15 Ağustos 2020 00:21

Ford Otosan işçisi: Her zamanki gibi kendileri çalıp kendileri oynuyorlar

"Türk Metal yaptığı anketle işçilerin sendikaya güveninin yükseldiğini söylüyor. Ankete katılanların ismi saklı kalmış olsa anket sonucunun bu şekilde çıkmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz."

Fotoğraf: Ford Otosan Basın Bülteni

Paylaş

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Fabrikamızda örgütlü Türk Metal Sendikası yaptığı anketle sendikaya güven ve toplu iş sözleşmesi ile pandemi dönemindeki memnuniyeti 9 bin 512 kişiye sormuş. Buna göre sendikaya güvenin yükseldiğini söylüyorlar.

Öncelikle 200 bini aşkın üyesi olan bir sendika için anket yapılan işçi sayısı çok az. Ayrıca biz Türk Metal Sendikası üyesi işçiler olarak bu anketin nasıl ve kimlere yaptırılmış olduğunu çok iyi biliyoruz. Yandaş ya da tabiri caiz ise yalaka, ‘Tamam efendim’ diyen kesime yapıldığını ayrıca bu kişilerin ismi saklı kalmış olsa anket sonucunun bu şekilde çıkmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Geçmişte fabrika yönetimi de Ford’da memnuniyet anketleri yapıyordu. Anket sonuçları olumsuz bir tablo (Aslında işçilerin gerçek durumu demek daha doğru olacak) ortaya koyunca, buna önlem amaçlı fabrika içi uygulama üzerinden, kişilerin ismi cismi belli olacak şekilde anket yapılmaya başlanmış, işten atılma kaygısı ile işçiler gerçek duygu ve düşüncelerini yazamadıkları için, ‘memnuniyetsizlik’ bu şekilde giderilmişti.

Aynı durumun Türk Metal Sendikası için de geçerli olduğunu düşünmemek elde değil. Her şeyden önce sözleşme masasına oturmadan önce ve o masada görüşmeler sürerken bize ne istediğimiz sorulmadı. Kendi oluşturdukları taslağı önümüze getirip kabul ettirdiler. Bizim beklentimizi de minimum seviyede tutmak için söylentiler yaydılar. “Patron ancak bunu verir, başka alamayız” dediler. Elbette patronla çok daha öncesinden anlaşıp, güven tazeleme yolunu seçip, bir tık üstünü aldılar ve buna zafer kazandık deyip, işçileri kandırma yoluna gittiler.

Geldiğimiz şu zamanda ise alınan zamlar enflasyon karşısında eriyip bitti. Geçmişe dönük alım gücüne bakıldığında ücretlerin fiili artışı olsa bile alım gücü eksi yönde düştü. Yani bu arkadaşlar her zamanki gibi kendileri çalıp söylediler ve bu duruma bizlerin inanmasını beklediler. Beklentileri olumsuz olacak ki 200 bin kişide 10 bin kişiye bile sormaya cesaretleri olmadı. Bugün geldiğimiz durum; seyirci kalıp sermaye uşaklarının oyunlarına aldandığımızda hak kayıplarımızın süreceğini, ücretlerdeki düşüşün devam edeceğini, çalışma koşullarımızın gün geçtikçe ağırlaşacağını gösteriyor.

Yapılması gerekeni hepimiz biliyoruz, yan yana gelmek ve birlikte hareket etmek. Bunun için de ihtiyacımız olan şey işçiler olarak birbirimize güvenmek. Çünkü birlikte güçlüyüz.


TÜRK METAL’İN ANKETİ

Türk Metal Sendikasının bir araştırma şirketine yaptırdığı ankete 9 bin 512 sendika üyesinin katıldığı açıklandı. Türk Metal’den yapılan açıklamada anketin koronavirüs salgın sürecinde üretime devam eden işletmelerde 8-18 Haziran, üretime devam etmeyen işletmelerde ise 29 Haziran’da, 27 farklı işletmedeki üyelerin katılımıyla yapıldığı belirtildi. Ankete katılanlara, 2019-2021 dönemini kapsayan MESS grup toplu iş sözleşmesinde alınan zammın sorulduğu kaydedilen açıklamada, katılımcıların yüzde 46.6’sının “pekiyi”, yüzde 38.2’sinin “iyi”, yüzde 12.1’isinin “orta”, yüzde 2’sinin “zayıf”, yüzde 0.7’sinin “çok zayıf”, yüzde 0.4’ünün ise “cevap yok” dediği ifade edildi. Toplu sözleşme açısından sendikanın başarısının sorulduğu savunulan açıklamada, katılımcıların yüzde 58.1’inin “pekiyi”, yüzde 29.5’inin “iyi”, yüzde 8.8’inin “orta”, yüzde 2.3’ünün “zayıf”, yüzde 1.1’inin “çok zayıf”, yüzde 0.2’sinin ise “fikrim yok” yanıtını verdiği aktarıldı. Açıklamada geçen yıl 10 üzerinden 6.7 olan sendikaya güven oranının da sözleşmenin ardından 8.5’e yükseldiği iddia edildi. Ankete katılanlara, sendikanın en başarılı olduğu alan sorulduğunda yüzde 25.1 ile “işçi hakları” dediği savunulan açıklamada, yaşam koşullarından memnuniyet düzeyine ilişkin “Diğer iş kollarında çalışanlara kıyasla daha iyi imkanlara sahip misiniz?​” sorusuna ankete katılanların yüzde 46’sının “pekiyi”, yüzde 37.3’ünün “iyi”, yüzde 12.5’inin “orta”, yüzde 2.5’inin “zayıf”, yüzde 1’inin “çok zayıf” yanıtını verdiği, yüzde 0.3’ünün ise cevap vermemeyi tercih ettiği bildirildi.

Türk Metal’in imzaladığı MESS grup sözleşmesine göre 12 TL’nin altında olan saat ücretlerine, 12 TL’yi geçmeyecek şekilde 30 kuruş iyileştirme yapıldı. Bunun üzerine tüm saatlik ücretlere, sözleşmenin birinci altı ayında yüzde 17, ikinci altı ay için ise yüzde 6 oranında artış yapıldı. Üçüncü ve dördüncü 6 aylık dönemlerde ise enflasyon oranında zam yapıldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Erkan Aydın: Pandemi nedeniyle kronik hastaları yatıracak servis bulunamıyor

SONRAKİ HABER

Milli Sporcu Baştürk: Kazanana kadar mücadelemi sürdüreceğim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...