29 Nisan 2022 09:03

İHD: 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpus bulunuyor

İHD Merkezi Hapishane Komisyonunun hazırladığı listeye göre, Nisan 2022 itibari ile Türkiye hapishanelerinde 651'i ağır olmak üzere 1517 hasta tutuklu bulunuyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İHD, Merkezi Hapishane Komisyonunun hazırladığı hasta mahpus listesini basın açıklamasıyla duyurdu. 31 Mart itibariyle hapishanede 314 bin 502 tutuklu ve hükümlü bulunduğunu aktaran İHD Eş  Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 2021 yılı başından bu yana tespit edilen 46 mahpusun hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini ve Nisan 2022 itibari ile Türkiye hapishanelerinde 651'i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpus bulunduğunu söyledi.

Yapılan açıklamada konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 31 Mart 2022 tarihi itibari ile Ceza ve Tevkifevleri verilerine göre hapishanelerde 314 bin 502 tutuklu ve hükümlü bulunduğunu ve bu sayının sürekli olarak arttığını belirtti. İnsan yaşamını ve doğuştan gelen haklarını önceleyen politika yerine güvenlikçi politikanın ikame edilmesinin mahpus sayısının bu kadar artmasına neden olduğunu söyleyen Türkdoğan, “Son yıllarda yapılan Yüksek Güvenlikli ve S tipleri ile birlikte gittikçe ağırlaşan tecrit koşulları da mahpusların yaşamlarını oldukça zorlaştırmakta ve gerek bedensel gerekse ruhsal sağlıkları üzerinde tahribata neden olmaktadır. Mahpusların yaşamış olduğu hak ihlallerinin başında da sağlığa erişim haklarının önündeki engeller ve hasta mahpuslar sorunu gelmektedir. 2020 yılı Mart ayında açıklanan Kovid pandemisinin de eklenmesiyle mahpusların yaşamış olduğu sağlık sorunları daha da derinleşmiştir” dedi.

Hapishanelerde 2021 yılı başından bu yana tespit edebilen kadarıyla en az 46 mahpus hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Türkdoğan, “Bunların 15'i Kovid-19 nedeniyle, 3 ağır hasta mahpus da infazlarının ertelenmesinden çok kısa bir süre yaşamını yitirmiştir. Unutulmamalı ki hapishanelerde meydana gelen ölümlerin çoğu önlenebilir ölümlerdir. Ancak hapishanelerin fiziki koşulları, yetersiz beslenme, revir ve hastane sevklerinin zamanında yapılmaması, mahpusların maruz bırakıldığı ayrımcı uygulamalar, tekli ring araçlarıyla sevkler ve kelepçeli muayene, ilaç temininde yaşanan sorunlar, ağır hasta mahpusların infazlarının ertelenmemesi ve buna benzer pek çok sorunun bir araya gelmesiyle hasta mahpuslar ağır bir yaşam savaşı vermektedir” diye konuştu.

Türkdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hasta Mahpus listemiz kurumumuza gelen başvurular, avukatların hapishanelere yaptıkları ziyaretler, mahpusların tarafımıza yolladığı mektuplar ve mahpus-aile görüşmelerinin tarafımıza aktarılması ile derlenen bilgiler sonucunda hazırlanmıştır. Sürekli olarak devam eden sevk ve sürgünler, mahpusların iletişimlerinin önündeki engeller, hapishane ve mahpus sayısının yüksekliği ve kurumlarımıza ulaşmada yaşanan sorunlar nedeniyle tespitlerin oldukça zor olduğunu ve hasta mahpusların çok az kısmına ulaşabildiğimizi belirtmek isteriz. İnsan Hakları Derneği olarak ağır hasta mahpusların iyileşinceye kadar infazlarının ertelenerek serbest bırakılmalarını talep etmekteyiz. Adli Tıp Kurumu tarafından verilen ‘Cezaevinde Kalabilir’ raporları ile bu kurum toplum nezdinde güvenilirliğini yitirmiştir. Mahpuslar için tam teşekküllü ve üniversite hastaneleri tarafından verilen raporlara rağmen Adli Tip Kurumu bu raporların aksi yönünde rapor düzenleyerek yaşam hakkı ihlaline neden olmaktadır.”

"HASTANELER OBJEKTİF SÜREÇ YÜRÜTEREK RAPOR HAZIRLAMALI"

“Halen hapishanelerde bulunan ağır hasta mahpusların tümü tam teşekkülü herhangi bir hastane raporuna istinaden derhål salıverilmeli, tedavileri ailelerinin yanında sürdürülmeli ve sağlık sigortası devlet tarafından karşılanmalıdır.

Adli Tip Kurumu sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi raporlarında son ve tek merci olmaktan çıkarılmalı ve tam teşekküllü hastaneler ve Üniversite hastanelerinin raporları da kabul edilmelidir. Sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi kararlarında cumhuriyet savcılarının takdir yetkisi kaldırılmalı, hastanelerin verdiği raporlar esas alınarak cezaların infazları ertelenmeli, hasta mahpusların infaz ertelemesi önündeki 'toplum güvenliği bakımından tehlike' kriteri kanundan çıkarılmalıdır; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin, Gurban/Türkiye grup kararları uyarınca mahpusların müddetnamelerinde yaşları ve sağlık durumları dikkate alınarak tahliye olabilecekleri uygun bir tarih yer almalıdır; AİHM'in hasta mahpusları durumunu yakından ilgilendiren Gülay Çetin/Türkiye kararında, mahpusların hastalıklarının ilerlemesine yol açan uygulamalar içinde olan devletin AIHS'de işkence yasağını düzenleyen 3. ve ayrımcılık yasağını düzenleyen ve 14.maddelerini ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye'yi mahkûm ettiği unutulmamalıdır.”

"İNFAZDA  AYRIMCILIĞA SON VERİLMELİ"

Cumhurbaşkanının sağlık sebebi ile mahpusları af yetkisini düzenleyen genelgesinin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Türkdoğan, “Cumhurbaşkanı ağır hasta mahpuslar ile ilgili yetkisini ayrım gözetmeksizin kullanmalıdır.Türkiye’nin mevcut infaz rejimi BM Mandela Kurallarına uyumlu hale getirilecek şekilde değiştirilmeli, TMK bakımından infazda ayrımcılığa son verilmelidir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de işçiler hayat pahalılığına ve zamlara karşı 1 Mayıs’ta alanlarda olacak

SONRAKİ HABER

Çıraklar daha adil çalışma koşulları istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...