İdlib'de 34 askerin hayatını kaybettiği saldırıya dair tüm gelişmeler

İdlib'de düzenlenen hava saldırısında 34 askerin yaşamını yitirmesinin ardından yaşanan gelişmeler dakika dakika sayfamızda.

27 Şubat 2020 19:43
Son Güncellenme: 29 Şubat 2020 19:06
.
21:01

Paylaş

CHP GRUP BAŞKAN VEKİLİ ÖZEL: ATEŞKESİN SAĞLANMASI İÇİN GEREKLİ DİPLOMATİK ADIMLAR ATILMALI

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, İdlib'de ateşkesin sağlanması için gerekli diplomatik adımların bir an önce atılması ve muhataplarla görüşmelerin doğrudan yapılması gerektiğini ifade ederek "Gözlem misyonunun gerekleri dışında Suriye ve Rusya'nın hedef olarak görebileceği, Suriye'de bir savaş yığınağı yapıldığı izlenimi yaratacak olan bir askeri varlığa yer verilmemelidir" dedi.

19:22

Paylaş

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU: RUSYA İLE GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR

ABD ile Taliban arasında barış sürecini başlatacak anlaşmanın imza törenine katılmak üzere Katar'ın başkenti Doha'da bulunan Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile görüşmesinin ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. İdlib'de kalıcı ve bağlayıcı ateşkes için çabaları sürdürdüklerini belirten Çavuşoğlu, “Sahada ve masada ne gerekiyorsa bunu yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Rusya ile görüşmeleri sürdürüyoruz" diye konuştu.

11:42

Paylaş

ERDOĞAN'DAN ÖLEN ASKER SAYISINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Suriye'nin İdlib kentinde 33 askerin şehit olmasının ardından iki gün sonra ilk kez kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ölen asker sayısının 36'ya yükseldiğini açıkladı. Erdoğan'ın açıklamasının ardından Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen açıklamada ölen asker sayısı 34 olarak güncellendi.

00:34

Paylaş

HDP, MECLİSTEKİ ORTAK BİLDİRİYE NEDEN İMZA ATMADIĞINI AÇIKLADI

HDP, Mecliste grupları bulunan AKP, MHP, CHP ve İYİ Partinin İdlib'deki saldırıyı kınayan ortak bildirisine neden imza atmadığını açıkladı.

Açıklamada "Hayatını kaybeden, İdlib topraklarına düşen her gencimiz için çok üzgünüz, onlara rahmet ve ailelerine, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Ama bunu bütün siyasi sorumluluğu taşıyanlarla beraber yapmayı uygun görmüyoruz" ifadelerine yer verildi.

23:35

Paylaş

İDLİB'DE 1 ASKER DAHA HAYATINI KAYBETTİ

Milli Savunma Bakanlığı, İdlib'de Suriye Ordusu tarafından düzenlenen topçu saldırısında 1 askerin yaşamını yitirdiğini, 2 askerin de yaralandığını açıkladı.

Açıklamada ''Ateşkesi sağlamak üzere İdlib bölgesinde bulunan unsurlarımıza Rejim tarafından düzenlenen topçu saldırısında 1 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 2 kahraman silah arkadaşımız da yaralanmıştır. Bölgede ateş altına alınan Rejim hedefleri vurulmaya devam edilmektedir" denildi.

22:59

Paylaş

YUNANİSTAN BAŞBAKANI MİÇOTAKİS'TEN MÜLTECİ AÇIKLAMASI

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, mültecileri sınırdan içeri almayacaklarını kesin bir dille ifade etti.

Twitter'dan açıklama yapan Miçotakis, "Önemli sayıda göçmen ve mülteci, Yunan-Türkiye kara sınırında büyük gruplar halinde toplandı ve ülkeye yasa dışı yollardan girmeye çalıştı. Açık olmak istiyorum, Yunanistan’a hiçbir yasa dışı girişe izin verilmeyecek. Sınırlarımızın güvenliğini artırıyoruz. Yunanistan, Suriye'deki trajik olayların sorumlusu değildir ve başkaları tarafından alınan kararların sonuçlarına maruz bırakılamaz. Avrupa Birliği'ni durumdan haberdar ettim" dedi.

22:18

Paylaş

ERDOĞAN, BORİSOV VE ORBAN İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Borisov ile yapılan görüşmede, İdlib başta olmak üzere Suriye’deki son gelişmelerin bölgeye muhtemel etkileri ve işbirliği yapılabilecek adımların ele alındığı belirtildi.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Orban görüşmesinde de İdlib'deki gelişmeler, Suriye meselesi ve diğer bölgesel konular ile ikili ilişkiler ele alındı.

21:55

Paylaş

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINA YÖNELİK SORUŞTURMALAR SÜRÜYOR

Saldırıya ilişkin sosyal medya paylaşımlarına dair soruşturmalar sürüyor. Son olarak Kocaeli'de 2 Emek Partisi yöneticisi ifadeye çağırıldı.

20:56

Paylaş

ERDOĞAN, MERKEL İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib gündemiyle Almanya Başbakanı Merkel ile telefonda görüştü.

Görüşmeyle ilgiki açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, "Şansölye Merkel, Türk birliklerine yönelik acımasız saldırıyı kınadı ve Suriye rejimi ile destekçilerinin saldırılara son vermesi çağrısında bulundu" dedi.

Seibert, iki liderin, ateşkes konusunda yeni bir anlaşmanın acil olarak sağlanmasının gerekli olduğu ve bunun için mümkün olan en kısa zamanda siyasi görüşmelerin başlatılması hususunda hemfikir olduğunu aktardı.

Steffen Seibert ayrıca, Merkel'in İdlib'de yerlerinden edilenlere insani destek konusunda Alman hükümetinin dayanışmasını Erdoğan'a taahhüt ettiğini de kaydetti.

20:24

Paylaş

ERDOĞAN VE TRUMP TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, İdlib konusunda telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

19:57

Paylaş

PESKOV: ERDOĞAN VE PUTİN 5 YA DA 6 MART'TA BİR ARAYA GELECEK

Kremlin, Putin ve Erdoğan'ın 5 ya da 6 Mart'ta yüz yüze görüşeceğini açıkladı.

Erdoğan ve Putin arasındaki telefon görüşmesine dair Kremlin'den yapılan açıklamada “Putin ve Erdoğan, Suriye'nin kuzeybatısındaki durumun normalleşmesi için ek önlemler alınması gerektiği konusunda anlaştı. Erdoğan ve Putin, telefon görüşmesinde İdlib'de yaşanan durumdan duydukları endişeyi dile getirdi” denildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un açıklamasına göre, Putin ile Erdoğan 5 ya da 6 Mart’ta bir araya gelecek.

19:52

Paylaş

TÜRKİYE VE RUSYA HEYETLERİ ARASINDAKİ İDLİB GÖRÜŞMELERİNİN 3. TURU SONA ERDİ

Türkiye ile Rusya heyetleri arasında Ankara'da düzenlenen İdlib konulu görüşmelerin üçüncüsü de sona erdi. Dışişleri Bakanlığı, görüşmeye ilişkin, Rus tarafına derhal sürdürülebilir bir ateşkes ilan edilmesi, gerginliğin azaltılması ve rejimin Soçi Mutabakatı sınırlarına çekilmesi gereği vurgulandı" açıklaması yaptı.

19:26

Paylaş

TBMM BAŞKANI ŞENTOP: MECLİS SALI GÜNÜ TOPLANACAK

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, CHP'nin İdlib'deki saldırıyla ilgili olağanüstü toplantı talebiyle ilgili konuştu. Şentop, basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Meclis salı günü toplanacak, salı günü yapılacak görüşmeler neticesinde yeniden görüşebiliriz. Yarın verimli bir sonuç alınamayacağı için Genel Kurulu toplantıya çağırmadığımı ifade etmek isterim" dedi.

19:09

Paylaş

RUS SAVAŞ GEMİLERİ BOĞAZLARDAN GEÇTİ

Rusya'nın 'Admiral Grigorovich' ve 'Admiral Makarov' adlı savaş gemileri Çanakkale Boğazı'ndan, 'Orsk' adlı savaş gemisi de İstanbul Boğazı'ndan geçti.

Gemilerden ikisinin güdümlü füze fırkateyni olduğu, birinin de zırhlı araç taşıdığının tahmin edildiği belirtildi.

Rusya bir günde üçüncü askeri gemisini Suriye'ye göndermiş oldu.

18:40

Paylaş

 

AKADEMİSYENLER İDLİB'DE YAŞANANLARI EVRENSEL'E DEĞERLENDİRDİ

Akademisyen Erhan Keleşoğlu: Komşu ülkelerle hamasete dayalı bir dış politika Türkiye halklarının yüksek çıkarlarına aykırıdır. Bir an önce yürütülen bu dış politikadan vazgeçilmelidir. Barışçıl, diplomasiyi, iş birliğini öne çıkartan dış siyaset stratejik bir ihtiyaçtır; ve bu ihtiyaç her geçen gün kendini daha çok hissettirmektedir.

Prof. Dr. Serhat Güvenç: Dün akşam yaşananlar İdlib konusunda en kötümser senaryoların kısmen de olsa hayata geçtiğini gösteriyor bize. Rusya her ne kadar dünkü saldırıların sorumluluğunu rejime bırakmayı tercih ettiyse de daha sonradan yapılan açıklamalar Rusya’nın da geri adım atmayacağını bize gösteriyor. Taraflarda çatışma idaresi iki gün öncesi göre daha güçlü duruyor. Dolayısıyla bu tırmandırma siyasetinin büyük çatışmaya dönüşme olasılığı mevcut.

Dr. Fatih Yaşlı: AKP iktidarı bölgede ortaya çıkan tabloya emperyal bir vizyonla müdahale edebileceğini düşündü. AKP Türkiye’si yıkılan rejimlerde iktidar olacak Müslüman Kardeşlerin hamiliğini üstlenecekti, ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Söylenebilecek en önemli şey, bu savaşın Türkiye’nin, halkın çıkarlarına aykırı olduğu, ülkenin bekası, istikbali için değil, küçük bir azınlığın bekası ve istikbali için yoksul halk çocuklarının cepheye sürüldüğüdür. Bu savaşa kayıtsız şartsız bir şekilde hayır denilmeli, karşı çıkılmalıdır.

18:27

Paylaş

BMGK, İDLİB GÜNDEMİYLE TOPLANACAK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) İdlib'de artan gerginliği görüşmek üzere bugün acil toplanacak.

Anadolu Ajansının haberine göre ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika, Estonya ve Dominik Cumhuriyeti, İdlib'de artan gerginliği görüşmek üzere acil toplantı talebinde bulundu.

BMGK, bugün yerel saatle 16.00'da acil toplanma kararı aldı.

18:22

Paylaş

RUSYA İLE ABD ARASINDA İDLİB GÖRÜŞMESİ

Reuters’in haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley arasında İdlib’deki gerilimle ilgili telefon görüşmesi gerçekleşti.

Görüşmede, İdlib’de TSK askerlerine yönelik saldırıların ele alındığı ve bölgede gerginliğin azaltılmasına ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı aktarıldı.

18:18

Paylaş

DİDF: MÜLTECİLERİ AVRUPA'YA KARŞI KULLANMAKTAN VAZGEÇİN

Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin örgütü Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), İdlib saldırısı sonrası Türkiye'nin göçmen ve mültecileri Batı’yı harekete geçirmek için kullanmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada "Türkiye Suriye’deki askerleri geri çeksin, mültecileri Avrupa’ya karşı kullanmaktan vazgeçsin" denildi.

 

17:51

Paylaş

AB: TÜRKİYE-AB GÖÇMEN MUTABAKATI GEÇERLİLİĞİNİ KORUYOR

Avrupa Birliği (AB) Sözcüsü Peter Stano, günlük basın toplantısında "Türkiye'nin mültecilere kapıları açtığına" ilişkin iddialar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile imzalanan göçmen mutabakatının hala geçerliliğini koruduğunu açıkladı. 

Stano, Türkiye'den bu yönde resmi bir açıklama yapılmadığını belirterek, "Bizim için Türkiye-AB göçmen mutabakatı geçerliliğini koruyor ve Türkiye'nin bu mutabakattan doğan taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz." diye konuştu. 

AB'nin söz konusu iddiaların aksine göç akınıyla ilgili üye ülkelerle görüşerek kendi değerlendirmesini yapacağını kaydeden Stano, "Durumu yakından takip ediyoruz ve gerekli olması halinde harekete geçeceğiz." değerlendirmesinde bulundu. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, İdlib'deki gelişmelerin Türkiye üzerindeki göç baskısını artırdığını belirterek, "Gelişmelerden endişeye kapılan ülkemizdeki bazı sığınmacı ve göçmenler Batı sınırlarımıza doğru hareketlenmeye başlamışlardır. Durumun kötüleşmesi halinde bu risk artarak devam edecektir." demişti.

17:47

Paylaş

DEMİRTAŞ: SAVAŞ ÇIĞLIKLARINI DEĞİL, BARIŞ SESİMİZİ YÜKSELTELİM

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Instagram hesabından paylaştığı mesajında, “İdlib’deki saldırıda yaşamını yitiren güvenlik personellerine Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyor, acılarını, üzüntülerini yürekten paylaşıyorum. İçerde ve dışarda sürdürülen savaş, çatışma, gerilim politikalarının daha fazla yıkıma ve acıya yol açmamasını diliyorum. Her koşulda barışı, diyalogla sorunların çözümünü savunmak en onurlu, erdemli tutumdur. Savaş çığlıklarını değil, barış sesimizi yükseltelim" dedi.

17:34

Paylaş

CHP TBMM GRUBU YARIN TOPLANACAK

CHP'nin dün akşam ve bugün gerçekleştirilen MYK toplantılarında, CHP TBMM Grubu'nun yarın saat 14.00'te Meclis'te Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanması kararlaştırıldı. Toplantının açılışında Kılıçdaroğlu'nun bir değerlendirme yapacağı ve daha sonra grubun basına kapalı olarak devam edeceği bildirildi. 

PARTİ ÖRGÜTLERİNE PROVOKASYON UYARISI 

Öte yandan, söz konusu MYK toplantılarında parti örgütlerinin özellikle Suriyeli mültecilere yönelik gerçekleştirilebilecek provokatif eylemlere karşı dikkatli olmalarının istendiği de öğrenildi. 

MYK tarafından CHP milletvekillerine yapılan bilgilendirmede, konunun hassasiyetine dikkat çekilerek genel merkezin bilgisi dışında açıklamalarda bulunmamalarının istendiği kaydedildi.   

MYK'de saldırıyla ilgili bilgilendirmenin Genelkurmay Başkanlığı veya Milli Savunma Bakanlığı yerine Hatay Valisince yapılmasının da teamüllere uygun olmadığı dile getirildi.

17:14

Paylaş

RUS HEYET DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDA

Rusya Devlet Başkanı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev başkanlığındaki Rus heyet, önceki gün İdlib konusunda 3'üncü tur görüşmeleri kapsamında Ankara'ya geldi. Rus heyet, İdlib'de gerçekleşen saldırının ardından Dışişleri Bakanlığı'nda, Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyet ile yeniden bir araya geldi. Görüşme sırasında bakanlık önünde ve çevresinde güvenlik önlemleri alındı.

16:45

Paylaş

RUSYA: TÜRKİYE, TALEBİMİZE RAĞMEN ORADA TÜRK ASKERLERİNİN BULUNDUĞUNU BİZE BİLDİRMEDİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın açıklamasının aksine ididasını tekrar etti ve "Çok sayıdaki talebimize rağmen Türk tarafı, orada Türk askerlerinin bulunduğunu bize bildirmedi" dedi. 

Rusya Güvenlik Konseyi toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Dmitriy Peskov şu ifadeleri kullandı, "Türk askerlerin hiçbiri, gözlem noktalarında hayatını kaybetmedi. Bu noktalardaki askerler ne yaralandı ne de bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Türk askerlerinin hayatını kaybettiği trajik olaylar terör gruplarının saldırı düzenlediği yerlerde gerçekleşti. Çok sayıdaki talebimize rağmen Türk tarafı, orada Türk askerlerinin bulunduğunu bize bildirmedi."

Hulusi Akar, "Birliklerimizin bulunduğu yerler önceden Rusya Federasyonu’nun sahadaki yetkilileri ile koordine edilmesine rağmen bu saldırı gerçekleştirilmiş" açıklamasını yapmıştı.

 {{398349}}

 

16:05

Paylaş

CHP KAPALI OTURUMDA ISRARCI 

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında İdlib gündemi ile olağanüstü toplandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, AKP’nin Salı günü kapalı oturum yapmayı teklif edecekleri yönündeki açıklamaya tepki göstererek, "Onlarca şehidimiz varken, TBMM'nin buna sessiz kalarak hızla olağanüstü toplanmaması düşünülemez” ifadesini kullandı.
Öztrak, "Dün gece yaptığımız MYK toplantısında İdlib'deki gelişmeleri değerlendirdik. Bugünkü toplantımızda, dün akşam başladığımız değerlendirmeye devam ettik. TBMM'yi bu konuyu görüşmek üzere kapalı oturumla toplantıya çağırma kararı almıştık. Bugün de grup başkanvekillerimiz, Anayasa'mızın hükümleri doğrultusunda TBMM'yi yarın saat 14.00'te olağanüstü toplanması ve konuyu kapalı bir oturumda görüşmek için TBMM Başkanlığına başvurdu." diye konuştu.

 

15:51

Paylaş

BAŞSAVCILIK SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARIYLA İLGİLİ SORUŞTURMA AÇILDI 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İdlib'deki saldırının ardından “gerçek dışı ve provokatif” sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili soruşturma başlattı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü, sosyal medyadan İdlib saldırısıyla ilgili "provokatif amaçlı, gerçeğe aykırı" paylaşımlarda bulunanlarla ilgili inceleme başlattığını duyurmuştu.

Şu ana kadar 91 sosyal medya hesabıyla ilgili işlem ve tespit yapıldığı, inceleme ve tespit çalışmalarının devam ettiği ifade edilmişti.

15:43

Paylaş

KESK: ORTADOĞU POLİTİKASINDAKİ YANLIŞLARIN ASKERLERE VE HALKA YIKILMASINDAN VAZGEÇİLMELİDİR

KESK Yürütme Kurulu, İdlib’de yaşanan gelişmelere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Suriye’ye karşı ilan edilen ve Rusya ile İran’ı da karşısına alan çatışma ve savaş politikalarının emekçilere, insanlığa ve halklarımıza hiçbir yararı yoktur. Ortadoğu politikasındaki yanlışların ve fevri kararların faturasının askerlere ve halka yıkılmasından derhal vazgeçilmelidir.

Suriye’den tüm yabancı güçler, emperyalistler bir an önce çekilmelidir. Suriye’nin geleceğine, demokratik bir sürecin işletilmesi ile Suriye’de yaşayan halklar karar vermelidir. Bu ülkenin emekçilerinin, halkının yarattığı kaynaklar silahlanmaya, savaşa değil işsizlik sorununun, geçim derdinin çözülmesine ve yoksulluğun bitirilmesine harcanmalıdır."

15:26

Paylaş

DİSK: ÜLKEMİZE DAHA FAZLA ACI YAŞATMAYIN

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Suriye'nin İdlib kentinde 33 askerin yaşamını yitirdiği hava saldırısına ilişkin açıklama yayımladı. Şubat ayı boyunca en az 51 askerin İdlib’de yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamalada, "Neden” sorusunun sorulmasının bile “ihanet” olarak değerlendirilmesi eleştirildi, "Bu tarifsiz acılar son bulsun" denildi. Açıklamada "Bugün ihtiyacımız olan bitmek bilmeyen çatışmalar, misliyle verilen karşılıklar değil tek bir askerin daha kaybedilmeyeceği koşulların oluşturulmasıdır" ifadeleri kullandıldı.

 

15:22

Paylaş

UKRAYNA: ESAD’I VE RUSYA’YI KINIYORUZ

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, İdlib’deki saldırıya ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada “İdlib’de gerginliğin tırmanmasından dolayı derin endişe duyuyoruz. Esad rejimini ve onu destekleyerek, askerlerin ve sivillerin ölümüne yol açan Rusya Federasyonu’nun eylemlerini kınıyoruz” denildi.

15:20

Paylaş

EVRENSEL YAZARI KARATAŞ: İKTİDARIN YÜRÜTTÜĞÜ POLİTİKALARDA ISRARIN BİR SONUCU

Evrensel yazarı Yusuf Karataş gelişmeleri değerlendirdi:

“İdlib’te bu acıların yaşanması, iktidarın yürüttüğü politikalarda ısrar etmesinin bir sonucudur.  Gözlem noktalarının ateş altında kalması sonrasında çokça “askerler geri çekilsin” çağrısı yapıldı ancak iktidar bunu dinlemek yerine asker ve zırhlı araç sevkiyatı yaparak, böylesi olayların yaşanmasına ortam hazırlayan bir politika izledi.”

“Bir savaş ilanı üzerinden savaşı tırmandırmak isteyen siyasetçilerin sesi çok duyuluyor. İhtiyaç savaş çığırtkanlığı değil, yanlıştan dönülmesi noktasındaki tutumun geliştirilmesidir.”

 

15:11

Paylaş

HALKEVLERİ: BARIŞI TESİS EDECEK ADIMLAR ATILMALI

İdlib’de yaşanan ölümler ve hükümetin Suriye politikasına ilişkin açıklama yapan Halkevleri, “Kendi bekası için haksız bir savaş çıkarıp sürdürenler ülkeyi, insanlarımızı düşünmüyor. AKP’nin çıkarları ile Türkiye’nin çıkarları aynı değildir. Bu tehlikeli savaş bir an önce durdurulmalı, iktidar cihatçıların hamiliğini yapmaktan vazgeçmeli ve bölgesel barışı tesis edecek, savaşın yol açtığı insani yıkımı engelleyecek adımlar atılmalıdır” dedi.

14:59

Paylaş

AKP: SALI GÜNÜ KAPALI OTURUM YAPILMASINI TEKLİF EDECEĞİZ

CHP ve İYİ Partinin ardından AKP de kapalı oturum istedi. AKP Grup Başkanı Bostancı "Salı günü kapalı oturum yapılması ve Milli Savunma Bakanının Meclisi bilgilendirmesini teklif edeceğiz" dedi. 

14:58

Paylaş

“ERDOĞAN VE PUTİN EN KISA ZAMANDA YÜZ YÜZE GÖRÜŞECEK”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le telefon görüşmesinde iki liderin en kısa sürede yüz yüze görüşmeleri kararlaştırıldı." açıklaması yaptı. 

Altun, yeni tezkereye ihtiyaç olmadığını ekledi. 

14:54

Paylaş

MÜLTECİ-DER: RESMİ BİR AÇIKLAMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Mültecilerle Dayanışma Deneği (Mülteci-Der) Genel Koordinatörü Pırıl Erçoban, resmi bir sınır açmanın söz konusu olmadığını vurgulayarak, bu yanlış algının sürdürülmemesi için medyayı uyardı. Erçoban, mülteci ve göçmenlere haberlere inanıp yollara düşmeme çağrısı yaparak Erçoban, "Türkiye bunu yapmaz yükümlülükleri var hem de karşı taraf sınırın öte tarafındaki ülkeler bunun için önlemler alırlar" dedi.

14:53

Paylaş

BULGARİSTAN: TÜRKİYE’NİN MÜLTECİLERİ DURDURMAMASI ENDİŞE VERİCİ

Mültecilerin sınıra yığılması sonrası Bulgaristan, Türkiye sınırında ek güvenlik önlemleri aldı. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, NATO çerçevesinde Türkiye'nin yanında olduklarını ifade etmekle birlikte; Türk sınır birliklerinin sığınmacıları durdurmamasının endişe verici olduğunu dile getirdi.

14:47

Paylaş

TÜRKİYE'NİN 'MÜLTECİ' AÇIKLAMASI SONRASI YUNANİSTAN'DA SINIR DEVRİYELERİ ARTIRILDI

AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in “Artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz" demesi ve Türkiye'nin mültecilerin Avrupa ülkelerine geçişine engel olmayacağı yolundaki haberlerin yayılmasından sonra Yunanistan Silahlı Kuvvetleri alarm durumuna geçti.

BBC’nin haberine göre; Yunanistan, kara ve deniz sınırlarındaki devriye birliklerinin artırılarak teyakkuz durumuna geçirilmesine karar verdi.

Reuters haber ajansı dün gece adını vermeyen üst düzeyde bir Türk yetkilinin Türkiye'nin Suriyeli mültecilerin Avrupa'ya geçişine engel olmayacağı yolundaki açıklamasını duyurmuştu.

Dışişleri Bakanlığı, mülteci politikasının değişmediğini açıkladı.

Fakat gerek karadan gerek denizden bir mülteci hareketliliği görülüyor ve Anadolu Ajansı bugün Ege sahillerinden şişme botlarla Yunanistan'ın Midilli adasına ulaşan mültecilerin fotoğraflarını yayımladı.

AFP ve Reuters ajanslarının da paylaştığı görüntülerde Midilli'ye ulaşan mültecilerin Afgan aileler olduğu kaydedildi.

14:40

Paylaş

 

BM'DEN MÜLTECİLER İÇİN TÜRKİYE'YE DESTEK ÇAĞRISI

BM, uluslararası topluma Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye'ye verilen desteğin sürdürülmesi ve artırılması çağrısında bulundu.

14:18

Paylaş

NATO TOPLANTISI SONA ERDİ: HAVA SAVUNMASI DAHİL TÜRKİYE'YE DESTEK VERİYORUZ

NATO olağanüstü toplantısı sona erdi. Toplantının ardından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg "Tüm müttefikler başsağlığı diledi ve Türkiye ile tam dayanışma içinde olduklarını ifade etti. Hava savunması dahil Türkiye'ye destek veriyoruz. Müttefikler, Türkiye için daha fazla ne yapılabileceğine bakıyor” dedi. Stoltenberg, "Rusya ve Esad rejimine saldırıları durdurma ve uluslararası hukuka uyma çağrısı yapıyoruz" dedi.  

 {{398345}}

 

14:06

Paylaş

AB: GÜVENLİK ÇIKARLARIMIZI KORUYACAĞIZ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İdlib'de gerginliğin acilen durdurulması gerektiğini kaydetti. Borrell, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İdlib'de artan gerginlik acilen durdurulmalı. Gerginliğin uluslararası açık bir askeri çatışmaya dönüşme riski bulunuyor. AB tüm taraflara itidal çağrısında bulunuyor ve tüm can kayıplarından dolayı üzüntü duyuyor. AB güvenlik çıkarlarını korumak için her türlü tedbiri göz önünde bulunduracaktır” dedi.

14:01

Paylaş

DAVUTOĞLU: OLAYIN NASIL YAŞANDIĞI KAMUOYUNA AÇIKLANMALI

İdlib'de yaşanan asker ölümleri sonrası açıklama yapan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, saldırının nasıl meydana geldiğinin açıklanmasını istedi. Davutoğlu aynı zamanda, "Arap, Kürt, Nusayri kardeşlerimizle kapsamlı sivil bir diyalog başlatılmalı" dedi.

13:55

Paylaş

KREMLİN: EK TEDBİRLER KONUSUNDA ANLAŞMA SAĞLANDI

Rusya lideri Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İdlib'deki gerilimin nedeniyle yaptıkları görüşmenin içeriğine ilişkin Kremlin'den yapılan açıklamada, “Liderler Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumun normalleşmesi için ek tedbirler alınması hususunda anlaştı” denildi.

13:52

Paylaş

BARO YÜRÜYÜŞÜ İDLİB SALDIRISI NEDENİYLE ERTELENDİ

Ankara’da avukatların cübbeleriyle yapmayı planladıkları yürüyüş, İdlib’de yaşanan gelişmelerden kaynaklı ertelendi.

Ankara Barosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "2 Mart’ta yapılması planlanan 'Yargı bağımsızlığını, hukuk devletini ve adil yargılamayı aramak ve yürütmenin yargıya müdahalesini kınamak' yürüyüşü ertelendi" denildi.

13:30

Paylaş

İBRAHİM KALIN: KRİZ TÜM SINIRLARI AŞMIŞTIR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Şehitlerimizin kanının yerde kalmayacağından milletimizin şüphesi olmasın. Ordumuz eli kanlı Esed rejiminden mutlaka hesap soracaktır. İdlib'de yaşanan kriz tüm sınırları aşmıştır. Bu nedenle uluslararası toplum artık İdlib ve Suriye'de yaşanan insani krize dur demeli ve somut adımlar atmalıdır.

13:27

Paylaş

LAVROV: PUTİN VE ERDOĞAN TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi.

Lavrov, "Eğer Moskova ile Ankara arasındaki mutabakatlar tamamen uygulansaydı, Türk askerlerin ölmesi gibi trajedilerden kaçınmak mümkün olabilirdi. Moskova, Suriye'de Türk askerlerin hayatını kaybetmesi nedeniyle Ankara'ya başsağlığı diliyor. Rusya ve Türkiye, İdlib konusunda koordinasyonu sürdürmeye hazır" diye konuştu.

13:26

Paylaş

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: İDLİB'DEKİ DURUMUN KÖTÜLEŞMESİ HALİNDE SIĞINMACILARIN HAREKETİ SÜREBİLİR

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, mültecilerin Avrupa'ya gönderilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada Türkiye'deki bazı mültecilerin Batı'ya hareketinin İdlib'deki durumun kötüleşmesi halinde sürebileceğini bildirdi.

13:22

Paylaş

TKP: TÜRK BİRLİKLERİ GERİ ÇAĞRILMALI

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Suriye'de 33 askerin yaşamını yitirdiği hava saldırısına ilişkin açıklama yayımladı. TKP, “Başka bir ülkenin topraklarında sürdürülen bu anlamsız savaş halkımız için hem ölüm hem daha fazla yoksulluktan başka bir sonuç vermeyecektir. Ülkemiz NATO’culara, Amerikancılara, cihatçılara teslim edilmeyecek kadar değerlidir. Halkımızın büyük çoğunluğunun onaylamadığı Suriye politikası derhal terk edilmeli, Türk birlikleri Suriye’den geri çağrılmalıdır” dedi.

13:22

Paylaş

TMMOB: SURİYE’NİN İHTİYACI BARIŞ

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz “Bugüne kadar yaptığımız tüm açıklamalarda ülkemizin emperyalist güçler arasındaki etkinlik mücadelesinin tehlikeli tuzaklarından uzak durması gerektiğini dile getirdik. Ortadoğu’nun ve Suriye’nin ihtiyacı olan şeyin, şiddetin tırmandırılması değil, silahların susturularak barışın sağlanması olduğunu vurguladık. Ne yazık ki, bu sese kulak verilmeyerek, ülkemizin Suriye’deki savaşın bir tarafı haline getirilmesinin acı sonuçlarını yaşıyoruz” açıklamasında bulundu.

13:02

Paylaş

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: MÜLTECİLERİN BATI'YA HAREKETİ SÜREBİLİR 

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki bazı sığınmacı ve göçmenlerin Batı'ya hareketinin İdlib'deki durumun kötüleşmesi halinde sürebileceğini bildirdi. Bakanlık ayrıca "Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizin mülteciler ve sığınmacılara yönelik politikasında bir değişiklik yoktur" dedi.

12:54

Paylaş

NATO TOPLANTISI BAŞLADI

NATO'da olağanüstü Suriye toplantısı başladı.

12:30

Paylaş

GIDA İŞ GENEL BAŞKANI ASLAN: SURİYE'DE İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN ÇIKARI YOK

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden askerlerin ailelerine baş sağlığı diledi. “Suriye’de işçi ve emekçilerin çıkarı yok! Türkiye halkının çıkarı yok! Türkiye’nin çıkarı yok! Peki neden halkın çocukları bu savaşta hayatlarını kaybediyor? Bu savaşa dur demedikçe ölümler yaşanacak. Bir avuç azınlık için ölmek ve öldürmek istemiyoruz. Acılı ailelere baş sağlığı diliyoruz” diyen Aslan, “Artık ölüm haberi almak istemiyoruz. Emperyalistler Ortadoğu’dan çekilmedikçe bölgeye barış gelmeyecek. Türkiye bölgede barış unsuru olmadıkça savaş kapıları hep açık kalacak. Sadece bölgede değil, dünyanın neresinde olursa olsun, emperyalistlerin ve sermayenin çıkarları için yapılan tüm savaşlara hayır!” dedi.

12:21

Paylaş

HULUSİ AKAR: UYARI YAPILMASINA RAĞMEN SALDIRI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, kameraların karşısında İdlib'deki saldırıyla ilgili ilk kez açıklama yaptı. Akar, “Birliklerimizin bulunduğu yerler önceden Rusya Federasyonu'nun sahadaki yetkilileri ile koordine edilmesine rağmen bu saldırı gerçekleştirilmiş, ilk atışı müteakip bir kez daha uyarı yapılmasına rağmen maalesef saldırı devam etmiştir" ifadesini kullandı. "Bu hava saldırıları sırasında ambulanslar dahi vurulmuştur. Bu saldırı sırasında birliklerimizin etrafında hiçbir silahlı grubun da bulunmadığını belirtmek isterim" ifadelerini kullanan Akar şunları söyledi: “200'den fazla rejim hedefi ağır şekilde ateş altına alınmıştır."


 

 

12:13

Paylaş

İDLİB İLE İLGİLİ SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINA SORUŞTURMA AÇILIYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü, sosyal medyadan İdlib saldırısıyla ilgili “provokatif” paylaşımlarda bulunanlarla ilgili inceleme başlattığını duyurdu.

12:09

Paylaş

EMEK PARTİSİ: TSK VE BÜTÜN YABANCI GÜÇLER SURİYE’DEN ÇEKİLSİN

Emek Partisi Genel Merkezi, İdlib’de yaşanan asker ölümlerinin ardından yazılı açıklama yaparak TSK dahil olmak üzere Suriye’deki tüm yabancı güçlerin geri çekilmesini istedi. Emek Partisi, “Ülkeye büyük bedelleri ödeten ve bugün savaş tehdidi ile karşı karşıya bırakan Suriye’ye müdahale politikasına son verilmeli, cihatçı çetelerle işbirliğinden vazgeçilmelidir. Suriye ve bölgede barışın sağlanmasının yolu, emperyalist müdahalelere son verilmesinden ve buradaki tüm askeri güçlerin geri çekilmesinden geçmektedir. Bu temelde ülkedeki ve bölgedeki tüm emek barış ve demokrasi güçleri savaş kışkırtıcılığına karşı barış mücadelesini büyütme göreviyle karşı karşıyadır. Partimiz bu sorumlulukla ülkede demokrasi, bölgede barış mücadelesinin parçası olmaya devam edecektir” dedi.

11:55

Paylaş

HDP: MECLİS BİLGİLENDİRİLMELİ

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar İdlib konusunda TBMM'nin bilgilendirilmesini istedi. Yapılan açıklamada toplum merak içindeyken iktidarın Meclis’i bilgilendirmemesinin kabul edilemeyeceği vurgulandı. Açıklamada “Bugüne kadar yapılan hatalardan dönmek için hala geç değildir. Savaş karşısında barışı savunan bütün güçleri sorumluluk almaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

HDP ayrıca partinin Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında İdlib gündemiyle toplanıyor.

09.39

Paylaş

NATO, İDLİB SALDIRISIYLA İLGİLİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

NATO, İdlib'deki saldırının ardından Türkiye'nin talebi üzerine bugün olağanüstü toplanacağını açıkladı. NATO, NATO'nun Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesinin işletildiğini duyurdu. NATO'nun Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca bir müttefik toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğünde, tüm müttefiklerle danışma talebinde bulunabiliyor.

09:22

Paylaş

RUSYA: TÜRK ASKERLERİ O BÖLGEDE OLMAMALIYDI

Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye askerlerinin İdlib’deki varlığıyla ilgili Moskova’yı bilgilendirmediğini söyledi.

Rus Interfax ve Ria Novosti haber ajanslarının aktardığına göre Rusya Savunma Bakanlığı “Türkiye’den verilen bilgiye göre Türk askerleri o bölgede olmamalıydı” dedi.

07:38

Paylaş

BAKAN AKAR VE KUVVET KOMUTANLARI SURİYE SINIRINDA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Suriye sınırına gitti.

Bakan Akar, 'Güvenlik Zirvesi' sonrası Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Küçükakyüz ile Suriye sınırına gitti.

Akar daha sonra yaralı askerleri ziyaret etmek üzere hastaneye geçti.

Öte yadan CHP, İYİ Parti ve MHP'nin genel başkanları da gelişmeleri Ankara'dan takip ediyor.

05:37

Paylaş

MÜLTECİLERİN AVRUPA'YA GEÇİŞLERİNİN 'ENGELLENMEYECEĞİ' HABERLERİ ÜZERİNE MÜLTECİLER SINIR KAPISINA YÜRÜDÜ

Askerlerin hayatını kaybetmesinin ardından “Türkiye Avrupa sınırında mültecilerin geçişini durdurmayacak” haberleri üzerine mülteciler Yunanistan’a gitmek üzere Edirne’deki sınır kapısı Kapıkule’ye yürüdü. 

 

05:02

Paylaş

CHP VE İYİ PARTİDEN KAPALI OTURUM ÇAĞRISI

CHP, saldırı sonrası, TBMM'yi gelişmeleri görüşmek üzere kapalı oturumla toplantıya çağırdı. İYİ Parti de karşılık verdi. 

04:42

Paylaş

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES: İDLİB'DE DERHAL ATEŞKES İLAN EDİLMELİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'nin kuzeybatısında artan gerginlik ve Türk askerlerinin hayatını kaybetmesinden ''derin endişe'' duyduğunu belirterek, ateşkes çağrısını yineledi. 

03:46

Paylaş

ABD DIŞIŞLERİ BAKANLIĞI: NATO MÜTTEFİKİ TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ

ABD Dışişleri Bakanlığı, “NATO müttefiki Türkiye'nin yanındayız ve Esad rejimi, Rusya ve İran destekli güçlerini bu alçak saldırılara derhal son vermeye çağırıyoruz” açıklamasını yaptı. Ayrıca, “Başkan (Donald Trump) ve Bakanın (Mike Pompeo) söylediği gibi, bu krizde Türkiye'ye en iyi nasıl destek verebileceğimize dair seçenekler arıyoruz” ifadelerini kullandı. 

03:32

Paylaş

GÜVENLİK TOPLANTISI

Akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve MİT Başkanı Hakan Fidan'ın da bulunduğu bir heyet, Beştepe'de İdlib gündemiyle toplanmıştı. Yaklaşık 6 saat süren güvenlik toplantısı sonrası açıklama yapılmadı. 

02:43

Paylaş

NATO: TÜM TARAFLAR GERGİNLİĞİ AZALTMALI

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Suriye rejimi ve destekçisi Rusya'nın İdlib'deki saldırılarını kınadı ve saldırılara son vermeleri çağrısında bulundu. 

Hatay Valisi Rahmi Doğan, saldırıya ilişkin ilk açıklamasında “İdlib’de rejim kuvvetleri tarafından TSK unsurları hava saldırısına uğramıştır. Bu saldırı sonucu 9 Mehmetçiğimiz şehit olmuştur. Ağır yaralılarımız var, yaralılarımızı Cilvegözü Sınır Kapısından Türkiye’ye aldık. Tedavileri devam ediyor” dedi.

Doğan, ilerleyen saatlerde yaptığı ikinci açıklamasında yaşamını yitiren asker sayısının 22'ye yükseldiğini duyurdu ve ayrıca tüm askerlerin Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan içeriye alındığını, yaralıların hastanede olduğunu söyledi.

Doğan, üçüncü açıklamasında ağır yaralı askerlerden 7'sinin yaşamını yitirdiğini belirterek, hayatını kaybeden asker sayısının 29 olduğunu duyurdu. Doğan, yaralı asker sayısının da 36 olduğunu belirtti.

Doğan, saat 3.45 sularında yaptığı açıklamada ağır yaları 4 askerin yaşamını yitirdiğini ve hayatını kaybeden asker sayısının 33'e yükseldiğini duyurdu. Doğan, yaralı askerlerin hayati tehlikesi bulunmadığını söyledi. (HABER MERKEZİ)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa