01 Haziran 2021 13:22

Myanmar'daki darbenin hak ihlalleri raporlaştırıldı: Askeri cunta, işçi düşmanı!

Myanmar’da 1 Şubat’ta darbeyle yönetimi ele geçiren ordunun işçi ve emekçilere yönelik baskı, şiddet ve hak ihlalleri raporlaştırıldı.

Myanmar'da darbe karşıtı protesto | Fotoğraf: AA

Paylaş

Asya-Pasifik bölgesinde faaliyet gösteren ve aralarında UNI Global, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Küresel Sanayi İşçileri Sendikası’nın (IndustriALL) da bulunduğu 12 uluslararası sendika federasyonu, askeri cunta tarafından yönetilen Myanmar’daki işçi haklarının durumu hakkında bir bilgi notu yayınladı.

Myanmar Bina ve Ağaç İşçileri Federasyonundan (BWFM-CTUM) Mi Mi Aung ve Juty Aung da dahil olmak üzere 5 binden fazla kişinin tutuklandığı ülkede en az 812 kişi askeri cuntanın güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

Sendikaların raporunda Birleşmiş Milletleri (BM) ve tüm ülkeler Myanmar halkının darbe ile devrilen sivil yönetimini tek meşru otorite olarak tanıma ve askeri cunta ile tüm siyasi ve ekonomik bağların kesilmesi talep edildi.

DARBEYE İLK BAŞKALDIRI SAĞLIKÇILARDAN

Bwint.org’da yayımlanan rapordaki bilgiler ise şöyle:

  • 1 Şubat 2021’de yemin ederek göreve başlayacak olan yeni hükümetin yerine Tatmadaw (Myanmar ordusu) bir darbe başlattı, siyasi liderleri tutukladı ve Myanmar’daki sivil yönetimi sona erdirdi.
  • En az 70 hastanede sağlık çalışanları askeri darbeye karşı greve başladı. O zamandan beri, sendika örgütleri ve kamu yönetimi de dahil olmak üzere tüm sektörlerden işçiler çalışmayı reddetti ve bu ülke çapında bir Sivil İtaatsizlik Hareketine katıldı.
  • Binlerce kişi, cuntaya karşı sokağa çıktı. Ordu, gayrimeşru yönetimini sürdürmek için barışçıl protestoculara karşı gerçek mermi, otomatik silahlar, el bombaları ve ağır patlayıcılar da dahil olmak üzere ölümcül silahlar kullandı. 5 binden fazla kişi tutuklandı veya gözaltına alındı ve Siyasi Tutuklulara Yardım Derneğine (AAPP) göre ordu tarafından en az 812 kişi öldürüldü.
  • 16 Nisan 2021’de 8 Kasım 2021 seçimlerinde seçilmiş parlamenterler, darbe karşıtı protesto liderleri ve etnik örgütlerin temsilcilerinden oluşan Ulusal Birlik Hükümetinin (NUG) kuruluşu ilan edildi. 

DARBE KARŞITI EMEKÇİLER İŞTEN ATILDI, TUTUKLANDI

  • Bakanlıklar ve devlet dairelerindeki binlerce memur, grevlere katıldıkları için askeri rejim tarafından işlerinden kovuldu.
  • Fabrikalar da dahil olmak üzere yüzlerce özel sektör çalışanı haber verilmeksizin işten çıkarıldı. En az 998 demiryolu çalışanı, bin 962 üniversite personeli ve öğretim görevlisi ile birkaç yüz banka çalışanı, darbe karşıtı harekete katıldıkları için açığa alındı veya işten atıldı.
  • Yaklaşık 20 bin öğretmenin işten çıkarıldı ve 125 bin öğretmenin de grevlere katıldıkları için işten çıkarılma veya tutuklanma ile karşı karşıya kalabileceği tahmin ediliyor.

GAZETECİLER TUTUKLANDI, İŞÇİLERİN EVLERİNE EL KONDU

  • 15 Mayıs itibarıyla 82 gazeteci tutuklandı, 46’sı hâlâ tutuklu. 22 sendikacıyı tutuklamak için devlet güçleri görevlendirildi. Myanmar Ulaştırma Federasyonu’nun yedi üyesi tutuklama listesinde.
  • 15 Nisan’da Myanmar Dayanışma Sendikası (STUM) Direktörü Daw Myo Ay, 40 askerin operasyonu ile tutuklandı. Sivil itaatsizliğe katılmak suçlamasıyla 3 yıla kadar hapisle karşı karşıya. Kefaletle serbest bırakılması reddedildi. Daw Myo Aye, ciddi sağlık sorunları yaşıyor.
  • Ordu ayrıca tıbbi malzeme ve bağışları yağmalıyor, ambulanslara el koyuyor ve direnişlerini bastırmak için cenaze evlerini tahrip ediyor.
  • Demiryolu işçilerine baskın: Myanmar Ordusu, bin 600 demiryolu işçisinin lojmanlardan zorla çıkarttı ve onları evsiz bıraktı. Ordu darbe karşıtı hareket tarafından 25 demiryolu işçisi ailesine sağlanan sığınaklara da baskın düzenledi.

İŞÇİLERE YARGISIZ İNFAZ

  • 14 Mart’ta sıkıyönetim ilan edildikten sonra ordu barışçıl protestoculara ateş açtı. Yirmi yaşındaki hemşirelik öğrencisi Thinzar Hein, 28 Mart’ta Monywa’da yaralı protestoculara müdahale etmeye çalışırken vurularak öldürüldü. Ordunun düzenlediği baskılar sırasında en az bir hemşire, iki doktor, bir sendika lideri ve dört banka çalışanı öldürüldü.
  • SinoHydro bakır madeninde damperli kamyon şoförü olarak çalışan ve IndustriALL üyesi Myanmar Maden İşçileri Federasyonu (MWFM) üyesi olan Chan Myae Kyaw, 27 Mart’ta Monywa’daki bir gösteride askerler tarafından defalarca vurularak öldürüldü.
  • Myanmar ordusu, 16 işçi örgütünü yasadışı ilan etti. Sendika liderlerinin evlerine baskın düzenlendi ve para ile diğer özel mülklere el kondu. Tutuklamalar, gözaltılar, yargısız infazlar ve grev eylemine katılan işçilerin hukuka aykırı olarak işten çıkarılması ile örgütlenme hakkı ihlal edildi.
  • Ordu, yasa dışı yollardan iktidarı ele geçirdiğinden beri, ILO Örgütlenme Özgürlüğü ve Örgütlenme Haklarının Korunması Sözleşmesi, 1948 (No. 87), BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve temel BM sözleşmeleri de dahil olmak üzere uluslararası kabul görmüş bir dizi düzenlemeyi ihlal etti. Sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar da, Cenevre Sözleşmesinin hükümlerini ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2286 (2016) sayılı kararında onaylanan bir dizi başka anlaşmayı ihlal ediyor.

İŞÇİLERİN DARBE KARŞITI MÜCADELESİNE DESTEK ÇAĞRISI

  • 24 Nisan’da askeri rejim, şiddet kullanımına son verilmesi çağrısında bulunan ASEAN’nın beş maddelik mutabakatını kabul etti. Yine de işçilere ve barışçıl göstericilere yönelik zulüm devam ediyor.
  • BM’yi ve tüm hükümetleri Ulusal Birlik Hükümetini tanımaya ve Devlet Yönetim Konseyi (askeri cuntanın kendine verdiği isim) ile her türlü diplomatik bağları ve çalışma ilişkilerini kesmeye çağırıyoruz. Küresel Sendika Federasyonları, BM ve uluslararası toplumu Myanmar’daki işçileri ve sendikacıları desteklemeye, gayri meşru Konsey’i tanımayı reddetmeye ve askeri rejimin baskı ve şiddetini gecikmeden sona erdirmeye yardım etmeye çağırıyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

TTB'nin "Pandemi ve Kadın Çalıştayı" raporu yayımlandı

SONRAKİ HABER

İşçi mektubu: Bırak birbirlerini yesinler mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...