28 Aralık 2020 06:23
Son Güncellenme Tarihi: 28 Aralık 2020 12:07

2021 yılı asgari ücreti net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun son toplantısını gerçekleştirmesinin ardından 2021 yılı asgari ücreti brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi.

Nazmi Irgat (solda), Zehra Zümrüt Selçuk (ortada) ve Özgür Burak Akkol (sağda) | Fotoğraf: Evrim Aydın/AA

Paylaş

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yine hükümet ve patronlar anlaştı. 2021 yılında geçerli olacak asgari ücret, yüzde 21 artışla net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi. Pazarlık boyunca “Önce siz teklifinizi sunun” diyen Türk-İş karara muhalif kalarak “İşçi kesimi olarak, işveren ve hükümet kesimi temsilcilerinden net 3 bin liranın üstünde bir teklif bekledik” dedi.

Bu yıl asgari ücret pazarlığı masası, koronavirüs pandemisinin etkisiyle milyonlarca kişinin işsiz kaldığı, zamlar karşısında ücretlerin eridiği, salgın koşullarında çalışan emekçilerin hasta olmak ile aç kalmak arasında seçim yapmaya zorlandığı bir dönemde kuruldu. 7 milyona ulaşan asgari ücretlinin yanı sıra tüm ücretli emekçileri ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri, beklenti düşük olsa da bu nedenlerle yakından takip edildi.

EYLEM BİRLİKTELİĞİ ZAYIF KALDI

Bu yıl asgari ücret görüşmeleri pandemi gerekçesiyle internet üzerinden yapıldı. İşçileri temsilen masada bulunan Türk-İş Konfederasyonu, DİSK ve Hak-İş ortak talepler açıkladı. Ancak üç işçi konfederasyonunun asgari ücret konusunda ortak tutumunun alanlara yansıması zayıf kaldı. DİSK’in kimi illerde yaptığı basın açıklamaları ve asgari ücretin açıklanacağı son gün yapılan ortak eylemler dışında işçilerin asgari ücret mücadelesine doğrudan katılabileceği bir eylem programı ortaya konulamadı. Basın açıklamaları yaygınlık ve katılım düzeyinde düşüktü. Komisyonda asgari ücretli bir işçiye yer verilmesine karşın heyette görevlendirilen işçinin talepleri kamuoyuna yansımadı. İşçilerin asgari ücret mücadelesine katılımında, taleplerini daha güçlü bir şekilde seslendirilmesinde gerekli adımlar atılmadı.

ORTAK TALEP VERGİ ALINMAMASI OLDU

Üç konfederasyonun ortaklaştığı talepler asgari ücretin vergiden muaf tutulması, 4 kişilik bir ailenin ihtiyaçları hesaplanarak insan onuruna yakışacak bir ücret olarak belirlenmesi oldu. Asgari ücretin 3 bin TL’nin altına düşmemesi konusunda genel bir kabul vardı. Ancak DİSK asgari ücretin en az 3 bin 800 TL olmasını talep ederken Türk-İş ve Hak-İş herhangi bir rakam gündeme getirmedi. Asgari ücret komisyonunda yer alan Türk-İş’in tutumu “Önce sizin teklifinizi görelim” oldu. Türk-İş Başkanı asgari ücretin belirlenmesinden bir gün önce 3 bin TL altında bir teklifi kabu etmeyeceklerini açıkladı.

HÜKÜMET VE İŞVERENLER ANLAŞTI: 2 BİN 825 TL

Türk-İş’in beklediği teklif, dün hükümet ve patronlar tarafından imzalanan yeni asgari ücret kararı ile öğrenildi. Türk-İş karara muhalif kaldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, toplantı sonrası yaptığı açıklamada 2021 yılında uygulanacak asgari ücretin bekar bir işçi için brüt 3 bin 527 TL 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendiğini açıkladı. Evli ve 3 çocuklu bir çalışan ise 3 bin 013 lira 72 kuruş asgari ücret alacak.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ SÜRECEK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantısını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda yaptı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 18 yılda asgari ücret reel olarak bir buçuk kat arttığını savundu. Sosyal koruma olan asgari ücretin, ücretler arasında en alt sınır olduğunu söyleyen Selçuk, bu seviye altında ödeme yapılmamasını güvence altına alma görevi üstlendiklerini söyledi. Asgari ücretin sadece ücretleri değil sosyal yardımların kapsamından ödenen primlere kadar her şeyi etkilediğini dile getiren Selçuk, asgari ücret desteğini 75 TL olarak sürdüreceklerini söyledi.

TÜRK-İŞ: KARARA KATILMIYORUZ

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, 2021 için belirlenen net asgari ücretin, yetersiz ve işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.

Irgat, 2021'de geçerli olacak asgari ücretin, işveren ve hükümet kesimi temsilcileri tarafından oy çokluğuyla belirlendiğini, işçi kesimi olarak alınan karara katılmadıklarını dile getirdi.

Asgari ücret çalışmalarında, işçi kesimi olarak öncelikle çalışanların kendileri ve aileleri için insan onuruna yaraşır gelir elde etmeleri için çaba gösterdiklerini öne süren Irgat, "Komisyonun görevlendirdiği TÜİK, bekar bir işçinin yaşama maliyetini Kasım 2020 itibarıyla 2792 lira olarak belirledi ama bu hesaplamanın içinde ailenin harcamaları yoktu. Aralık ayında gerçekleşecek enflasyon oranı da yoktu. Ayrıca, 2021 yılında temel fiyat artışları da dikkate alınmamıştı bu belirlemede" dedi.

Irgat, işveren ve hükümet kesimi temsilcilerinin net 3 bin liranın üzerinde bir rakam teklif etmelerini beklediklerini aktararak, "Birlikte belirledikleri net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır. Asgari ücret daha tepsit edilirken eksiktir. Bugünün geçim şartlarına bile yetmeyecek oranda bir rakam tespit edilmiştir. İnsan onuruna yaraşır bir ücret, bizim de taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerin en önemli maddelerinden birisi olarak yer almaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Görüşlerini, 3 işçi konfederasyonu olarak 4 Aralık'tan itibaren kamuoyuna açıkladıklarını ve ilkelerini paylaştıklarını hatırlatan Irgat, şöyle devam etti:

"Asgari ücret belirleme çalışmalarında temel alınması gereken ilkelerimizi ortaya koyarak kamuoyuyla paylaştık. Maalesef işveren ve hükümet kesimi tarafından karşılık görmediğini anlıyoruz. İşçilerin, aileleriyle birlikte yine yoksullukla, geçim şartlarının her geçen gün artan ağırlığıyla karşı karşıya bırakıldığını anlıyoruz. Anayasamızda yer alan çalışanların geçim şartları yine dikkate alınmadı. Çalışanları 2021 yılında zor günler beklemektedir. Yine fedakarlığın, ücretlilerden beklendiğini görüyoruz."

Irgat, komisyon çalışmalarında belirleyicinin, her zaman hükümetin yaklaşımı olduğunu öne sürerek, "Hükümetin tercihini, iktisaden dar ve sabit gelirli işçilerden yana kullanmadığını anlıyoruz. Asgari ücret alarak yaşamlarını zorlukla sürdürmek zorunda olan milyonlarca çalışan ve ailesi yine mağdur edilmiştir. İşveren ve hükümet kesimi tarafından belirlenen asgari ücretin, ülkeye sosyal taraflara yararlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

TİSK'TEN YİNE "ZOR KOŞULLAR" TERANESİ

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, "Komisyon, çalışanların durumunu ve işletmelerin geleceğini de dikkate alarak zor koşullarda kararını verdi." dedi.

Akkol, komisyonun en dengeli asgari ücreti belirlemek için haftalardır çalıştığını söyleyerek, enflasyon, işsizlik, kayıt dışı ile mücadele, iş gücü maliyetleri, ülkeye yeni yatırım çekme gibi birden çok kriterin hesaba katılarak asgari ücretin belirlendiğini iddia etti.

Akkol, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ne yazık ki salgın kaynaklı sıkıntılar henüz bitmedi dünyada, ülkemizde de devam ediyor. Salgında ikinci dalga sebebiyle hizmetler başta olmak üzere birçok sektörde işletmeler zor durumda ve faaliyetlerini küçültmek zorunda kaldı. Komisyon, çalışanların durumunu ve işletmelerin geleceğini de dikkate alarak zor koşullarda kararını verdi. Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi enflasyonun 7 puan üzerinde bir refah payı ile nihai kararını vermiş oldu. Alınan kararın ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum." (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD'ye Kovid-19 salgınında "en kötüyü henüz yaşamamış olabileceği" uyarısı

SONRAKİ HABER

ÇHD Kocaeli Şubesi: AİHM'nin Selahattin Demirtaş kararı derhal uygulanmalıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...