29 Kasım 2019 20:02

Söz söylemeye çağırıyoruz

Ege Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu genç kadınları yan yana gelmeye çağırıyor.

Paylaş

Ege Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu (EÜKÇAT)

Erkek egemen zihniyetin kadınların hayatına müdahaleyi arttırdığı, şiddetin ve istismarın katlanarak arttığı, kadınların sosyal hayattan giderek soyutlandığı bu dönemde yan yana olmanın ve birlikte hareket etmenin ne kadar önemli olduğunu daha net görüyoruz.

Ege Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu (EÜKÇAT) olarak yaklaşık iki senelik resmileşme çabalarımızın sonucunda, bu sene itibariyle resmiyetimizi kazandık. Üniversite içerisinde yaptığımız anket çalışmaları, sohbetler ve gözlemlerimiz üniversite içerisinde böyle bir topluluğa ihtiyaç olduğunu bize gösterdi ve bunlar neticesinde topluluğu kurmaya karar verdik.

YANYANA OLMAK

EÜKÇAT olarak temel amacımız kadın çalışmaları alanında yapılan bilimsel araştırmaları ve bu alandaki güncel konuları üniversite içerisinde konuşmak, tartışmak ve buradan hareketle bir bilinci yükseltmek. Üniversite müfredatlarından kaldırılan toplumsal cinsiyet derslerinin yerini kendi çabalarımızla doldurup, kendimizi bu konuda eğitmeye çalışıyoruz bir nevi. Bunun dışında üniversitemiz içerisinde yaşanan her türlü istismar vakasına karşı kadınların yanında olmaya çalışıyoruz.

YANYANA DURMAK VE DEĞİŞTİRMEK

Kadınların bir araya gelmeye duyduğu ihtiyacı, topluluk aracılığıyla çok net bir şekilde gözlemliyoruz. Kadınlar seslerinin bastırılması, isteklerinin görmezden gelinmesi ve kendilerine dayatılanlara karşı bir araya gelme zorunluluğu hissediyor ve buna göre davranıyorlar. Bu bir araya gelişin de gözlemlediğimiz birçok özel ve sosyal sebebi var. Okul içerisinde yaşanan istismar vakasından, ekonomik kriz etkilerine kadar birçok sebep var bir araya gelmemizi sağlayan. Üniversiteli kadınların birçoğu çalışmak zorunda kalıyor ve çalışmak zorunda kaldıkları yerlerde de ya kötü muamelelere uğruyorlar ya da daha az para alıyorlar. Sosyal yaşantısı içerisinde tacize, şiddete, dışlanmaya uğramayan kadın sayısı neredeyse yok denecek kadar az ve bu sayı günden güne artıyor. Aslında tüm bunlar topluluğumuzun temelini oluşturan ve bizi bir araya getiren şeyler.

Biz EÜKÇAT ve Ege Üniversiteli Kadınlar olarak, bu birlikteliğin önemini ve gücünü biliyoruz. Üniversite içerisindeki bu açığı birlikteliğimizle doldurmaya ve buraya yönelik söz söylemeye çalışıyoruz ve biliyoruz ki gücümüz birliğimizden geliyor. EÜKÇAT olarak tüm kadınları, gücümüzü ve birliğimizi arttırmaya, söz söylemeye, mücadele etmeye çağırıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Lüks değil, ihityaçlarımız

SONRAKİ HABER

Bursa'da ŞÖNİM müdürü, 11 kadın çalışanı taciz ettiği gerekçesiyle açığa alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...