA HUKUKU HİÇE SAYAN BİR ANLAYIŞ VAR"

Ardından söz alan Yeşil Sol Parti Gaziantep Milletvekili Adayı Murat Sarısaç, "Tarihi bir seçim sürecinden geçiyoruz. Bu süreçte çok eşitsiz koşullarda otoriter bir yapıyla karşı karşıyayız. Bu seçimde tüm demokratik ilkeleri, hukuku hiçe sayan bir anlayış var. Zaten 21 yıllık bu tecrübeyi bence en çok Avrupa yaşadı, görüyor. Sadece Türkiye’nin başına bela olan bir yapıyla karşı karşıya değiliz. Ortadoğu‘da ve dünyada artık tehlike arz eden Taliban tarzı bir ittfakla karşı karşıyayız. Bu her yere de yansıyor. Ortadoğu’da emperyalist bir anlayışla orayı sırf Kürtler statü elde etmesin diye oraya giren, onunla da yetinmeyen, orada yaptığı katliamlar, Rojava’nın işgali, haklara yaşatmış olduğu büyük bir zulümün yanında şimdi burada göçlere sebep olup Avrupa’ya karşı ise mültecileri de bir şantaj aracı olarak kullanan bir anlayış” dedi.

"SANDIK GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ"

Emek ve Özgürlük İttfakı’nın umut yarattığını belirten Sarısaç, “Özellikle Antep yerelini değerlendirirsek bir değişim umudu var. Herkes AKP’yi kendisine artık tehdit unduru olarak görüyor. Öte yandan AKP’nin otoriter yapısını bildikleri için de sandık güvenliği konusunda da kaygılılar. Partili arkadaşlarımız, hukukçular, sendikalar çalışma yapıyor. Bunun için daha da çok çaba gerekiyor. Avrupa’dan da kendi değerlerine sahip çıkmasını bekliyoruz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, demokrasi için verilen bedelleri, işçilerin emekçilerin mücadelesi Avrupa’da evrensel değerler yarattı. Ancak Erdoğan’a pragmatik yaklaşım olursa bizden öte kendi değerlerine sahip çıkmaması olacaktır” diye konuştu.

"HALKIN İRADESİNİ ORTAYA KOYMAK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ"

Son olarak konuşan Yeşil Sol Parti Gaziantep Milletvekili Adayı Sevda Karaca, “Deprem süreciyle seçim sürecinin iç içe geçtiği bu koşullar herkesin kaygılarını arttırmış durumda. Bu kaygıların artması bir taraftan da bu ülkenin halklarının siyasi iradesini göstermesinin önündeki engelleri nasıl kaldıracağımıza ilişkin büyük sorumluluklar yüklüyor. Çünkü biz bu toplumun örgütlü güçleriyiz. Biz nasıl ki deprem döneminde 11 kentteki yıkımı devletten çok daha önce ortadan kaldırmak, insanların hayatlarını yeniden kurmasının dayanağı olmak için bütün güçlerimizi seferber ettiysek; bu seçim döneminde de halkın birikmiş öfkesini, iradesini de ortaya koymak için hem bu kentte hem de ülkenin dört bir tarafında mücadele edeceğiz” dedi.

"DEPREM SÜRECİNDEKİ DAYANIŞMA VE İRADEYE GÜVENİYORUZ"

Seçim atmosferinin halk üzerindeki etkisini dile getiren Karaca, “İnsanların demokrasi, barış, huzur içerisinde oy kullanmasının garantisi olmak zorunda olanların bizzat karşımıza oy kullanmanın kendisini bile terörize ettiği bir tabloyu yarattığını görüyoruz. Biz deprem sürecinde gösterdiğimiz dayanışma ve iradeye güveniyoruz. Bu irade aynı zamanda seçimde halkların bu seçimde oy kullanmasının da garantisi olacaktır” diye konuştu.

"HALKA YÖNELİK ÖRGÜTLÜ BİR SUÇ İŞLENİYOR"

Gaziantep Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ergin Sözen, “İçinde bulunduğumuz gerçek sorun şuan deprem. Seçim güvenliği muhakkak önemli ama Emek ve Özgürlük İttfakı için seçimler aslında araçtır. Parlamentodaki değişikliklerle halkın kaderi değişmeyecek, uzun soluklu bir mücadele olduğu açık. 6 Şubat’tan beri yaşanan durum derinleşen bir dehşet” dedi.

Sözen, depremin etkilerinin hala sürdüğünü ifade ederek, “Antep için 7.9 deprem olursa 38 bin insan öleceğini söylüyor AFAD, bunu devlet billiyor, acele kamulaştırma kararı çıktı Antakya’da. İnsanların maydanoz yetiştirdiği tarlaya el koyuyor devlet orada. Emek ve Özgürlük ttfakı direkt oraya gidip destek vermeli. Halka yönelik örgütlü bir suç işleniyor, bunun peşinde olmak gerekiyor. Yasal düzenlemeler olmalı” diye konuştu.

ÇHD Temsilcisi ise mültecilerin depremde bir kez daha mağdur olduğunu söyleyerek, “Mülteci sorunu çok büyük bir sorun. Bu yıkım ekonomik kriz öncesinde de vardı, ama bunun etkisini daha uzun vadede göreceğiz. Bununla ilgili sahada ciddi çalışmalar yapılmalı” dedi.  

Toplantı kitle örgütlerinin soru ve katkılarıyla son buldu. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Merzifon Kitap Fuarı'nda çevre söyleşisi: Doğanın çığlığına edebiyat ve sanatın yaklaşımı ne olmalı?

SONRAKİ HABER

MHP Hizan İlçe Başkanı 1 kilo eroinle yakalandı, yönetim feshedildi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...