28 Şubat 2020 13:48

Dr. Fatih Yaşlı’dan İdlib değerlendirmesi: Bu savaşa kayıtsız şartsız hayır denmeli

Dr. Fatih Yaşlı, Suriye'ye yönelik evdeki hesapların çarşıya uymadığını belirterek “Bu savaşa kayıtsız şartsız bir şekilde hayır denmeli” dedi.

Fatih Yaşlı

Paylaş

Mert DEMİR
İstanbul

2011 yılından itibaren Türkiye’nin Suriye politikasını ve süreci Evrensel’e değerlendiren Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Fatih Yaşlı, bu savaşın Türkiye halkının çıkarlarına aykırı olduğunu belirterek “Bu savaşa kayıtsız şartsız bir şekilde hayır denmeli” dedi.

AKP iktidarının Arap Baharı sürecinde bölgede ortaya çıkan tabloya emperyal bir vizyonla müdahale edebileceğini düşündüğünü belirten Yaşlı, ancak evdeki hesabın çarşıya uymadığını söyledi.

Yaşlı, “Tunus, Mısır, Libya, Suriye gibi ülkelerde örgütlü olan Müslüman Kardeşler örgütü, yıkılan rejimlerin yerine iktidar olacak, AKP Türkiye’si de bu rejimlerin hamiliğini üstlenecekti. Bu, iç politikaya Osmanlı’yı yeniden diriltme, küresel güç olma vs. diye tahvil edildi, ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Hem küresel güç ilişkileri hem Türkiye’nin ekonomik ve politik olarak yapabileceklerinin sınırlı oluşu bu politikayı boşa düşürdü. Şu an izlenen yanlış politikaların sonuçlarını görüyor ve bedelini ödüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Son gelişmeyle ilgili “Gelişmeleri yakından izleyen herkes bugünlere eninde sonunda gelineceğini görebiliyordu” diyen Yaşlı, “Çünkü AKP iktidarı Soçi Mutabakatının maddelerinde dile getirilen taahhütlerin hiçbirini hayata geçirmedi, mutabakata uymadı. Suriye de diğer şehirlerde otoritesini tesis ettikçe İdlib’deki cihatçılara yöneldi ve AKP’nin bir tutum değişikliğine gitmemesi nedeniyle bir karşı karşıya geliş kaçınılmaz oldu” dedi.

Bundan sonrası için ise “Söylenebilecek en önemli şey, bu savaşın Türkiye’nin, halkın çıkarlarına aykırı olduğu, ülkenin bekası, istikbali için değil, küçük bir azınlığın bekası ve istikbali için yoksul halk çocuklarının cepheye sürüldüğüdür” ifadelerini kullanan Yaşlı, “Bu savaşa kayıtsız şartsız bir şekilde hayır denilmeli, karşı çıkılmalıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Erhan Keleşoğlu'ndan İdlib değerlendirmesi: Barışçıl dış siyasete ihtiyaç var

SONRAKİ HABER

Türkiye işaret verdi, mülteciler sınıra yığıldı, Yunanistan polisi gazla karşıladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...