11 Ocak 2021 11:17
Son Güncellenme Tarihi: 11 Ocak 2021 17:24

Putin, Aliyev ve Paşinyan görüşmesi: Dağlık Karabağ için çalışma grubu kurulacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Moskova'da Dağlık Karabağ'ı görüştü. Liderler ortak açıklama izmaladı.

Nikol Paşinyan (solda), İlham Aliyev (ortada), Vladimir Putin (sağda) | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasındaki 'Dağlık Karabağ' görüşmesi Moskova'da yapıldı. Rusya'nın arabulucuğuyla görüşmede Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasındaki görüşmede Dağlık Karabağ'la ilgili anlaşmalar ve bölgedeki durum ele alındı.

Görüşme, Aliyev ve Paşinyan'ın Karabağ'da ateşkes sağlandıktan sonra gerçekleştirdikleri ilk yüz yüze görüşme oldu. Üçlü görüşme, yaklaşık 4 saat sürdü.

Görüşmenin ardından düzenlenen üçlü basın toplantısında konuşan Putin, Dağlık Karabağ'la ilgili anlaşmanın koşullarına uyulduğu, ciddi olayların yaşanmadığı ve Rus barış gücünün yükümlülüklerini tümüyle yerine getirdiği sonucuna vardıklarını ifade etti.

Aliyev ve Paşinyan'la yaptıkları görüşmeleri önemli ve faydalı olarak niteleyen Putin, Dağlık Karabağ'da altyapı projelerinin geliştirilmesiyle ilgili ortak açıklama imzaladıklarını söyledi.

ÜÇ ÜLKE ÇALIŞMA GRUBU KURACAK

Rusya Devlet Başkanı Putin, Dağlık Karabağ'da ekonomi ve ulaşım altyapısıyla ilgili sorunların çözümü için üç ülkenin başbakan yardımcıları düzeyinde bir çalışma grubu kuracaklarını belirtti.

Putin, "Bugünkü görüşmeyi son derece önemli ve faydalı buluyorum, zira bölgedeki durumun geliştirilmesi, yani ekonomik bağların ve altyapı projelerinin geliştirilmesi konusunda mutabakat sağlayıp ortak açıklama imzalayabildik" dedi. Putin bu projelerin hayata geçirilmesi için çalışma grubu kurulacağını belirterek, "Başbakan yardımcıları da, en kısa sürede uzmanların yer alacağı alt çalışma grupları kuracak ve bölgede ulaşım altyapısı ile ekonominin geliştirilmesi konusunda somut planlar sunacaklar" ifadelerini kullandı.

ALİYEV: GÖRÜŞME LİDERLERİN SONUÇ ELDE ETME NİYETİNİ ORTAYA KOYUYOR

Daha sonra söz alan Aliyev ise üç liderin bir araya gelmesinin önemine dikkat çekerek, "Ateşkesin üzerinden iki ay geçti ve 9-10 Kasım tarihli anlaşmayı imzalayan liderlerin bugün Moskova'da buluşması, sonuç elde etme niyetinde olduklarını, eylül-kasım döneminde yaşananların üzerine çizgi çekmek istediklerini gösteriyor" dedi.

İmzalanan ortak açıklamaya dair de konuşan Aliyev, ulaşım altyapısındaki engellerin kaldırılması konusunda "Bu, bölgenin kalkınmasına büyük dinamizm kazandırabilecek bir alan. Zira ulaşım hatlarının açılması, Azerbaycan, Ermenistan, Rusya ve komşularımızın çıkarlarına hizmet ediyor. Komşu ülkelerin ulaşım koridorlarının inşasına ve bölgemizde kapsamlı bir ulaşım ağının kurulmasına aktif olarak katılacağından eminim" diye konuştu.

PAŞİNYAN: BÖLGENİN EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ DEĞİŞEBİLİR

Ermenistan Başbakanı Paşinyan da kabul edilen ortak açıklamanın bölgenin ekonomik görünümünü değiştirebileceğini söyledi. Paşinyan, "Bugünkü açıklama gerçekten önemli ve bu açıklamadaki mutabakatların hayata geçirilmesi bölgenin ekonomik görünümünü değiştirebilir, ekonomik yenilikler de daha güvenilir güvenlik garantilerini beraberinde getirebilir. Bu alanda yapıcı şekilde çalışmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Tek bir görüşmeyle tüm sorunları çözmenin imkansız olduğuna da dikkat çeken Paşinyan, "Bir kez daha altını çizmek isterim ki, bizim için en önemli konu, insani konular. Özellikle de 9 Kasım tarihli ortak açıklamanın 8. maddesine öngörülen esir değişimi konusu" diye ekledi.

İKİLİ GÖRÜŞMELER DE YAPILDI

Rusya Devlet Başkanı Putin üçlü görüşmenin ardından Aliyeve ve Paşinyan ile ikili görüşmeler de yaptı

İkili görüşmenin ardından konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bugün Moskova’da yapılan görüşmelerin ardından imzalanan ortak bildirinin önemine işaret ederek “Azerbaycan, 30 yıl aradan sonra Ermenistan üzerinden ulaşım yoluyla Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile bağlantı kuracak. Azerbaycan olarak Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti üzerinden Türk pazarına erişebileceğiz. Aynı zamanda Türkiye-Rusya arasındaki demir yolu bağlantısı da sağlanacak.” dedi.

Söz konusu bildirinin önemli bir potansiyel taşıdığını vurgulayan Aliyev, “Bugün kurulmasına karar verdiğimiz çalışma grupları da etkin bir şekilde çalışarak bölge için tasarlanan ve tamamlanacağına emin olduğum projelerin durumu hakkında bizi bilgilendireceklerdir.” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin de Dağlık Karabağ’da geçen sene yaşanan çatışmaların durdurulduğundan memnun olduğunu ve bölgedeki durumun kademeli şekilde normalleştiğini belirtti.  Putin, “Bu bildirinin temelinde, meselenin uzun vadeli çözülmesi arzusunun yatması son derecede önemlidir.” dedi.

Putin Paşinyan'la yaptığı ikili görüşmede de açıklamalarda bulundu.

Dağlık Karabağ'da bazı sorunların hala devam ettiğini anlatan Putin, "İnsani konuların da dahil olduğu bazı devam eden sorunlara rağmen, Dağlık Karabağ konusunda tüm konularda anlaşmalara varabileceğimizi umuyorum." dedi.

Paşinyan da bugün Moskova'da katıldığı üçlü görüşmelerden sonuçlar elde edilebilmesinden ötürü memnuniyetini dile getirerek, "Bugünkü anlaşmaların uygulanması bölgemizin ekonomik durumuna önemli katkılar sağlayabilir. Ancak ekonomik sorunların çözümü, savaş esirlerinin değişimi gibi çözüme kavuşmamış insani konuların devam etmesi nedeniyle zorlaşabilir." şeklinde konuştu.

MOSKOVA BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE PAŞİNYAN'A TEPKİ

Öte yandan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan protesto edildi. Bir grup Ermenistan vatandaşı toplantı öncesi Moskova'daki Büyükelçilik önüne toplanarak, "Paşinyan burayı terk et" sloganları attı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Nagehan Alçı yazısında "Öğretmenler rahata alıştı" dedi, tepkilerin odağı oldu

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu'na 1 milyon liralık tazminat davası açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...