Samandağ halkı, yaşam alanlarına asbestli moloz dökülmesine karşı yaşam nöbeti başlattı

Hatay'ın Samandağ ilçesinde Geri Döneceğiz Platformu, Deniz Mahallesi’nde yaşam alanlarına moloz dökülmesine karşı, enkazın döküldüğü alanın önünde yaşam nöbeti eylemi gerçekleştirdi.

03 Nisan 2023 16:30
Paylaş

Hatay Samandağ'da Geri Döneceğiz Platformu, yaşam alanlarına moloz dökülmesine karşı enkazın döküldüğü alanın önünde yaşam nöbeti eylemi gerçekleştirdi.

Antakya Deniz Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar, bir yanında sulama kanalı bulunan ve yerleşim yerlerinin yanı başındaki Mileyha Kuş Cennetti sınırları içerisinde 225 çadır içeren Stadyum Çadır Kent yakınına hafriyat döken kamyonların önünü keserek eylem yapmıştı. Enkaz dökümünün devam etmesi üzerine eylem kararı alan halk bugün açıklama yaptı.

“SAMANDAĞ HALKI KANSER OLMA RİSKİ ALTINDA”

Uygulamanın bir halk sağlığı tehdidi olduğunu ifade edildiği açıklamada “Daha öncede söyledik buraya moloz dökülmesini istemiyoruz.  Yaşam alanına yakın bir yerde moloz dökülüyor. Yaşam alanlarına yakın yerlere moloz dökmek buradaki halkın canını hiçe saymaktır” denildi.

Devlet kurumlarının enkazı kaldırma konusunda inanılmaz bir acelecilik sergilediği vurgulanan açıklamada; “Halk sağlı risklerin en başında asbest tehdidi gelmektedir. Asbest Dünya Sağlık Örgütüne bağlı Ulusarlarası Kanser Araştırmaları Merkezi tarafından insanlar için kesin kanserojen anlamına gelen grup 1 içerisinde listelenmektedir. Enkaz kaldırma çalışma bu şekilde sürdürülmeye  devam ederse Samandağ halkı Asbestos, akciğer kanseri ve akciğer zarı kanseri gibi yeni sağlık sorunlarıyla karşı karşıya gelecektir” denildiş

Rüzgarın batı-doğu istikametinde olmasından dolayı Samandağ yerleşiminin de asbest maruziyeti tehlikesi altında olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi,  “Yaptığımız gözlemlerde enkazın bir bölümünün de Samandağ-Antakya kara yolu üzerinde bulunan Yeşilköy mevkiinde yerleşim birimleri ve tarım alanlarının olduğu bölgeye dökülmektedir.  Bu durum yeraltı ve yer üstü kaynakların ve tarım alanları için ayrıca bir risk oluşturmaktadır. Yine bölgedeki insanlar asbest maruziyetine açıktır. Antakya’da da benzer durum yaşanmakta olup molozlar Altınözü yolu üzerinde,  Narlıca’da bir vadinin bitiminde ve yukarıda vadinin içerisinde bulunan zeytin ağaçlarının üzerinde dökülmekte ve önlem alınmadığı için toz bulutu oluşmaktadır. Kalkan toz rüzgar vadi boyunca Narlıca’daki konutlara ulaşarak insanları ve diğer canlılara tehdit oluşturmaktadır. Enkaz çalışmalarında görev alan personelin asbest tehlikesine karşı koruyu filtreli maske kullanmadıkları gözlenmektedir”

“ENKAZ BİLİMSEL YÖNTEMLERE GÖRE HALKA SORULARAK KALDIRILMALI”

Samandağ halkı ve laşan savunucuları açıklamada şu taleplerin yerine getirilmesini istedi,

  • Enkaz kaldırma ve moloz depolama faaliyetleri derhal durdurulmalıdır.
  • Konu ile ilgili uzmanların enkaz kaldırma ve kalıcı moloz depolama alanlarına yönelik çalışmaların tüm ekosisteme etkilerini dikkate alarak yapacakları çalışmalar halkın onayına sunulmalıdır. Bunlara Samandağ halkı karar verecektir.
  • Kalıcı depolama alanları halkın onayından geçtikten sonra tekrar başlatılacak olan enkaz kaldırma faaliyetlerinde aceleciliğe son verilmeli, bilimsel yöntemler ve tüm yönetmeliklerin uygulanması sağlanmalı.
  • Kuralsız uygulamalar cezaladırılmalı

“İLÇE EMNİYET MÜDÜRÜ 'ENKAZ DÖKÜLMEYECEK' DEDİ ANCAK HALKIN TALEBİNİ KARŞILAYAMADI”

Yolun kapatılması üzerine gelen İlçe Emniyet Müdürü Asuman Karacık, molozları ayrıştırıp başka bir alana taşıyacaklarını söyleyerek yolun açılmasını istedi. Yurttaşlar enkaz dökümünün hemen durdurulmasını isteyerek enkazın asbestten ayrıştırılmadan açık alanda durmasının tehlikeli olduğunu, enkazın asbestten ayrıştırılmadan başka yere taşınmasının bir anlamı olmadığını belirterek tepki gösterdi. Yurttaşlar tüm enkaz kaldırma ve moloz depolama faaliyetlerine kalıcı depolama alanları sağlanana kadar son verilmesini istedi.

JANDARMA MÜDAHALE ETTİ

Uzunbağ'da moloz dökümü yapıldığı sırada yurttaşlar aracın durmasını istedi. Diğer iş araçlarını sokmamak için set kurdukları sırada ise jandarma kitleye müdahele etti.

(Hatay/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Demirtaş'tan Kışanak'ın tek liste çağrısına destek

SONRAKİ HABER

Kamu TİS’inde taraflar çarşamba buluşacak: TÜHİS’in teklif sunması bekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...