28 Şubat 2020 13:10

Prof. Dr. Serhat Güvenç: İdlib'de kötümser senaryolar kısmen de olsa hayata geçti

Prof. Dr. Serhat Güvenç, yaşananların İdlib konusunda en kötümser senaryoların kısmen de olsa hayata geçtiğini gösterdiğini belirtti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Güvenç, İdlib’deki gelişmeyi Evrensel’e değerlendirdi. Güvenç, İdlib’de 33 askerin yaşamını yitirdiği saldırı ve beraberinde yaşananların, İdlib konusunda en kötümser senaryoların kısmen de olsa hayata geçtiğini gösterdiğini belirtti.

Suriye rejimine rağmen İdlib’de kalma konusunda Türkiye’nin kararlı olduğunu belirten Güvenç, “Türkiye hatta bununla da kalmıyor, ilerleme kaydetmek istiyor. Burada karşısındaki engel de Rusya. Son yaşananlar Rusya’nın Türkiye’nin İdlib’deki hamlelerini karşılıksız bırakmayacağını gösteriyor” dedi.

Güvenç değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

“Şu aşamaya kadar, özellikle birkaç günde sahadaki askeri hareketlilik diplomasiye yansır diye beklemenin doğru olmayacağını bize gösterdi. Özellikle Serakib’in geri alındığı iddiaları üzerine yaşananlar, sahada fiili durum yaratıp, bunun üzerinden Rusya ile masaya oturup, bu fiili durumu kazanca dönüştürme beklentisinin şu ana dek işe yaramadığını gösteriyor. Rusya her ne kadar dünkü saldırıların sorumluluğunu rejime bırakmayı tercih ettiyse de daha sonradan yapılan açıklamalar Rusya’nın da geri adım atmayacağını bize gösteriyor. Dolayısıyla Türkiye’nin dar bölgeye bu kadar çok asker yığarak ilerleme çabaları hep bu tür kesintilere uğrayabilir. Taraflarda çatışma iradesi iki gün öncesine göre daha güçlü duruyor. Dolayısıyla bu tırmandırma siyasetinin büyük çatışmaya dönüşme olasılığı mevcut.”

ÖNCEKİ HABER

Van'da depremin vurduğu köylerden izlenim: Çadırlar kışlık olsa da soğuk alıyor

SONRAKİ HABER

Sınıra gitmeye çalışan mülteciler: Son fotoğrafımızı al, ne olur ne olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...