28 Şubat 2020 05:58
Son Güncellenme Tarihi: 28 Şubat 2020 10:32

NATO'nun İdlib toplantısı sona erdi: Türkiye'ye destek veriyoruz

NATO, İdlib'deki saldırının ardından Türkiye'nin talebi üzerine bugün olağanüstü toplandı. Toplantının ardından ateşkes çağrısı yapıldı.

Fotoğraf:Dursun Aydemir/AA

Paylaş

NATO, İdlib'deki saldırının ardından Türkiye'nin talebi üzerine yaptığı olağanüstü toplantı sona erdi.

"HAVA SAVUNMASI DAHİL TÜRKİYE'YE DESTEK VERİYORUZ"

Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan sonrası açıklama yapan  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun hava savunması dahil Türkiye'ye destek verdiğini belirterek, “Tüm müttefikler başsağlığı diledi ve Türkiye ile tam dayanışma içinde olduklarını ifade etti. NATO halihazırda Türkiye'ye destek veriyor.  Müttefikler, Türkiye için daha fazla ne yapılabileceğine bakıyor” dedi. 

ATEŞKES ÇAĞRISI YAPTI

Stoltenberg, "Rusya ve Esad rejimine saldırıları durdurma ve uluslararası hukuka uyma çağrısı yapıyoruz. Çünkü sivillerin hedef alındığını görüyoruz. İdlib'de Beşar Esad rejiminin saldırıları devam etmekte. 2018'deki ateşkese acilen geri dönülmeli ve İdlib'de mahsur kalan insanlara yardım gönderilmelidir. Türkiye bu çatışmalardan en fazla etkilenen NATO üyesidir. Türkiye ile NATO arasında iletişim yolları açık olacaktır" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter'dan, Türkiye'nin talebi üzerine NATO'nun Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesinin işletildiğini duyurmuştu. 

NATO'NUN DÖRDÜNCÜ MADDESİ 

NATO'nun Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca bir müttefik toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğünde, tüm müttefiklerle danışma talebinde bulunabiliyor.

Türkiye en son 2015'te 4'üncü maddenin işletilmesini istemiş, bunun ardından NATO Suriye'den kaynaklanan tehditlere karşı Türkiye'ye uyarlanmış güvence tedbirlerini kabul etmişti. 

Bu çerçevede erken uyarı ve gözlem uçaklarının (AWACS) bölgede devriye gezmesi, Doğu Akdeniz'deki askeri unsurların artırılması ve istihbarat, keşif ve gözetleme faaliyetelerinin güçlendirilmesi gibi tedbirler öngörülmüştü. (AA)

ÖNCEKİ HABER

IPI: BirGün’s announcement ban lifted, Evrensel’s must be lifted too

SONRAKİ HABER

İdlib saldırısının ardından sosyal medyaya girişlerde yavaşlık yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...