25 Mayıs 2021 09:14

Kemalbay, göçmen kadın işçi A. M. M. Ndong’a yapılan hukuksuzlukları Soylu’ya sordu

HDP’li Serpil Kemalbay, Aliağa Belediye Başkanının evinde emek sömürüsü ve darba uğradığını iddia eden göçmen kadın A. M. M. Ndong için İçişleri Bakanlığına soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir, Aliağa Belediye Başkanı’nın çocuklarına dil eğitimi vermek amacıyla öğretmen olarak yatılı çalışmak üzere işe alınan Senegal uyruklu A.M.M. NDONG’un çalışmış olduğu Belediye Başkanı’nın evinde ve daha sonrasında Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde yaşadığı ağır şiddet ve hak ihlallerine yönelik HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay İçişleri Bakanı’na soru önergesi verdi.

“Ülkemizde birçok mülteci kadın iş yerlerinde cinsel şiddetin her türlüsüne maruz bırakılmanın yanı sıra, ücretlerinin ödenmemesi, fiziksel şiddete uğrama gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır” dedi.

“NDONG’A YAPILAN İNSAN HAKLARI İHLALİDİR”

Türkiye’de göçmen işçi kadınların yaşadıklarını sorunlara değinen Kemalbay, “Bunun en son örneği basında da yer aldığı üzere Aliağa Belediye Başkanı’nın çocuklarına Fransızca eğitimi vermek amacıyla evinde yatılı olarak çalışmak üzere öğretmen olarak işe alınan Senegal uyruklu Anna Maria Maye NDONG’un ev işleri de yapması yönündeki baskılara karşı çıkması üzerine uğradığı ağır şiddet ve insan hakları ihlalleridir” diye ekledi.

Ndong’un yaşadıkları üzerine şikayette bulunduğunu, şikayet üzerine Ndong’un Harmandalı GGM’ye gönderildiğini ve burada da şiddet ve hak ihlallerine maruz kaldığını hatırlayan Kemalbay, İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU tarafından cevaplanması istemiyle şu soruları yöneltti:

  1. Anna Maria Maye NDONG adlı Senegalli ev işçisinin Aliağa Belediye Başkanı’nın evinde çalışırken çalıştığı ev işyerinde işvereni ve yakınlarınca şiddet görmesine yönelik basında yer alan iddialar bilginiz dahilinde midir?
  2. Anna Maria Maye NDONG’un işvereni Ö. A. ve o sırada evde bulunan yakınları tarafından darp edildiği, ücretinin ödenmediği ve sözleşme dışı şartlarda çalıştırıldığı iddiaları üzerine Bakanlığınızca iddiayı aydınlatmaya yönelik ilgili ev işvereni belediye başkanının ifadesine başvurulmuş mudur?
  3. Kolluk kuvvetleri birimlerine teslim edilen Anna Maria Maye NDONG’un kendisine karşı işlenen suçları içeren görüntü kayıtlarının bulunduğu telefon kayıtlarının incelenmesine yönelik herhangi bir işlem yapılmış mıdır?  Yapıldı ise ortaya çıkan sonuç nedir?
  4. Anna Maria Maye NDONG’un şikâyeti, telefonunda bulunan kendisine yönelik şiddet kayıtları ve çalıştığı evde bulunan kesilmiş saçları polis tutanağında yer almasına rağmen, otomatik olarak suçlu muamelesi yapılarak çalışma izninin iptal edilmesi ve “Kamu Düzenini Bozduğu” gerekçesi ile ülkesi veya bir üçüncü ülkeye geri gönderilmek üzere Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilmesinin, Masumiyet Karinesi’nin ihlal edilmesinin nedeni nedir?
  5. A.M.M. NDONG’un başlattığı açlık grevine neden olarak öne sürdüğü “Harmandalı Geri Gönderme Merkezi yetkililerinin iş verenlerinin tesirli kişiler olması nedeniyle etki altında kaldıkları ve kendisine “ayrımcı muamele ettikleri, fiziki ve psikolojik şiddet uyguladıkları” yönündeki iddialar araştırılmış mıdır?
  6. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 54. Maddesinin suiistimaline engel olunması, etkin bir savunma yöntemi geliştirilmesi, göçmen ev işçilerinin, sığınmacıların hukuki durumlarının güçlendirilmesine yönelik Bakanlığınızca herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır? Bu nedenle yaşanmakta olan insan hakları ihlallerine nasıl engel olunacaktır?
  7. Anayasa Mahkemesi'nin göçmenlerin/mültecilerin yaşadıkları hak ihlallerine karşı etkin başvuru yollarının bulunmadığı konusunda vermiş olduğu 6458/54 sayılı yasa aleyhine kararlara rağmen bu hususta bir düzenleme yapılmamasının nedeni nedir?
  8. Geri gönderme yasağına aykırı uygulamaların durdurulması, mülteci/göçmen kadınlara ve çocuklara yönelik istismar ve şiddeti önleyici, koruyucu etkili mekanizmaların hayata geçirilmesine yönelik Bakanlığınızın herhangi bir çalışması olacak mıdır?
  9. Özellikle Suriyeli mültecilerin kabul edilmesinden sonra çokça yaşanan 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunundan kaynaklı suiistimallerin nasıl aşılacağına ilişkin Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
  10. Raporlarla ispatlanan ve avukatlar tarafından birçok başvuruda yer alan Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ve diğer birçok merkezde görevliler tarafından mültecilere yönelik çok sayıda hak ihlali tespiti yapıldığı ortada iken hak ihlalleri hakkında Bakanlığınızca başlatılmış bir soruşturma var mıdır?
  11. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu; 2018’de yayınladığı İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ziyareti raporunda jandarma ve güvenlik görevlilerinin mültecilere yönelik çok sayıda hak ihlali tespit edildiği de belirtilmektedir. Tespit edilen hak ihlallerine yönelik hangi adli ve idari işlemler yapılmıştır?
  12. Birçok hak ihlali ile gündeme gelen geri gönderme merkezlerinin denetimleri hangi sıklıkta yapılmaktadır?
  13. Geri Gönderme Merkezlerinde bulunan bir odanın ‘Yabancı terörist’ odası diye adlandırıldığı iddiaları doğru mudur?
  14. Türkiye’de bulunan ve herhangi bir suçla itham edilen mülteci kadınların yaşam hakları ile temel insan haklarını koruyan mekanizmalar nelerdir?
  15. 2010-2021 yılları arasında Türkiye’de mülteci kadınlara yönelik suç işleyen kaç kişi hakkında cezai tedbirler uygulanmıştır?
  16. Geri Gönderme Merkezlerinin sivil topluma tamamen kapalı olmasının sebebi nedir? Bu merkezlerin sivil topluma açıp şeffaflığı sağlamaya yönelik bir çalışmanız var mıdır? (İzmir/EVRENSEL)
Reklam