21 Haziran 2019 12:49

5 milyon öğrenci kredi borçlusu, 280 bin öğrenci takipte

İBB Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın "Onlar benim kankam" dediği ve “10 Gb bedava internet” vaadi ile gönlünü almaya çalıştığı gençler hem işsiz hem borçlu.

İş kuyruğundaki gençler | Fotoğraf: DHA (Arşiv)

Paylaş

Cumhur İttifakının İstanbul Adayı Binali Yıldırım'ın "Onlar benim kankam" dediği ve “10 Gb bedava internet” vaadi ile gönlünü almaya çalıştığı gençler hem işsiz hem borçlu.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK), geçen yıla göre 7.5 puanlık rekor artış ile yüzde 25.2’yi bulduğunu bildirdiği genç (15-24 yaş) işsizlik, Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri  olarak öne çıkarken veriler üniversite eğitimin sorunu büyüttüğünü gösteriyor. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun paylaştığı verilere göre 5 milyon öğrenci kredi borçlusu, 280 bin öğrenci takipte.

BAKANLIK TAKİPTE

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’ya yıllara göre öğrenim kredisi ve burs alan öğrencilere ilişkin yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine Bakan Kasapoğlu’dan yanıt geldi: “Son 10 yılda öğrenim kredisi borcu olan 5 milyon öğrenciden borçlarını ödemeyen 279 bin 797 borçlu Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirilmiştir”.

Gençlik ve Spor Bakanlığından öğrenim kredisi almış olan öğrencinin borcunu, öğrenim gördüğü kurumun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl (öğrencinin lisansüstü eğitim görmesi halinde dört yıl) sonra başlamak üzere kredi aldığı sürede ve aylık dönemler halinde ödemesi gerektiğini söyleyen Bakan Kasapoğlu ayrıca şu bilgileri verdi: “Öğrenim kredisi alan öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar kredi borcunu ödeme zorunluluğu bulunmamakta olup sigortalı bir işe girene kadar da borcunu erteleme imkanı mevcuttur. Vatani görevini yerine getirmekte olan borçlularımızın kredi borçları da durumlarını belgelendirmeleri halinde askerlik sürelerince ertelenmektedir. Bu uygulamadan yararlananların borçlarına endeks uygulanmamaktadır”.

İKTİDARA ÇAĞRI

Son bir yılda işsiz sayısındaki artışın 1 milyon 309 bin olduğunu hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bir yılda üniversite mezunu işsiz sayısı 262 bin kişi artarak 1 milyon 87 bin kişiye ulaşmış. Yani Türkiye’deki her dört işsizden biri üniversite mezunu. Bir de bu işsizlerimize KYK borcu yüklemeyelim” çağrısı yaptı.

HER DÖRT GENÇTEN BİRİ İŞSİZ

  • 2018 yılında yüzde 19 olan genç işsizlik, 2019 yılında 25’i aştı.
  • Türkiye’de her 4 gençten biri işsiz, 2014 yılında yüzde 10.6 olan yükseköğrenim işsizliği şimdi yüzde 12’ye yükseldi.
  • İşsizlik oranları mezun olunan bölümlere göre büyük değişim gösterse de genel olarak üniversiteli işsizliği yüksek.
  • İş arayan kadar umudunu yitirdiği için iş aramaktan vazgeçen gençlerin sayısı artıyor. Ülkenin 4 gencinden 1’i ne işte ne eğitimde; kayıp!
  • Kredi Yurtlar Kurumuna borç ödeme zamanı gelince işsizliğe yeni bir dert ekleniyor.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Trump İran'a saldırı iddiasını doğruladı: Saldırıdan 10 dakika önce vazgeçtik

SONRAKİ HABER

BES’ten "Reform Paketi"ne tepki: Adliye çalışanlarına ilişkin tek cümle yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...