ODTÜ'de "Kökler Direnişe Çağırıyor" diyerek yürüdüler

ODTÜ öğrencileri, kavak ağaçların kesilerek KYK yurdu yapılmasına karşı "Kökler Direnişe Çağırıyor" şiarıyla yürüdü.

14 Temmuz 2019 13:43
Paylaş

ODTÜ'lüler kavak ağaçları kesilerek yapılmak istenen KYK yurduna karşı "Kökler Direnişe Çağırıyor" şiarıyla Kavaklık'a yürüdü. A4 kapısından Kavaklık alana kadar yürüyen ODTÜ bileşenlerine siyasi partiler, sendikalar da destek verdi. Üniversite yönetimine "bu yanlıştan dönme" çağrısı yapan öğrenciler, KYK yurdunun baskılarını değil, öğrencilerin özgürlüğünü kısıtlamayan yurtlar istediklerini söyledi.

"ODTÜ Savunulmalıdır İnisiyatifi"nin çağrısıyla üniversite yerleşkesinin A4 kapısında bir araya gelen öğrenciler, akademisyenler ve mezunlar KYK yurdunun yapılmak istendiği Kavaklık alana yürüdü. "Kökler Direnişe Çağırıyor" yazılı dev bir pankartla yapılan yürüyüşte trampetler eşliğinde “KYK değil, ODTÜ yurdu”, “Öğrencime, hocama, ağacıma dokunma”, “Zafer direnen kavaklığın olacak” sloganları atıldı. Coşkulu geçen ve yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşe sendikalar, mezun dernekleri, HDP ve CHP temsilcileri de destek verdi.

RABİA NAZ'IN BABASI DA KATILDI

Giresun’un Eynesil ilçesindeki evinin önünde yaralı bulunan ve kaldırıldığı hastanede 12 Nisan 2018’de yaşamını yitiren Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan da yürüyüşe katıldı. Şaban Vatan elinde kaybettiği kızı Rabia'nın fotoğrafıyla yürüdü.

Evrensel'e konuşan Şaban Vatan, yaşadıkları sürecin ve ödedikleri bedelin neticesinde karşılaştıkları adaletsizliklere dikkat çekti. ODTÜ'de ağaçlara yapılanın da kızının hayatını kaybetmesinin de birer katliam olduğunu belirten Baba Vatan, "Rabia Naz'a adalet geldiğinde de daha sonra da çocuklarımız için yarınlarımız mücadele edeceğiz" dedi.

KYK BASKISI DEĞİL, ÖZGÜRLÜKÇÜ YURTLAR TALEBİ

Kavaklık yapılan basın açıklamasında konuşan Tunahan Gözlügöl, “Bozkırdan orman yaratan bir okul olan ODTÜ'ye rektör olamayan Verşan Kök, KYK ile imzaladığı protokolde binlerce kavak ağacının, endemik bitkilerin, nadir görülen bir orkidenin, yüzlerce kuşun ve daha nice canlının yaşamını yok saymıştır. 15 Mayıs günü ellerinde çitlerle, betonlarla gelenlere karşı Kavaklık'a dokunma diyerek çadırlarını kuran ODTÜ'lüler doğa düşmanlarının karşısında saf tutmuştur. Yok edilen bu habitatın yerine yapılmak istenen KYK yurduysa ilk günden bu yana söylediğimiz gibi yalnızca bir truva atıdır” dedi. ODTÜ yurt sorunu olduğunu ama daha özgürlükçü ve yaşanabilir yurtlar isatediklerini belirten Gözlügöl, KYK yurtlarında yaşanan sorunlara, öğrencilere uygulanan baskılara karşı birçok üniversitede KYK değil özgürce yaşanabilir yurtlar talep ettiklerini söyledi.

YÖNETİME "BU YANLIŞTAN DÖN" ÇAĞRISI

BU nedenle ODTÜ Yönetimini yanlışından dönmeye, hukuksuz- ruhsatsız inşaat protokolünü yırtıp atmaya çağıran Gözlügöl, rektörün hukuksuz protokollere imza atmanın yanıs sıra kampüse polis girmesine izin vermesine de tepki gösterdi. Bu nedenle rektörün istifa etmesi gerektiğini ifade eden Gözlügöl, “Sermayenin, polisin, kayyum rektörün ve ÜYK'nin karşısında durup öğrencime, Kavaklık'a, ODTÜ'ye dokunma diyen öğretim üyelerimizle, ODTÜ emekçileriyle, işçileriyle kol kolayız! ODTÜ'nün köklerinde direniş yatar diyerek yolları aşıp gelen ODTÜ mezunlarıyla omuz omuzayız. Kavaklık ormanının zenginliğine sahip çıkan, rant-talan politikalarına, HES ve nükleer santral projelerine karşı doğanın sesini büyüten Karadeniz'den Hasankeyf'e ekoloji aktivistleriyle Kavaklık'tayız” diye konuştu.

KOCAELİ’DEN ODTÜ’YE DESTEK

Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) de Dr. Mehmet Fatih Traş anısına düzenlediği 3. yaz okulundan ODTÜ öğrencilerinin yürüyüşüne selam gönderdi. Açıklamada, bu yıl ki yaz okulunun temasının "insan, doğa ve teknoloji" olduğuna dikkat çekilerek Kavaklık için direnen ODTÜ’lilerin yanındayız denildi. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Emeklilerden "kira ve yakacak yardımı" talebi

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Ahmet Sözen: Kıbrıs’ta asıl olarak ABD-Rusya çekişmesi yaşanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...