26 Mayıs 2020 11:14

Yunanistan Türkiye arasında sınır gerilimi

Meriç Nehri üzerindeki bir adacığın, Türk askerleri tarafından işgal edildiğine dönük Yunan ve Alman basınında yer alan haberler iki ülke arasında sınır gerilimi yarattı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye ile Yunanistan sınırını oluşturan Meriç Nehri üzerindeki bir adacığın, Türk askerleri tarafından işgal edildiğine dönük Yunan ve Alman basınında yer alan haberler iki ülke arasında sınır gerilimi yarattı.

Son dönemde Yunanistan, Almanya ve İngiltere basınlarında, Ferre Kupürü bölgesinde Türkiye’nin bir kara parçasına asker çıkararak burayı “işgal ettiği” yönünde haberler çıktı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, söz konusu haber ve iddiaların “kesinlikle yanlış” olduğunu söyledi. Ancak Dendias, Skai televizyonuna yaptığı açıklamada, sınırda yapılan çalışmalar sırasında “Bir kara bölgesinde Türk güçlerinin varlığını” tespit ettiklerini ve Türkiye’ye bölgede başka bir hareket yapmamasını ilettiklerini iddia etti.

SINIRDA NELER YAŞANDI?

Yunanistan, 15 Nisan’da Türkiye’ye sınırın Ferre Kupürü bölgesinde tel çit inşa edeceğini bildirdi. Türkiye, 11 Mayıs’ta Yunanistan’a bir nota vererek, kara hududunu ihlal etmemesi gerektiğini belirterek, bunun için de inşaat alanının koordinatlarını paylaşmasını istedi. Türkiye, Yunanistan’ı kendisiyle görüşmeden ve iş birliği önerisini kabul etmeden 13 Mayıs’ta arazi tesviye çalışmalarına başladığını belirtti.

Söz konusu bölge bataklık bir arazi. Kış aylarında nehir suyuyla kaplı olan bu bölge, yaz döneminin yaklaşması ve suların çekilmesiyle bataklık bir alana dönüşüyor. Yunanistan, bu alanın sınırdan yasa dışı geçişler için sıkça kullanılan bir yer olmasından dolayı önlem almak istediğini belirtiyor. Başta Yunanistan ve Almanya olmak üzere bazı ülke medyalarında, Türkiye’nin bu bölgeye asker çıkararak, “işgal ettiği” yönünde haberlere yer verdi.

SEMBOLİK ETKİSİ BÜYÜK KAVGA

Yunan Dışişlerinin hafta sonunda yaptığı açıklamada ise “Yunan toprakları üzerinde yabancı bir güç bulunmuyor” ifadesi kullanıldı. Pazar günü Skai televizyonuna röportaj veren Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da, Türk askerlerinin Yunan toprağını işgal ettiği yönündeki haberleri “saçmalık” olarak nitelendirdi. Türkiye’nin Yunanistan ile olan sorunlarını devamlı askeri zemine çekmeye çalıştığını öne süren Dendias, Yunanistan’ın bu tuzağa düşmemesi gerektiğini ifade etti. Yunanistan’ın haftalık gazetelerinden To Vima ise konuyla ilgili haberinde, Türk uzmanlarla, askeri yetkililerinin Meriç Nehri’nin Ferre bölgesinde bir takım ölçümler yaptığını ve bu faaliyetlerin bir ihtimal sadece Türk toprağında gerçekleşmediğini iddia etti.

Türkiye tarafında ise olası bir gerilimden uzak durmaya yönelik bir tavır söz konusu. To Vima’ya konuşan Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin, “Konunun tamamen teknik bir husus olduğu ve bir sınır çatışması olarak değerlendirilemeyeceği hakkında Yunan meslektaşları ile aralarında görüş birliği olduğunu” vurguladı. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

#DeüSınıftaKaldı

SONRAKİ HABER

Sağlıkçılardan ek ödemelerde şeffaf bilgilendirme talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...