28 Şubat 2020 10:41

Aydınlardan İdlib çağrısı: Ölümü değil yaşamı kutsayın

İdlib saldırısına ilişkin konuşan aydınlar, hükümetin Suriye politikasını eleştirerek ölümün değil yaşamın kutsanmasını istedi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İdlib saldırısına ilişkin konuşan Ferhat Kentel, Gençay Gürsoy, Nesrin Nas, Ahmet Faruk Ünsal, Hakan Tahmaz ve Erdoğan Aydın, hükümetin Suriye politikasını eleştirdi.

İdlib’de Türkiye'ye ait gözlem noktalarına yapılan hava saldırısında resmi açıklamalara göre 33 askerin yaşamını yitirmesinin ardından yaşanan endişe, AKP ve MHP başta olmak üzere bazı siyasi partilerden ve sosyal medya hesaplarından yapılan savaş çağrılarıyla had safhaya yükseldi. Sosyolog Ferhat Kentel, Barış Vakfı Genel Sekreteri Hakan Tahmaz, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, ANAP eski Genel Başkanı Nesrin Nas, AKP eski milletvekili ve MAZLUMDER eski Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Tarihçi Yazar Erdoğan Aydın Mezopotamya Ajansından İdris Sayılğan'a yaptığı açıklamalarla, AKP hükümetinin Suriye politikasına değinerek, çözüm için barış çağrısında bulundu.

ÜNSAL: BATAKLIĞIN NE KADAR VAHİM OLDUĞUNU GÖRDÜK

Türkiye’nin Suriye’de bulunmasının temel nedeninin Kuzey Suriye’de Kürt oluşumunu engellemeye dönük olduğunu ifade eden Ahmet Faruk Ünsal, "Türkiye özelikle Kuzey Suriye’de Kürt oluşumunu hazmedemedi ve barış içerisinde yaşamadı. Kürt meselesinin Türkiye’yi sürüklediği bataklığın ne kadar vahim ve kanlı olduğunu son İdlib saldırısında da gördük. Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki Kürt oluşumuyla ilişki kurması lazım. Bunun için de Öcalan ile görüşmelerin başlaması gerekir. Barış ancak böyle sağlanır" dedi.

KENTEL: İNSANLIK ÖLÜYOR

İstanbul Şehir Üniversitesinden Prof. Dr. Ferhat Kentel, adalet ve barışın acil görev olduğunu belirterek, "Hep beraber ateşe atlamaya gerek yok. Ve bu olup bitenler ülke içinde oluşan bir takım şeyleri görünmez kılıyorken, dikkatlerin savaşa çekilip gerçeklerin ortadan kalkmasına sebep olan bir gidişat bu. İdlib’de canlarını kaybeden dünya kadar insan Türk askerleri, Suriye askerleri, o şehirlerde yaşayan insanlar var. Yani aslında orada sadece insanlar ölmüyor, insanlık ölüyor. İnsanlığı kurtarmak için biraz kuru hamasetten propagandanın dışına çıkıp adaleti düşünmek lazım" değerlendirmesi yaptı.

TAHMAZ: ÇÖZÜM YOLLARI ARANMALI

İdlib'de yaşanan ölümlerin büyük bir acıya yol açtığını ifade eden Barış Vakfı Genel Sekreteri Hakan Tahmaz, acılar üzerinden siyaset yaparak, toplumun duygularıyla oynamanın tehlikeli olduğunu ifade ederek, "Hiçbir savaşın, hiçbir çatışmanın kazananı olmadığını defalarca ifade eden bir kurumuz. Uzun süredir, 2016’dan yana Suriye politikasındaki askeri güce dayalı sorun çözme yöntemlerini, bu anlamda askeri müdahaleleri, askeri operasyonları benimsemediğimizi, bunun çözüm yolu olmadığını defalarca ifade ettik. Tek çözümün diyalogla olması gerektiğini, tek çözümün ölümsüz çözüm olduğunu, yaşamı kutsayan çözümün bu olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu acının nedeni karşı çıktığımız politikaların yöntem ve sonucudur. Bunda ısrar etmek için acılar üzerinden hamaset yapmak, hamaset siyasetiyle toplumun duygularıyla oynamak doğru bir siyaset değildir" diye konuştu.

Siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerine çağrıda bulunan Tahmaz, "Yaşamı kutsayan, insan yaşamına değer veren çözüm yolları aramaktır. Bunun yolu da ülke içerisinde, parlamento zemininde ve parlamento dışında ortak aklın oluşturulmasıdır. Askeri güce dayanan siyasetle, müdahalelerle bu güne kadar denenen siyasetin daha fazlasını yaşamamak için bir ortak zeminde buluşmak gerekir. Her ülkenin kendi egemenlik haklarını koruma hakkı vardır. Ama kendi egemenlik hakları için gösterilen hassasiyetin başkaları için de gösterilmesi gerekiyor. Biz istediğimizi yaparız, biz güçlüyüz diyerek çözüm olmaz. Türkiye’nin Suriye’de izlediği gittikçe yalnızlaşan, köşeye sıkışan ve bugünkü sonuçlarıyla çok büyük bir bedele yol açan bu tutumundan vazgeçmesi gerekiyor" diye konuştu.

GENÇAY: BM BARIŞ GÜCÜNE ÇAĞRI YAPILMALI

Yıllarını barış mücadelesine veren Prof. Dr. Gençay Gürsoy, son saldırı sonrası yaratılan gerilim atmosferi için şunları söyledi:

"Dün İdlib’de yaşananlardan dolayı derin acılar içerisindeyiz. İki süper gücün arasında kalan Türkiye büyük acılar yaşadı. Burada yapılması gereken şey, muhalefetin ciddi anlamda ateşkesin sağlanması için çaba sarf etmesidir. Resmi rakamlara göre 30’un üzende insan yaşamını yitirdi. Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne çağrı yapılmalı. Muhalefet partileri barışın ve ateşkesin sağlanması için bir an önce harekete geçmelidir."

NAS: TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ BATAKLIĞA GÖMDÜ

“Hemen, derhal barış” çağrısında bulunan Siyasetçi Nesrin Nas, İdlib’de hedefin belirsiz olduğunu ifade ederek, "Suriye’de ne yazık ki geçmişin ihtişamını yakalayacağım diye Türkiye’nin geleceğini Suriye’nin bataklığına gömdü. Suriye’de bulunmamızın nedeni ne belli değil. Ve Türkiye ne yazık ki çok ağır bir bedel ödüyor ve kendi yurttaşlarına ödetiyor. Aklın akılsızlaştığı bir an diyorum buna. Hemen derhal barış. Barıştan başka bu bataklıktan çıkma şansımız yok. Muhalefet iktidarın aymazlığını destekleyip bunu meşrulaştırmak yerine barış çağrısı yapıp, meclisi harekete geçirip Türkiye’nin saplandığı bu bataklıktan çıkmasını öncelemek zorunda" diye konuştu.

AYDIN: MÜZAKERE BAŞLATMALIDIR

İdlib’de bu noktaya gelinmesinin Suriye’nin toprak bütünlüğüne müdahale etme isteğinin sonucu olduğunu ifade eden Tarihçi Erdoğan Aydın, şöyle konuştu:

"Bu müdahale 2011 yılında dünyanın emperyalist merkezleri tarafından başlatılmıştı. Fakat bu politika gidilecek yol olmadığı için geri adım atarken, Türkiye ısrarla bu politikasını ısrarla sürdürdü. Bütün müttefiklerini kaybetmiş Türkiye cihatçı güçlerle bu politikasında ısrar yüzünden müdahale çizgisini sürdürdü. Gelinen noktada bu politikanın ne kadar yanlış olduğu bir kez daha görüldü. Bu politikadan derhal geri adım atılmalıdır. Suriye’nin kendi kaderini belirlemesi başta Türkiye olmak üzere tüm dünyanın saygı göstermesi gerekir. Oraya müdahale hiç kimsenin hakkı değildir. Türkiye Suriye ile bir an önce müzakere başlatmalıdır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

1 Mart Ekmek ve Gül buluşmasını ve 8 Mart hazırlıklarını Şenay Kumuz'la konuştuk

SONRAKİ HABER

Azerbaycan'da ilk koronavirüs vakası tespit edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...