25 Ocak 2021 11:17
Son Güncellenme Tarihi: 25 Ocak 2021 18:51

Spor Bakanlığına tepki büyüyor: "Bale spor değil sanattır!"

Gençlik ve Spor Bakanlığının baleyi spor ilan edip Türkiye Dans Sporları Federasyonunun 56 saatlik "bale antrenörlüğü" programı açmasına tepkiler büyüyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Gençlik ve Spor Bakanlığının baleyi spor ilan etmesine ve Türkiye Dans Sporları Federasyonunun 56 saatlik "bale antrenörlüğü" programı açmasına tepkiler büyüyor.

Bale Sanatçıları Derneği Başkanı Ayfer Tarlak, Bale Sanatçıları Derneği olarak yürütmeyi durdurma kararı için mahkemeye başvuracaklarını söyledi.

Dernek ayrıca change.org'da "Bale spor değil sanattır!" başlığıyla bir imza kampanyası başlattı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi de balenin sportif faaliyet olarak kabul edilmesini eleştirip bu eğitimin amacının sadece federasyona para kazandırmak olduğunu söyledi.

Oyuncu Gürgen Öz de Instagram hesabından paylaştığı videoda "Bu kafaya nasıl geldiniz ya. Rezil oluruz dünyada, yok böyle bir şey" dedi.

BALE SANATÇILARI DERNEĞİNDEN İMZA KAMPANYASI

Bale Sanatçıları Derneği, change.org'da "Bale spor değil sanattır!" başlığıyla başlattığı imza kampanyasının açıklama metninde balenin Rönesans döneminden günümüze tüm dünyada sanat olarak kabul edilmekte olduğu hatırlatarak "Ülkemizde de T.C. Anayasası’nda yer aldığı üzere sanat faaliyeti olarak kabul edilmiştir" vurgusu yaptı.

Bu durumun Türkiye Dans Sporları Federasyonunun elde etmeyi planladığı bir takım ticari kazançlar uğruna yok sayıldığını söyleyen dernek, "Belirli kişi ve kurumlara rant sağlama amacı da güden bir yeni oluşumla baleyi bir spor branşıymış gibi göstererek bale antrenörü yetiştiren eğitimler vermeyi planlamaktadır. Önerdikleri programda yer alan sportif bale, bale antrenörü, bale hakemi gibi kavramların dünyanın hiçbir yerinde tarih boyunca ve günümüzde bir karşılığı ve geçerliliği bulunmamaktadır. Tamamen uydurulmuş olan bu yeni kavramlar baleye ait değildir" dedi.

Bale eğitiminin ülkemizde Yüksek Öğrenim Kurumuna bağlı Devlet Üniversitesi Konservatuarları ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel kurslar tarafından yürütüldüğünü vurgulayan dernek, "Bale sanatına uygunluğu tespit edilen öğrenciler ile konservatuvarlarda lisans ve lisansüstü akademik eğitimler şeklinde sürmektedir. Bu üniversitelerde alanında uzman bale akademisyenleri eğitim vermektedirler. Öğrencilerin mezun olabilmesi için oldukça zorlu akademik bir programı başarıyla tamamlaması, eğitimleri süresince pek çok uygulamalı ve teorik sınavdan başarıyla geçmeleri ve akademik çalışmalar yapmaları gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel bale kurslarında da ancak bakanlık onaylı toplam 14 yıl süren programı başarıyla tamamlayan mezun öğrenciler kurs bitirme sertifikası almaya hak kazanarak Usta Öğretici unvanını kazanmaktadır" bilgilerini paylaştı.

Dans Sporları Federasyonunun sertifika programı ile akademik ve kurs kapsamında uzun yıllar süren eğitimler sonunda sadece başarılı olan öğrencilerin almaya hak kazandıkları eğitmenlik belge ve diplomalarının hiçe sayılacağını vurgulayan dernek,  "Bir hafta gibi bir sürede, bu konudaki hiçbir eğitim geçmişi, yetenek ve fiziki yeterlilikleri olmasına bakılmaksızın, hiçbir emek sarf etmeden, bale hakkında hiçbir fikri olmayan kişilere eğitmenlik, hakemlik, antrenörlük gibi yetkiler verilecektir" dedi.

Bunun mevcut kaçak uygulamaları yasallaştırılacağını vurgulayan dernek, "Yaratılmaya çalışılan yeni durum tüm dünyada kabul görmüş akademik çalışmaları da hiçe saymaktadır. Daha da önemlisi bu durum çocukların ve insanların fiziksel ve ruhsal sağlıkları konusunda büyük bir tehlike yaratmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

CHP'Lİ İLGEZDİ: AMAÇ FEDERASYONA PARA KAZANDIRMAK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi de yaptığı açıklamada "1970 yılında 1309 sayılı kanun ile sanat dalı olduğu da ortaya konmuş olan bale, 56 saat eğitimle antrenörü yetiştirilebilecek bir spor dalına döndürülmeye çalışılıyor. Sanata düşman iktidarın, sanat dallarını sırf bu programa kursiyer kaydederek federasyona para kazandırmak için spor dalına çevirmesinin hiçbir mantıklı gerekçesi olamaz” dedi.

İlgezdi, “Sanatçılar ve akademisyenler bale eğitimi verebilecek bir yeterlilik için en az 14 yıl eğitimin gerektiğinin altını çiziyorlar. 56 saatlik antrenör eğitimi ile ne olabilir” diye sordu.

Bu eğitimin sadece federasyona para kazandırma amacı olduğunu ifade eden İlgezdi, “Bale eğitimin hiçbir noktasında ‘bale antrenörü’ diye bir kavram bulunmamaktadır. Federasyon bu kursu açarak para kazanma derdine sanatı alet etmektedir. Bu kabul edilemez, tüm sanatçıların ifade ettiğini tekrar söylemek istiyorum: Bale spor değildir sanattır” dedi.

"BU KAFAYA NASIL GELDİNİZ?"

Oyuncu Gürgen Öz de Instragram hesabından paylaştığı videoda "Vallahi bravo. Bu kafaya nasıl geldiniz ya. Rezil oluruz dünyada yok böyle bir şey" diyerek kararı eleştirdi.

(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TTB: Hekimlerin görsel ve yazılı medyaya para ödeyerek çıkmaları etik ihlaldir

SONRAKİ HABER

Tekstil patronlarının fabrikası, işçilerin borcu büyüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...