26 Ocak 2021 07:03
Son Güncellenme Tarihi: 26 Ocak 2021 15:10

"Karikatür davası" açılan öğretmen, Erdil Yaşaroğlu'nun ithamlarına yanıt verdi

Değerler eğitimi konulu internet sitesinde paylaştığı karikatür sebebiyle evinin basıldığını açıklayan öğretmen Bekir Salih Korkmaz, Erdil Yaşaroğlu'nun ithamlarına video ile yanıt verdi.

Erdil Yaşaroğlu'nun Twitter profilinden alınmıştır

Paylaş

"Karikatür bizim hayatımız" diyen karikatüristler Erdil Yaşaroğlu, Serkan Altuniğne ve Selçuk Erdem'in, eserlerini izinsiz kullanarak bundan gelir elde eden internet siteleri ve sosyal medya hesaplarına karşı açtıklarını söyledikleri telif davaları, birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Bu süreçte, blog sayfalarında ya da sosyal medya hesaplarında paylaştıkları karikatürler sebebiyle gelir elde etmedikleri halde kendilerine ciddi miktarda para talebiyle dava açıldığını söyleyenlerin mesajları, sosyal medyada ve sözlüklerde yer aldı. "Karikatür davaları" olarak anılmaya başlanan bu telif davaları, karikatüristlere karşı kısa sürede büyüyen bir tepkiye sebep oldu.

Son olarak dün (25 Ocak) "@muallimbsk" adlı Twitter kullanıcısının değerler eğitimi konulu internet sitesinde paylaştığı karikatür sebebiyle evinin basıldığını açıklamasıyla Erdil Yaşaroğlu tepkilerin hedefindeki isim oldu.

"OĞLAN CANLI DERS YAPARKEN BİLGİSAYARINI KAPATIP ALDILAR"

"Bu Twitter'daki ilk ve belki son mesajım. Çünkü bundan sonra sosyal medya ve internet adına ne varsa hayatımdan çıkarmaya çalışacağım" diyerek paylaşımına başlayan "@muallimbsk", çocuklar için açtığı, hikaye ve masallar içeren internet sitesinde paylaştığı karikatür sebebiyle dava edildiğini söyledi.

Kullanıcı, öğretmen olduğunu ve canlı ders için bilgisayar başında beklerken 5 polis tarafından evinin basıldığını, arama yapıldığını söyledi. Polislerin Penguen dergisinin ve Erdil Yaşaroğlu'nun şikayeti üzerine evini bastığını söyleyen kullanıcı, uzun yıllardır sitede yer alan karikatürler sebebiyle daha önce telif uyarısı dahi gelmediğini öne sürdü.

Polislerin evdeki 2 bilgisayar, 1 cep telefonu, 2 harici disk ve 2 flash belleğe el koyduğunu aktaran kullanıcı, "Çocuklar canlı ders yapıyor, benim laptopu ve telefonumu alın ama bari çocukların bilgisayarına dokunmayın dedim. Emir kulu olduklarını söylediler. Oğlan canlı ders yaparken bilgisayarı kapatıp aldılar" dedi.

Karakolda ifade verdiğini, ardından sağlık kontrolünden geçirilip savcıya ifade verdiğini söyleyen "@muallimbsk", devamında "Eğitimci olarak çocuklar tasarruf konusunu daha iyi anlasın diye paylaştığım karikatür bana bilişim suçlusu muamelesi yaşattı. Yaşadığım sinir ve stresin ne kadar süreceği, sürecin nasıl işleyeceği meçhul. Gördüğüm tüm karikatürlerden ve düne kadar çok sevdiğim penguenlerden bile nefret ediyorum artık..." dedi.

ERDİL YAŞAROĞLU: BİZ KİMSE İÇİN EV ARAMA, EL KOYMA TALEBİNDE BULUNMADIK, BULUNMAYIZ

Paylaşımın sosyal medyada yayılması ve tepkilerin büyümesi üzerine konu hakkında açıklama yapan Erdil Yaşaroğlu ise "Biz kimse için izinsiz karikatür yayınladı diye hukuki olarak ev arama, el koyma talebinde bulunmadık, asla da bulunmayız" dedi.

"@muallimbsk"ın yazdıklarının gerçek olmadığını öne süren Erdil Yaşaroğlu, "Bilinçli olarak emeğimizi korumaya çalışmamızı manipüle etmeye çalışan kişilerin gazına gelmeyin" ifadelerini kullandı.

Erdil Yaşaroğlu'nun Twitter'dan yaptığı açıklama şöyle:

"Sevgili arkadaşlar, dün akşam güzel linç yedim. Çok haklısınız, ben de 2 karikatür için evine 5 polisle baskın yapılmış bir öğretmenin çocuklarının elinden bilgisayarlarının alındığını okusam, çok üzülürdüm. Önce şunu söyleyeyim, biz kimse için izinsiz karikatür yayınladı diye hukuki olarak ev arama, el koyma talebinde bulunmadık, asla da bulunmayız. Karikatürlerimizden galeri yapan koca haber siteleri bile dahil buna.

Bir de bu flood sıfır takipçili, isimsiz, yeni açılmış, hiç bir gönderisi olmayan hesaptan yazılmış. Gerçek gibi mi geliyor size? Üstelik bu yeni hesabın ilk floodu daha yayınlanır yayınlanmaz, ilk olarak davalı olduğumuz site sahipleri ve şirketler tarafından paylaşılıp yayıldı. Hadi gerçek diyelim. Biz web sitesi üzerinden şikayette bulunuyoruz. Arkasında kim olduğunu bilmiyoruz. Haklı olduğumuz halde, üzüldüğümüz için sonradan vazgeçtiğimiz siteler var. Geçen haftalarda da isimsiz bir 'sağlıkçı' flood'u aynı yöntemle ortaya çıkmıştı.

Yeri gelmişken söyleyeyim, bloğunda karikatür paylaşan öğrenciye açılmış bir dava yok. 58 yaşındaki emekli kadına ya da 70 yaşındaki amcaya da dava açılmadı. Sosyal medyada ya da Whatsapp'ta karikatür paylaştı diye kimseye suç duyurusu yapmıyoruz. Avatarını karikatür yaptı diye açılmış bir dava da yok. Sadece ticari sitelerle derdimiz.

Şunu da ekleyeyim, biz suç duyurusunda bulunduk diye tutuklanan, nezarethaneye atılan, göz altına alınan kimse de yok. Telif davalarında böyle şeyler olmuyor. Her yazılana inanmayın lütfen.

Uyar kaldır yöntemini söyleyenler var. Bir çoğunu uyardık zaten. Bazıları 'kaldırmıyorum, dava açarsan aç' pişkinliğiyle döndü. Yıllarca dergilerimizde, kitaplarımızda yazdık izinsiz kullanmayın diye. İzin isteyen bir çoğuna da izin verdik üstelik.

Bilinçli olarak emeğimizi korumaya çalışmamızı manipüle etmeye çalışan kişilerin gazına gelmeyin arkadaşlar. Sözlüklerde falan da bize giydirip duruyorsunuz (ki orda normal) Ama bari haklı giydirin. Bi de 'bunu paylaşıcam ama dava açarsın, iban yollayın, yolsuz kaldıysan' şakaları da eskidi ve zaten komik değillerdi. Sevgili troller, saldıracaksanız yeni bişey bulun. Sevgiler."

"İSMİM BEKİR SALİH KORKMAZ, YAŞADIKLARIM AYNEN GERÇEKTİR"

Erdil Yaşaroğlu'nun bu açıklamasına, paylaşımı yapan Twitter hesabının sahibi videolu yanıt verdi. Devlet memuru olduğu için adını vermek istemediğini belirten öğretmen "İsmim Bekir Salih Korkmaz, yaşadıklarım aynen gerçektir" dedi.

Korkmaz, video mesajında şunları söyledi:

"Merhaba, devlet memuru olduğum için öncelikle ismimi vermek istemiyordum. Bu sebeple Twitter'daki herkes gibi nick kullarak hesabımı açtım. Ama Erdil Yaşaroğlu Bey'in attığım tweetlerle ilgili ithamları sonucunda artık konuşmak şart oldu. Çünkü tweet atsam yine trol diyecek, video çekmeye karar verdim. İsmim Bekir Salih Korkmaz, yaşadıklarım aynen gerçektir. Ben Twitter kullanan biri değilim. Sadece Facebook ve Instagram hesabım vardı. Ama onları da bu süreçten sonra artık kapatmayı düşünüyorum. Başımdan geçenleri benzer durumları yaşamış kişilere anlatınca onların desteğiyle Twitter hesabı açtım ve flood nedir onu bile dün öğrendim. Erdil Bey'in 'trol', 'sıfır takipçili', 'isimsiz, yeni açılmış bir hesap' diyerek benim ve ailemin yaşadığı travmayı hafife alması çok üzücü. Sanatçı kimliğiyle bağdaştıramadığımı açıkça belirtmek isterim. Keşke Erdil Bey 'trol' demek yerine neymiş bu arkadaşın derdi deyip bir mesaj atsaydı, o kadar mutlu olurdum ki. Sitedeki 200 kadar değerler eğitimi içerikli hikaye ve masaldan sadece birine karikatür eklemişim 2017 yılında. Telif hakkı olabileceğini bile düşünmedim çünkü bir karikatüristin katikatürünü paylaşmanın onu mutlu edeceğini düşünüyorum. Ayrıca her gün WhatsApp gruplarında, Facebook'ta, sosyal medyada paylaşılan onlarca karikatüre denk geliyoruz. Bu sebeple telif hakkı olabileceği bile hiç aklımın ucundan geçmedi. Suç olabilir, bilemiyorum, emeğinizdir. Fakat iyi niyetle yapılan bir paylaşımın buralara varmaması gerekirdi diye düşünüyorum. Çok üzücü bir durum. Kaldırılmasını talep etseydi keşke, seve seve kaldırırdım, kendisiyle de tanışmış olurduk. Özetle yaşadıklarım gerçektir Erdil Bey. Bir de benden dinlemek isterseniz telefonumu, sitemi, adresimi, okulumu, karikatürün yayımlandığı hikayeyi bile sizinle paylaşabilirim. Selamlar, saygılar."

NE OLMUŞTU?

Karikatüristler, çizimlerinin online ortamda izinsiz ve kâr amaçlı paylaşımına engel olmak için harekete geçmiş ve "Karikatür bizim hayatımız" başlığıyla bir metin yayımlamışlardı. Karikatüristler Erdil Yaşaroğlu, Serkan Altuniğne ve Selçuk Erdem, yayımladıkları açıklamada telif haklarını korumak istediklerini belirterek "Sosyal medyada kişisel hesabında sevdiğin bir karikatürü paylaşıyorsan bunda bir sorun yok, sadece ve sadece izinsiz karikatür yayınlayan internet sitelerine dava açılıyor" dedi.

Öte yandan pek çok sosyal medya kullanıcısı ve web sitesi yöneticisi ise karikatüristlerin tavrının samimi olmadığını, web sitelerine telif hakkı gerekçesiyle dava açıldığını ve uzlaşmacı aşamasına gelindiğinde binlerce lira istediğini ifade etmişti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kanada'da kumarhaneler zinciri sahibi ve eşi, Kovid-19 aşısı olabilmek için kendilerini motel çalışanı olarak tanıttı

SONRAKİ HABER

İran'da akrabaları tarafından kaçırılan bir kadın işkence edilerek katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...