25 Eylül 2019 06:52

CHP’li Veli Ağbaba’dan “Suriye Konferansı” açıklaması: Tüm tarafları davet ettik

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP'nin 28 Eylül’de düzenleneceği Uluslararası Suriye Konferansına ilişkin açıklama yaptı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, Mersin Milletvekili Ali Başarır ve İl Eğitim Sekreteri Mazlume Oruç ile CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda 28 Eylül’de düzenlenecek Uluslararası Suriye Konferansına ilişkin açıklama yaptı.

Ağbaba, "Suriye'de Barışa Açılan Kapı" temasıyla gerçekleştirilecek ve 5 ana panelden oluşacak Uluslararası Suriye Konferansı'nda Suriye meselesinin tüm boyutlarıyla tartışılacağını belirtti.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ İÇEREN SONUÇ BİLDİRGESİ PAYLAŞILACAK

Veli Ağbaba, konferansın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla ilkbaharda yapılacağını ancak 23 Haziran seçimleri nedeniyle ertelenmek zorunda kaldığını söyledi.

CHP'nin Suriye sorununun başından itibaren bu konunun Suriye'nin komşularının ve bölgenin kendi dinamiklerinin oluşturacakları bir ortak zeminde irdelenmesi gerektiğini savunduğuna değinen Ağbaba, şu bilgileri verdi:

“Konferans, Suriye vatandaşlarının başka ülkelerde içinde bulundukları durumu, konunun uluslararası boyutunu, komşu ülkelerin Suriye'nin sorununun çözümüne ne gibi katkılarda bulunabileceklerini ve Suriye'nin komşularıyla nasıl bir eşgüdüm oluşturabileceğini anlamayı da hedeflemektedir. Konferansa, bölgedeki tüm aktörlerden Rusya'dan, ABD'den, İran'dan, Irak'tan, Suriye'den temsilciler, Türkiye'den akademisyen ve STK'lar, gazeteciler ve uzmanlar konuşmacı olarak katılmaktadır. Konferansa gözlemci olarak büyükelçiliklerden diplomatik katılım sağlanacaktır. STK'lar, resmi kurumlar, uluslararası kuruluşlar, akademisyenler, siyasi partiler, Suriye ve Orta Doğu konusunda çalışan bu konuda fikirlerine başvurmak istediğimiz tüm kesimler katılımcı ve gözlemci olarak davet edilmiştir. Konferansımızın sonunda, CHP'nin konuya bakışını ve çözüm önerilerini anlatan bir sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaşacağız.”

“AKP KONFERANS İÇİN YANIT VERMEDİ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, soruları yanıtlarken, hükümetten katılım olup olmayacağına ilişkin soru üzerine bütün siyasi partilere çağrı yaptıklarını ifade ederek, diğer siyasi partilerden katılımla ilgili bilgi geldiğini ancak AKP'den henüz bir yanıt alamadıklarını söyledi.

Suriye'den davet edilen birkaç kişinin vize problemi nedeniyle konferansa katılamayacağını belirten Ağbaba, “Bu kişiler rejimden mi muhalefetten mi?​” sorusuna, “Bu konuda uzman olan kişileri davet ettik, bazılarıyla ilgili vize problemi yaşandı. Konferansa gazeteci kimliğiyle, akademisyen kimliğiyle Suriye'den katılımcılar var” dedi.

Ağbaba, Suriye muhalefetinden katılımcı olup olmayacağı yönündeki soruyu da “Onlar da davet edildi, konuşmacı, katılımcı ve gözlemci olan arkadaşlarımız var. Suriye'deki sorunu yaşayan herkesin davet edildiğini söylemek mümkün” diye yanıtladı.

“PYD'den veya Suriye demokratik muhalefetinden kimseyi davet ettiniz mi?​” sorusuna Ağbaba, “PYD'den kimseyi davet etmedik. PYD 2015'ten beri Türkiye kanunlarında terör örgütü olarak geçiyor, o nedenle. Kürtlerden katılımcı ve gözlemci olacağını söylemek mümkün” yanıtını verdi.

Konferans, 28 Eylül'de Grand Tarabya'da gerçekleştirilecek. Konferans kapsamında “Suriye Sorununun Uluslararası Boyutu”, “Suriyeli Sığınmacıların Karşılaştıkları Sorunlar”, “Toplumsal Yaşam ve Uyum”, “Bölgedeki Aktörlerin Stratejik Konumları”, “Yerel Yönetimlerin Rolü, Sorunlar ve Öneriler” başlıklarında 5 panel yapılacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açılışında yer alacağı konferansın sonunda CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaşacak. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanlığı Sarayı ödeneği aşarak 1 milyar 9 milyon TL, fazladan harcama yaptı

SONRAKİ HABER

Türkiye Varlık Fonu, yılan hikayesine dönen İstanbul Finans Merkezine ortak olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...