28 Aralık 2020 03:35
Son Güncellenme Tarihi: 28 Aralık 2020 13:18

İşçi konfederasyonlarından ortak eylem: Asgari ücret 3 bin liranın altında olmamalı

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, yurdun dört bir yanında eylemler düzenleyerek "Asgari ücret aylık 3 bin TL’nin altında olmamalı" dedi. Arzu Çerkezoğlu, "2 bin 825 lirayla geçinmenin imkanı yok" dedi.

Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlenen asgari ücretle ilgili yurtdun dört bir yanında ortak basın açıklamaları düzeledi. Adana'da eylem birleştirilemedi, konfederasyonlar aynı metni farklı eylemlerde okudu. Yurt genelinde düzenlenen eylemlerde "Asgari ücretin aylık 3 bin TL’nin altında olmaması gerektiği işçi sınıfının ortak talebidir" denildi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "2 bin 825 lirayla 2021 yılı boyunca bu ülkenin işçisinin emekçisinin geçinebilmesinin imkanı yoktur" dedi. Mücadelenin Asgari Ücret Tespit Komisyonun açıklamasıyla bitmediği vurgulanan Çerkezoğlu, "Sendikalı sendikasız bütün işçilerle birlikte bu 2021 asgari ücretini yükseltmek, insan onuruna yaraşır bir seviyeye getirmek için mücadele vereceğiz" dedi.

"İNSANA YAKIŞIR YAŞAM DÜZEYİNİ SAĞLAYACAK ASGARİ ÜCRET, MİLYONLARCA İŞÇİNİN ORTAK TALEBİDİR"

İstanbul Kadıköy'de İskele Meydanı'nda Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplantısı sürerken düzenlenen eylemde ortak basın açıklamasını DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu.

Yurt genelindeki eylemlerin, asgari ücret görüşmelerinde işçi sınıfını memnun edecek bir sonucun görünmemesi üzerine düzenlendiğini belirten Çerkezoğlu, "İşçiler ve aileleri için insana yakışır yaşam düzeyini sağlayacak bir asgari ücret belirlenmesi milyonlarca işçinin beklentisi ve ortak talebidir" dedi.

"ASGARİ ÜCRET, İŞÇİLERİN AİLELERİYLE BİRLİKTE GEÇİMİNİ SAĞLAYACAK ÜCRETTİR"

İşçilere aileleriyle birlikte yeterli yaşam şartlarını sağlayacak bir ücretin güvence altına alınmasının pandemi döneminde daha da önem kazandığını vurgulayan Çerkezoğlu, "Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), asgari ücret düzeyinin belirlenmesinde işçilerin ve ailelerinin ihtiyaçlarının dikkate alınması gereğini önemle belirtmektedir. Asgari ücret işçilerin aileleriyle birlikte geçimini sağlayacak ücrettir. Tüm aile bireylerinin hakkı vardır. Pazarlık konusu edilmemelidir" ifadelerini kullandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından görev verilen Türkiye İstatistik Kurumu tarafından (TÜİK) "bekar bir işçi için" hesaplanan yaşama maliyetinin Kasım 2020 ayı itibarıyla net 2 bin 792 TL olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, "Açıklanan bu tutarda aile unsuru yoktur, dikkate alınmamıştır" dedi.

BELİRLENEN TUTARDA ARALIK AYI VE 2021 YILI ENFLASYONU YOK

Açıklanan bu tutarda 2020 Aralık ayında gerçekleşecek fiyat artışı ile asgari ücretin geçerli olacağı 2021 yılı muhtemel fiyat artışlarının da bulunmadığını vurgulayan Çerkezoğlu, "Bütün bu unsurları kapsayacak bir asgari ücretin, tüm bir yıl boyunca kesintiler nedeniyle azalma olmadan işçinin eline geçmesi sağlanmalıdır" talebini dile getirdi.

"HÜKÜMET TERCİHİNİ DAR VE SABİT GELİRLİ KESİMLER İÇİN KULLANMALIDIR"

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda belirleyici olanın hükümetin tutumu olduğunu anımsatan Çerkezoğlu, "Geçmiş kimi yıllarda olduğu gibi Hükümet tercihini, iktisaden dar ve sabit gelirli kesimler için kullanmalıdır. İnsan onuruna yaraşır bir geçimi sağlayacak bir asgari ücretin yürürlüğe girmesi için tüm imkanlarını seferber etmelidir" çağrısında bulundu.

"İŞÇİLERİN MUTLU OLACAĞI BİR ASGARİ ÜCRET ANCAK BELİRLENEN İLKELER UYGULANIRSA MÜMKÜN OLUR"

İşçi temsilcilerinin "insan onuruna yakışır" bir düzeyde asgari ücret belirlenebilmesi için Komisyon çalışmaları sırasında temel alınması gereken ilkeleri belirlediğini ve kamuoyu ile paylaştığını söyleyen Çerkezoğlu, "Üç İşçi Konfederasyonu, 4 Aralık 2020 günü ortaklaştırdıkları 'insan onuruna yaraşır bir asgari ücret' belirlenmesi talebinin arkasında durmaktadır. Çalışanların kabul edeceği, işçilerin mutlu olacağı bir asgari ücret ancak bu şekilde mümkün olacaktır" dedi.

"ASGARİ ÜCRET 3 BİN TL'NİN ALTINDA OLMAMALIDIR"

Hükümet ve işverenin asgari ücretle ilgili tekliflerini kamuoyuyla paylaşması çağrısında bulunan Çerkezoğlu, "Asgari ücretin aylık 3 bin TL’nin altında olmaması gerektiği işçi sınıfının ortak talebidir. Günümüz dünyasında ve ülkemizdeki yaşam standartları dikkate alındığında 3 bin TL bizim lüks bir yaşam için talebimiz değildir. Sadece çocuklarımızın aç kalmaması, onların karınlarının doyması için en az 3 bin TL asgari ücret, ülkemizin çalışanlarına, ülkemizin geleceği için canını ortaya koyanlara, alınterini ortaya koyanlara, zor zamanlarında ülkenin daima yanında olanlara çok görülmemelidir" açıklamasında bulundu.

Net 2 bin 825 lira olarak açıklanan asgari ücret için, "İşçinin ailesi ile geçinebilmesine yetmeyecek son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır. 2 bin 825 lirayla 2021 yılı boyunca bu ülkenin işçisinin emekçisinin geçinebilmesinin imkanı yoktur" diyen Çerkezoğlu, ülkenin işçisinin, emekçisinin açlığa mahkum edildiğini ifade etti.

MÜCADELE SÜRECEK

Açıkladıkları taleplerin Türkiye işçi sınıfının ve onların yanında olan emek dostlarının ortak talebi olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, "Bilin ki asgari ücreti sizin keyfiyetinize bırakmayacağız. Bilin ki bu mücadele burada bitmez. Sendikalı sendikasız bütün işçilerle birlikte bu 2021 asgari ücretini yükseltmek insan onuruna yaraşır bir seviyeye getirmek için mücadele vereceğiz" dedi.

Ülke genelinde düzenenen eylemler ve bu eylemlerden öne çıkanlar şöyle:

ADANA'DAKİ EYLEMLERDE NE İŞÇİ VARDI NE DE BİRLİK

Adana’da üç konfederasyon da merkezlerinin belirlediği ortak basın metnini okudu. Aynı amaçla basın açıklaması yapılmasına rağmen konfederasyonlar eylemleri birleştiremedi. Eylemler, şehir merkezinde yaklaşık 300 metre mesafeyle 3 farklı noktada yapıldı. DİSK Heykelli Park’ta, Hak-İş il binasında, Türk-İş de Bölge Temsilciliği önünde eylem yaptı.

Açıklamalarda işçilerin bulunmaması, sendika yönticilerinin katılması dikkat çekti. Türk-İş'in eylemi sadece konfederasyon üyesi sendikaların başkanları ve yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Hak-İş’in açıklamasına şube başkanları ve bazı işyeri baş temsilcileri katıldı. DİSK’in açıklamasına da sendika yöneticileri ile temsilciler katıldı.

ANKARA

Ankara’da Dev Maden İş Sendikası önünde yapılan açıklamada konuşan DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, asgari ücretin, tüm bir yıl boyunca kesintiler nedeniyle azalma olmadan işçinin eline geçmesinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

İZMİR

İzmir'de Türk-İş ve DİSK Ege Bölge Temsilciliği eylemler düzenledi.

DİSK'in Konak eski Sümerbank önünde düzenlediği eylemde açıklanan asgari ücret işçiler tarafından yuhalanırken, sık sık "Hükümet istifa", "AKP zammını al başına çal" sloganları atıldı. Açıklamada konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Bu asgari ücreti reva görenlerden sandıkta hesap soracağız. Emekliler, işsizler, kadınlar ve işçiler olarak hesap soracağız. Asgari ücretle bizim yaşamlarımızı açlık, sefalet ve yoksulluğa ittikleri için hesap soracağız” dedi.

Türk-İş Ege Bölge Temsilciliği önünde bir araya gelen Türk-İş'e bağlı şubeler ve işçiler de asgari konfederasyonların ortak basın açıklamasını paylaştı. Açıklamayı Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Mürsel Öcal okudu.

KOCAELİ

Kocaeli'de konfederasyonların ortka açıklaması İzmit İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’nda düzenlenen eylemde okundu. Açıklamaya sendika üyelerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Eylemde “Asgari yaşamak istemiyoruz" ve “Yaşasın sınıf dayanışması" sloganları atıldı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir'de düzenlenen eylemde DİSK Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, açıklanan 2 bin 825 liralık asgari ücretin sefalet ücreti olduğunu, bu ücretin insan onuruna yaraşır bir yaşamı sağlayamayacağını söyledi.

Asgari ücretin vergiden muaf, insanca yaşanacak bir asgari ücret olması için mücadele ettiklerini vurgulayan Ayaz, hükümet ve patronların temsilcileriyle belirlenen bu ücreti kabul etmeyeceklerini ve mücadeleden geri durmayacaklarını söyledi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da üç konfederasyon adına ortak açıklamayı Türk-İş 7. Bölge Başkanı Bahri Zülküf okudu.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'un 2-3 aylık suyu kaldı: Susuzluğun arkasında kaçak ve inşaat var

SONRAKİ HABER

EMEP Kayseri İl Örgütü, asgari ücret anketinin sonuçlarını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...