23 Ocak 2021 06:12

Pandemide diş kayıpları arttı, hastaların yüzde 90’ı tedaviye gitmedi

Prof. Dr. Ender Kazazoğlu, pandemide hastaların hastaneye gitmeye çekindiğini belirterek "Tutumumuz değişmezse gelecekte dişsiz kalacağız" dedi.

Pandemide diş kayıpları arttı, hastaların yüzde 90’ı tedaviye gitmedi

Fotoğraf: DHA

Koronavirüs salgını birçok alanda olduğu gibi diş sağlığı alanında da ciddi problemlere yol açıyor. Zorunlu olmayan tedavilerin ertelendiği pandemi döneminde ağız ve diş problemleri bir süre beklemeye alınmıştı. Ancak uzmanlar normalleşme sürecinde hastaların ağız ve diş sağlığı problemlerine karşı diş hekimine başvurmak yerine evde beklemenin ileride diş kayıpları gibi daha ciddi sorunlara neden olacağını söylüyor.

DHA'ya konuşan Prof. Dr. Ender Kazazoğlu, “Pandemi döneminde hastalar hastaneye gitmediği için birçok diş problemiyle karşılaşıyor. Diş sıkması, diş etlerinde ortaya çıkan kanamalar ve diş kırıkları pandemi döneminde en çok artan sorunlar. Bu süreçte koronavirüse karşı olan tutumumuz değişmezse gelecekte dişsiz kalacağız” dedi.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE DİŞ TEDAVİSİNİ İHMAL ETME ORANI YÜZDE 90”

Pandemi döneminde en riskli meslek gruplarından birinin diş hekimliği olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ender Kazazoğlu, hastaların diş hekimine gitme oranlarında pandemide büyük bir düşüş yaşandığını belirtti. Kazazoğlu, “Koronavirüs sürecinde ABD’de yapılan bir ankette hastaların şu anda yüzde 20’si aktif olarak diş hekimine gittiğini, yüzde 60 ise gerektiğinde diş hekimine gideceğini yüzde 20 ise aşı veya ilaç bulunmadan asla gitmeyeceğini söylemiş. Türkiye'de de durum aynı şekildedir. Türk hekimler koronavirüs sürecinde diş tedavisine gelen hasta sayılarının yüzde 60 azaldığını söylüyor. Özellikle pandemi döneminde yaşlı hastaların diş tedavisini ihmal etme oranı yüzde 90’ları bulmakta” diye konuştu.

“PANDEMİ ÖNEMİNDE EN BÜYÜK SORUN DİŞ SIKMA”

Koronavirüsün ileride önemli diş kayıplarına yol açacağını söyleyen Prof. Dr. Ender Kazazoğlu, “Pandemi döneminde hastalar hastaneye gitmediği için birçok diş problemiyle karşılaşıyor. Bu problemlerin başında diş sıkma problemi geliyor. Diş sıkma sorunu insanların psikolojisi ile direk alakalıdır. Koronavirüs döneminde yaşanan stres, çevresel ve ekonomik sıkıntılar insanlarda diş sıkma problemine yol açıyor. Şu an birinci olarak hastaların şikâyeti diş sıkmayla ilgili oluyor. Çoğu kez hastanın bir şikâyeti yok gibi görünse de, ‘Sabahları dişlerinizi sıkıyor musunuz?​’ sorusuna birçoğu ‘Evet dişlerimi sıkıyorum ve başım çok ağrıyor’ diye cevap veriyor. Bu diş sıkma sorununu aslında çok basit bir tedavisi var. Dişleri korumak için yapılacak akrilik bir plak sonucunda dişlerin üzerine gelen ağır yükler hafifleyecek ve diş kaybı engellenecek. Pandemi döneminde özellikle kırık ve çatlak dişlerle karşılaşmamızın başlıca nedeni de diş sıkmalarıdır. Koronavirüse bağlı olarak vatandaşlarımız dişimi sıkıyorum bir şey olmaz diye düşünmesin diş sıkma çok büyük sıkıntılara yol açabilir. Diş sıkmasından dolayı eklem sıkıntıları yaşayabilirsiniz. Eklemde ortaya çıkan sağlık sorunlarının tedavisi de pek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

“DİŞ ETLERİNDE GÖRÜLEN KANAMALAR BİR PROBLEMİN SİNYALLERDİR”

Pandemide görülen ikinci bir sıkıntının ise diş etlerinde ortaya çıkan kanamalar olduğunu belirten Prof. Dr. Kazazoğlu, "Diş etlerinde görülen küçük kanamalar aslında orada bir problem olduğunu belirten sinyallerdir. Bu sinyalleri görmezden gelip ertelediğimiz zaman kemik kayıpları ve diş eti iltihapları ile karşılaşabiliriz. Bu durum da yine dişlerimizi kaybetmemize neden olur. Aynı zamanda kanamaya bağlı olarak diş eti problemi çok sinsidir. Ağrı yapmaz ama bir bakarsınız dişiniz birden sallanmaya başlayabilir” dedi.

“TÜRKİYE’DE HER 10 KİŞİDEN 9’UNUN DİŞİ ÇÜRÜK”

Türkiye'de her 10 kişiden 9’unun dişinin çürük olduğunu belirten Prof. Dr. Kazazoğlu, "Koronavirüse karşı olan tutumumuz bizi gelecekte dişsiz bırakacaktır. Dişsizlik bilindiği gibi özellikle yaşlılarda beslenme düzenini bozmakta ve beraberinde birçok metabolik hastalıklara sebebiyet verecektir” diye belirtti. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et