Ankara Emek Gençliği: Yurtlara değil burslara zam yapılsın

Kredi Yurtlar Kurumu tarafından yurtlara yaklaşık yüzde 20 oranında yapılan zamma öğrenciler tepkili. Emek Gençliği yaptığı açıklamada, "Yurtlara değil burslara zam istiyoruz" dedi.

24 Ağustos 2019 11:45
Paylaş

Yurt zamlarına ilişkin basın toplantısı yapan Ankara Emek Gençliği, “Halka ve gençlere ödetilen krizin faturası her geçen gün artıyor” dedi.

Emek Gençliği Merkez Yöneticisi Ekin Yoldaş Kalı, “Yurtlara değil burslara zam istiyoruz. Tüm üniversite gençliğini krizin faturasının bizlere kesilmesini reddetmeye ve geleceğimizin karartılmasına karşı mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

Emek Partisi Genel Merkezinde yapılan açıklamada konuşan Kalı, 2018 yılı itibariyle 1 milyon 140 bin 632 öğrenci kredi alırken ancak 481 bin 181 öğrencinin burs aldığını ifade etti.

Kalı, “Burs alan öğrenci miktarı; ülkenin yurttaşlarının yüzde 20’si açlık sınırının, yüzde 70’i yoksulluk sınırının altında yaşarken, kredi ve burs ayrımının ihtiyaca göre tespit edilmediğini göstermektedir” diye konuştu.

“500 TL ALAN BİR ÖĞRENCİ ZAMLARDAN SONRA NASIL GEÇİNECEK”

Kalı, öğrencilere eğitim hakkı, barınma, ulaşım ve diğer ihtiyaçların parasız olması gerektiğini vurgulayarak KYK yurtlarında yaklaşık 700 bine yakın öğrenci kaldığını kaydetti. Yapılan zamlarla birlikte en düşük yurt ücretinin 200 TL, en yüksek ücretin 340 TL'ye çıkarıldığını ifade eden Kalı, öğrencilerin bu koşullar nedeniyle hem esnek ve güvencesiz işlerde çalışıp hem okumak zorunda bırakıldığını vurguladı. Üniversite öğrencilerinin büyük bir kısmının aldığı kredi ve burslar dışında geçim kaynağının olmadığına dikkat çeken Kalı, “Aylık 500 TL kredi ya da burs alan bir öğrenci, yurt ücretini ödedikten sonra nasıl geçinebilir” diye sordu.

“YURTLAR İNSANCA YAŞAYABİLME STANDARDINDA OLMALI”

Kalı, Kredi ve Yurtlar Kurumunun bu zammı geri çekmesi gerektiğini ifade ederek, “Yurtlar, yemekhane ve diğer imkanlarıyla birlikte öğrencilerin insanca yaşayabileceği standartta olmalıdır. KYK burs ve kredileri öğrencilerin yaşayabileceği koşullara göre belirlenmelidir” dedi. Ankara’da 16 üniversitede yüzlerce öğrencinin KYK yurtlarını kullandığını belirten Kalı, yurtların üniversitelere uzaklığının ulaşım için daha fazla harcamaya yol açtığını belirtti.

Okul masraflarının dışında beslenme, ulaşım gibi ihtiyaçların da her geçen gün zamlandığını ifade eden Kalı, gençlerin giderek daha ağır yaşam koşullarına doğru sürüklendiğini ve bu uygulamalarla gençliğin geleceğinin karartıldığını söyledi.

“ULAŞIMDA ‘GENÇ TARİFESİ’ UYGULANSIN”

Kalı, Ankara’da liseden mezun olan ve üniversiteye hazırlanan gençlerin öğrenci statüsünde sayılmadığı için toplu taşıma araçlarında tam parası ödediğini hatırlattı. Dolmuşlarda da öğrenci tarifesi uygulanmadığını belirten Kalı, “İhtiyacı karşılayacak olan eğitim durumuna bakılmaksızın, işsiz ve işçi gençleri de kapsayacak şekilde ‘genç tarifesi’ uygulaması yapılmalıdır” dedi.

Kalı, elektrik, su ve doğalgaz zamlarının halihazırda kiralarını ödeyemeyen gençlerin belini büktüğünü belirterek, “Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından öğrenciler için suya yapılan yüzde 50 indirim ihtiyacı karşılamaya yetmiyor” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Barolardan iktidara uyarı: Kadın cinayetlerini durdurun

SONRAKİ HABER

TSK'nin gözlem noktası Suriye ordusunun kuşatması altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...