25 Eylül 2019 20:32

"Bedavaya alışma" denilen öğrencilerin hali: 10 kişilik iş için 870 öğrenci dizildi

Emek Gençliği'nin "Eğitim Hakkımız, Burs İhtiyacımız" kampanyası kapsamında yapılan anket öğrencilerin krizden nasıl etkilendiğini gözler önüne serdi.

ARŞİV | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Aydın YİĞİT
Adana

Adana’da Çukurova Üniversitesinde gerçekleştirilen bir anket, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Burs almayın, kredi alın, bedavacılığa alışmayın" diye seslendiği öğrencilerin "perişan" halini ortaya koydu. Kütüphanenin part-time çalıştırmak için astığı 10 kişilik iş ilanına 870 öğrencinin başvurduğu üniversitede, yapılan anket öğrencilerin borçlu, kaygılı ve eğitimini devam ettirebilmek için çalışmaya mahkum olduğunu gösterdi.

Emek Gençliği tarafından geçen hafta ilan edilen, "Eğitim Hakkımız, Burs İhtiyacımız" kampanyası kapsamında 10 farklı fakülteden 200 öğrenci ile yüz yüze görüşülerek yapılan anket adeta öğrencilerin yaşam koşullarının ekonomik kriz ile birlikte ne kadar çok ağırlaştığının fotoğrafını çekti.

KREDİ VE BURS ÜCRETLERİ "YETERSİZ" DİYEN: YÜZDE 90

8 sorunun yer aldığı ankete katılan öğrencilerin yüzde 49’u aile evinde, yüzde 32’si Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında, yüzde 15’i öğrenci evlerinde ve yüzde 4’ü de özel yurtlarda kaldığını belirtti.

‘Burs/kredi alıyor musun?​’ sorusuna öğrencilerin yüzde 44’ü ‘kredi’, yüzde 25’i ‘burs alıyorum’ yanıtını verdi.

Kredi ya da burs alması fark etmeksizin ankete katılan öğrencilerin buluştuğu ortak nokta verilen burs ve kredilerin yetersizliği. Öğrencilerin yüzde 90’ı kredi ve burs ücretlerini yetersiz bulduğunu söyledi. Ortak talepleri zam yapılarak rakamın yaşanabilecek bir düzeye çekilmesi.

KREDİ BORÇLARINI ÖDEYEBİLECEKLERİNE İNANMIYORLAR

Öğrenciler kendilerine yöneltilen, ‘Kredi borcunu mezun olduktan sonra rahatça ödeyebileceğinizi düşünüyor musunuz?​’ sorusuna yüzde 87 oranında ‘hayır’ cevabını verdiler.

Neden ödeyemeyeceklerini düşündükleri sorusuna verdikleri yanıt öğrencilerin, bugün ülkede kredi alıp da geri ödemeyen 5 milyon kişi ile aynı kaderi paylaşacakları inancı içinde olduklarını gösterdi: “Mezun olduktan sonra, yüksek ihtimal, iş bulamayacağız. İş bulsak dahi düşük ücrete mahkum olacağız”.  

Anketi gerçekleştiren Emek Gençliği üyeleri bu soruya verilen yanıtlardan edindikleri izlenimi şöyle özetliyor: Üniversite gençliğinin geleceğe güvenle bakamadığını ispatı!

TEMEL İHTİYAÇLARINI DAHİ KARŞILAMAKTA ZORLANIYORLAR

‘Ülkede ekonomik kriz var mı?​’ sorusuna öğrencilerin yüzde 96’sı ‘evet’ cevabını veriyor. Geçen yıl da aynı öğrencilere aynı soruyu yönelttiklerini belirten Emek Gençliği üyeleri iki yıl arasında yaşanan değişime dikkat çekiyor: “Bu soruya ‘evet’ yanıtı verenlerin yüzdesi geçen seneden bu yana katlanarak arttı. Bunda öğrencilerin son zamanlarda art arda yapılan zamlarla ekonomik krizi daha çok hissetmeleri etkili oldu. Kendi yaşamlarını sürdürmede zorlanmaları cevaplarını belirledi”.  

Öğrencilere son zamanlarda yapılan zamlardan en çok hangilerinden etkilendiklerini sorduklarını aktaran Emek Gençliği üyeleri birden fazla cevabın verilebildiği bu soruda şu cevapları aldıklarını söyledi: Ulaşım yüzde 58, gıda yüzde 40, kira yüzde 36, faturalar yüzde 35”.

Bu cevaplar öne çıkarken yurt zammı, akaryakıt, giyim ve kırtasiye ürünlerine yapılan zamlar da dile getirilmiş.  

Öğrenciler temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlandıklarını dile getirirken, Emek Gençliği üyeleri de “Kampanya süresince öğrencilerle ‘parasız eğitimi’ ve bu en yakıcı talebe çözümü tartışmak önceliğimiz olacak” diyor.

ÖĞRENCİLERİN YARISI YA ÇALIŞIYOR YA DA İŞ ARIYOR

Ankete katılan öğrencilerin yüzde 51’i şu an ya çalıştığını ya da iş aradığını belirtti.

Öğrencilerin öğrenim süreleri boyunca part-time olarak herhangi bir işte çalışma oranlarının arttığını dile getiren Emek Gençliği şu bilgileri paylaştı: “Ankete katılan öğrencilerin yüzde 12.5’i şu an için çalıştıklarını dile getirdi. Daha önce çalışanlar veya bugün iş arayanlar eklendiğinde bu rakam bir hayli büyüyor. Bu tablo bize, az önce dile getirdiğimiz temel ihtiyaçların karşılanması konusunda öğrencilerin buldukları çözümü gösteriyor. Kısacası ekonomik kriz ile birlikte çalışma oranında bir artışı da göz önüne alırsak öğrenciler okumak için çalışıyor, çalışmak için okuyorlar.’’

Üniversitenin kendi bünyesinde part-time çalıştırmak için astığı iş ilanına rekor düzeyde başvuru gelmesinin gerçeği göz önüne serdiğine dikkat çeken Emek Gençliği üyeleri, “Kütüphanede çalışmak için açılan 10 kişilik kontenjana 870 öğrenci başvuru yaptı. Bu istatistik dahi öğrencilerin yaşam koşullarındaki gerilemeye işaret ediyor” dedi.

ÖĞRENCİLER SOSYAL AKTİVİTELERE KATILAMIYOR

Anket sonuçlarının ortaya koyduğu bir diğer çarpıcı gerçek: Öğrencilerin sosyal aktivitelere katılımlarında ciddi oranda düşüşler yaşandığı.

Bu duruma ilişkin verileri Emek Gençliği üyeleri şöyle özetledi: “Sonuçlara göre öğrenciler ortalama 4 ayda bir sinemaya, 5 ayda bir konsere, yılda 1 ise tiyatroya gidebiliyor. Sorumuza verilen cevaplarda öğrencilerin yüzde 93’ü bu tarz etkinliklere katılmaları konusunda hayat pahalılığının kendilerine engel olduğunu dile getirdi.”

CUMHURBAŞKANI'NIN SÖZLERİ, KRİZİN FATURASINI ÖDEYEN GENÇLİĞE ÇOK UZAK

Anket sonuçları ile birlikte ekonomik krizin sonuçlarının üniversite gençliği içerisinde gün geçtikçe daha fazla yakıcı bir hal aldığını bir kez daha gözlemleme şansı bulduklarını dile getiren Emek Gençliği üyeleri şöyle dedi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye Gençlik Zirvesi’nde öğrencilere seslenirken, ‘Burs almayın, kredi alın, bedavacılığa alışmayın’ sözleri öğrenciyken yarım gün çalışmaya, mezunken işsizliğe mahkum olmuş gençliğin gerçekliğinden çok uzak”.

Kampanyalarının 1 Aralık 2019’a kadar süreceğini aktaran Emek Gençliği üyeleri şu açıklamayı yaptı:

“Krizin faturası gençliğe yıkılıyor. Üniversite gençliği tüm bu sorunlarla beraber mezun olmaya çalışıyor. Mezun olduktan sonra ise işsizlik kıskacında kalıyor ve bu durum beraberinde gelecek kaygısını tırmandırıyor. Kampanyamızı üniversite gençliğinin bu sorunlara cevap aradıkları bir platforma dönüştürmek istiyoruz. Tüm üniversite gençliğini kampanyayı sahiplenmeye, büyütmeye, güvenceli bir gelecek için birleşmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz.”

EMEK GENÇLİĞİ'NDEN BURS KAMPANYASI

Emek Gençliği, 16 Eylül’de ilan ettiği, ‘Eğitim Hakkımız, Burs İhtiyacımız!’ kampanyası ile 3 talebi içeren bir çağrı metni yayımladı.

Tüm üniversite öğrencilerine yapılan çağrıda şu talepler dile getirildi:

  1. Kredi/burs ayrımı ortadan kaldırılmalı. İhtiyacı olan herkese burs sağlanmalı, yoksulluk sınırının altında geliri olan öğrencilere öncelik verilmeli.
  2. Verilen burs miktarı öğrencilerin geçineceği bir düzeye göre belirlenmeli, burslara en az asgari ücretin yarısı olacak şekilde zam yapılmalı.
  3. Ödeme gücü olmayan her öğrencinin kredi borcu silinmeli.

Emek Gençliği ayrıca Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne ulaştırılacak bir dilekçe kampanyası örgütleyeceğini duyurdu.

ÖNCEKİ HABER

Sınav ücretleri öğrenci bütçesini eritiyor

SONRAKİ HABER

EYT’liler Gebze’de Genel Kurul ile yeni yönetimi belirledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...