24 Ocak 2022 08:23
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ocak 2022 14:35

RTÜK'ten Tele1'e Sedef Kabaş, FOX'a Selçuk Tepeli cezası

RTÜK, gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen sözleri nedeniyle TELE 1’e 5 kez program durdurma ve para cezası verdi. Üst Kurul, ana haber bülteni nedeniyle FOX'a da ceza verdi.

Sedef Kabaş ve Selçuk Tepeli | Ekran görüntüleri, Tele1 ve FOX'un ilgili yayınlarından alınmıştır.

Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gazeteci Sedef Kabaş’ın “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla gözaltına alınıp tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen sözlerinin yayımlandığı TELE 1’e ceza yağdırdı. Üst Kurul, Tele 1'e 5 kez program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı. Aynı ihlalin tekrarları halinde kanalın lisansı iptal edilebilecek.

Tele 1'e bir yaptırım kararı da Uğur Dündar'ın sözleri için veren RTÜK, FOX'a da ana haber bülteni nedeniyle üst sınırdan idari para cezası verdi.

TELE 1'E 5 PROGRAM DURDURMA CEZASI

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in çağrısıyla olağanüstü toplanan kurulda ilk olarak Gazeteci Sedef Kabaş'ın Tele 1 ekranındaki ifadeleri ele alındı. RTÜK İzleme Uzmanı raporununu inceleyen Üst Kurul, Kabaş'ın Erdoğan'a yönelik sözlerinin, "toplumda kin ve düşmanlığı tahrik edecek veya toplumda nefret duyguları oluşturacak" mahiyette olduğunu savundu ve Tele 1'e 5 kez program durdurma ve en üst sınırdan idari para cezası verdi.

DÜNDAR'IN YAYININDAKİ ELEŞTİRİLER "ÖTEKİLEŞTİRME" VE "TEHDİT" SAYILDI

Tele 1, aynı programın başka bir bölümünde bu kez Uğur Dündar, Merdan Yanardağ, Musavat Dervişoğlu ve Engin Altay'ın sözleri nedeniyle rapora konu oldu. RTÜK, moderatör ve konukların yöneticileri ve ülkedeki durumu eleştiren ifadelerini "ötekileştirilen kitleyi tehdit ettiği" şeklinde değerlendirdi. RTÜK, moderatör Uğur Dündar'ın "Gün gelir keser döner sap döner, hesap da döner. İşte o zaman onun hesabı sorulur' ve Merdan Yanardağ'ın "Bir gün devran değişecek… bu totaliter rejimin sorumluları yargı yönünde halkın önünde ve tarihin önünde hesap verecekler" ifadeleriyle ötekileştirilen kitleyi tehdit ettiğini savundu. Üst Kurul, Tele 1'e yüzde 3 idari para cezası verdi.  

FOX'A ANA HABER İÇİN PARA CEZASI

RTÜK, FOX Ana Haber raporunu da görüştü. RTÜK İzleme Uzmanı raporunda, FOX Haber sunucusu Selçuk Tepeli'nin "bilgi yoğun olmak" yerine "duygu yoğun habercilik" yaparak kişisel kanaatlerini ön plana çıkardığı tespitine yer verildi. Selçuk Tepeli'nin "yorum ve değerlendirmelerini nesnel ve dengeli bir şekilde sunmak yerine polemiğe varan sözler ve üslup içinde, zaman zaman sesini yükselterek 'müstehzi' denilebilecek nitelikte, yer yer abartılı el kol ve parmak hareketleriyle aktardığı iddia edildi.

Raporda ayrıca, "Söz konusu haber bültenlerinde haberin kendisi ön planda olması gerekirken haber sunucusunun siyasi konulardaki iddia, itham ve yorumlarının ön plana çıktığı ve böylece haberin nesnelliğinin yitirilmesine yol açtığı" öne sürüldü. Raporu görüşen Üst Kurul, uzman görüşünü tasdik ederek FOX'a üst sınırdan idari para cezası uyguladı.

"İŞTE DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ, İŞTE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ"

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından toplantıda çıkan kararları eleştirdi.

Taşçı'nın açıklamaları şöyle:

"RTÜK, Sedef Kabaş’ın sözleriyle  “toplumu kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” iddiasıyla Tele 1’e yüzde 5 idari para, 5 kez de program durdurma cezası verdi. Uğur Dündar’ın RTÜK Başkanı Şahin’i eleştirmesi nedeniyle de yüzde 3 idari para cezasına oyçokluğuyla hükmedildi.

RTÜK kararı uyarınca Demokrasi Arenası programı 5 kez yayınlanamayacak. Program 1 aylığına kapatılmış oldu! Aynı dönemde Uğur Dündar da ne TELE1’de ne de başkaca bir kanalda program yapamayacak. İşte düşünce özgürlüğü, işte ifade özgürlüğü.

Siz misiniz RTÜK başkanını eleştiren TELE1 bu yıl içinde yasanın 8/1/b bendinden bir ceza daha alırsa bu kez kanalın yayını 10 gün boyunca durdurulacak; RTÜK’ün belirlediği yayınları yapacak. Kanal 3. Kez aynı maddeden ceza alırsa lisansı iptal edilecek. Yani fişi çekilecek ve kanalın ekranı tamamen karartılacak!

Olağanüstü toplantıda, Selçuk Tepeli’nin ana haberde AKP Genel Başkanı'nın icraatına yönelik eleştirileri nedeniyle Fox TV’ye 'toplumda özgür kanaat oluşmasını' engellediği iddiasıyla yüzde 3 idari para cezasına hükmedildi. Karar oyçokluğuyla alındı. Cezaların toplamı 6 milyon lira.

RTÜK, hükümetin son günlerde  sanatçı, aydın ve gazetecileri hedef alan politikasının cezalandırıcı aparatına dönüştü. Düşünce ve ifade özgürlüğü ile televizyonların özgürce yayıncılık yapması için ortam sağlaması gereken RTÜK, basın özgürlüğünün önündeki engele dönüştü."

TGC: RTÜK GAZETECİLİĞİ CEZALANDIRMAYA DEVAM EDİYOR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu da bir paylaşım yaparak RTÜK'ün verdiği cezaları eleştirdi. "RTÜK gazeteciliği cezalandırmaya devam ediyor" başlığı ile yapılan açıklamada, "RTÜK’ün verdiği kararlar gazetecilik mesleğine doğrudan müdahaledir ve Anayasa’ya aykırıdır. Cezalar ölçüsüz ve orantısızdır.” denildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Trendyol kuryeleri eyleme başladı: Adil ücretlendirme istiyoruz

SONRAKİ HABER

Sedef Kabaş'ın tutuklanması 'yetmemiş': Özkoç ve Erdoğdu hakkında 81 ilde suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...