29 Kasım 2019 20:19

Kara tablonun beyaza çalacağı zamanlar

"Kendimi üzmemek adına geleceği düşünmüyorum."

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Buse Hayriye DURAN

Elif ŞAHİN 

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi

Tüm ülke siyanür ile ölümleri konuşurken Aydın'da ise sadece son bir aylık süreçte üç öğrenci arkadaşımız yaşamına son verdi. İntihar oranlarının artışı, bunun sebepleri ve ekonomik krizin Aydın'da öğrencilerin yaşamına nasıl müdahale ettiği üzerine Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde öğrenci arkadaşlarımız ile görüşmeler gerçekleştirdik.

YOĞUN DERSLER BUNALIM GETİRİYOR

İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyan bir arkadaşımız ilk olarak ulaşım zamlarına tepki gösterdi. Yapılan zam sonrası iki buçuk liraya yükselen ulaşım ücretinin öğrenciyi çok zorladığını, bazı durumlarda iki buçuk lirayı denkleştiremeyip okula bile gidemediğini aktardı. Aydın'da üniversite öğrencilerinin bir çaresizlik içinde bulunduğunu belirten genç, bu çaresizlik durumunun sadece ekonomik meselelerden kaynaklı olmadığını, örneğin;  Aydın'da son dönemde gerçekleşen öğrenci intiharlarının çoğunun Tıp bölümü öğrencileri tarafından gerçekleştirildiğini, bu öğrencilerin yoğun dersler yüzünden bunalımlar geçirdikleri ve hatta yaşamına son veren öğrencilerden birisinin ölümünden bir gece önce sosyal medyada "geçemeyeceğini bildiğin sınava sabaha kadar çalışmak..." şeklinde bir paylaşımda bulunduğunu aktardı.

KENDİMİ ÜZMEMEK ADINA GELECEĞİ DÜŞÜNMÜYORUM

Özel yurtta kalan bir makine mühendisliği öğrencisi, özel yurtta kalmasına rağmen çıkan kötü yemeklerden şikâyetçi. Aynı bölümde okuyan bir başka öğrenci ise kiralardan şikâyetçi. 1+1 evde kalan öğrenci aylık 850 lira kira ödediğini ve epey zorlandığını aktardı. Ekonomik krizin tavan yaptığını aktaran öğrenci, üniversite hayatı boyunca hiç kırmızı et yiyemediğini belirtti. Geleceğe yönelik düşüncelerinin ne olduğunu sorduğumuzda ise "kendimi üzmemek adına geleceği düşünmüyorum" cevabını aldık. İki öğrenci bu karamsar tablonun ancak siyasi iklimin değişmesi ile hallolacağını, intiharların sebebinin biraz da mevcut siyasi hava ile ilgili bir durum olduğunu belirtti.

EVDE OTURDUĞUM ZAMAN TACİZLERDEN KURTULUYORUM

Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi bir genç ise ekonomik imkânsızlıklardan dolayı sadece memleketten gelen erzaklar ile beslendiğini söyledi. Tıpkı diğer öğrenciler gibi ulaşımdan dert yanan öğrenci, "kısa mesafeye yüksek ücret, araçların kalitesizliği ve kapasitesinden daha fazla yolcu taşıyan araçlar" gibi sorunların insani bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini savundu. Ekonomik zorlukların psikolojisini epey etkilediğini aktaran genç bu durumun hayat sevincini ve yaşama amacını elinden aldığını, sadece evde oturmanın artık fazlasıyla yorucu geldiğini belirtti. Fakat evde oturmanın bazı avantajlarının da olduğunu belirten öğrenci, ironik bir şekilde evde oturduğu zaman gün içerisinde sürekli karşılaştığı tacizlerden kurtulduğunu da ekledi.

ÖNCEKİ HABER

Hollanda'nın Lahey kentinde bıçaklı saldırı: En az 3 yaralı

SONRAKİ HABER

Sonuç verecek adımlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...