14 Temmuz 2019 00:10

ODTÜ öğrencileri: Rektörlük hükümetin temsilcisi gibi davranıyor

Gençlik Yaz Kampına katılan ODTÜ öğrencileri ve gençlerle ağaç katliamını ve öğrencilere dönük polis saldırısını konuştuk.

Fotoğraflar: ODTÜ öğrencileri

Paylaş

Berfin RUTBİL
Kutluay ORDU
İzmir

ODTÜ Kavaklı’da ağaçların kesilmesine neden olan KYK yurdu projesine karşı ODTÜ öğrencileri 60 gündür direniyor. Kampüse polis eşliğinde giren iş makineleri ağaçların büyük bölümünü kesmiş; polis saldırısı sırasında 1 öğrenci gözaltına alınmıştı. İzmir Selçuk’ta düzenlenen 17. Gençlik Yaz Kampına katılan ODTÜ öğrencileri ve gençlerle ağaç katliamını ve öğrencilere dönük polis saldırısını konuştuk.

Ağaç katliamına karşı ODTÜ öğrencileri başta olmak üzere toplumun diğer kesimlerinden de tepki yükseldiğini söyleyen gençler, “Orada yapılacak olan KYK yurdunun ihtiyaç olmadığını, ağaçların kesilmemesi gerektiğini ifade ettiler. İktidarın doğaya karşı düşmanlığını çoğu politikalarında görüyoruz. Bugün HES projeleriyle derelerimize kelepçe vurmakta, ağaçlarımızı katletmekte, doğayı talan etmekte. ODTÜ’de verilen mücadele ağaçların kesilmesi mevzusunun dışında iktidarın tüm baskı politikalarına karşı bir duruşu ifade ediyor. ODTÜ’lü arkadaşların yanındayız, onları destekliyoruz” dedi.

POLİS SALDIRISI İLE ÖĞRENCİYİ KARŞI KARŞIYA GETİRİYORLAR

KYK yurdu projesi için protokolün 2 sene önce imzalandığını söyleyen ODTÜ öğrencisi Hazal, “Mesele ODTÜ’de kamuoyuna gelmesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ODTÜ’de yaptığı konuşmada; ‘Mustafa Verşan Kök’ün beklediği KYK yurdu en yakın zamanda hallolacaktır’ söylemiyle yeniden öğrencilerin gündemine oturdu” dedi.

Ağaçların kesilmesiyle birlikte öğrencilerin bir araya gelerek Rektörlüğe yürüyüş gerçekleştirdiğini anlatan Hazal, “Aslında ODTÜ’de işçinin, emekçinin, akademisyenin, öğrencilerin temsilcisi olması gereken ODTÜ yönetimi, polisin üniversiteye girdiği andan itibaren hükümet temsilcisi gibi davrandı” dedi.

‘YAVAŞ’IN TEKLİFİ KENDİLİĞİNDEN OLMADI’

Hazal, üniversite içerisine polisin girmesine ve öğrencilere dönük polis saldırısına tepki gösterdiklerini dile getirdi. Sürecin başından itibaren ODTÜ öğrencileri olarak beraber hareket etmeye çalıştıklarını söyleyen Hazal, Mansur Yavaş’ı yurt yapma teklifine itenin de öğrencilerin bu direnişi olduğunu vurguladı.

“Mansur Yavaş’ın verdiği tepki ya da bir çıkış elbette gerekli ama kendiliğinden bir çıkış veya kendiliğinden ortaya çıkan bir teklif olarak değerlendirmemek gerekir, öğrencilerin tavrından bağımsız değerlendirmemek gerekir. Eskiden beri olan bir olay olduğundan Mansur Yavaş’ın bu hamleyi yapmakta ne ölçüde erken davrandığı tartışılabilir.”

‘YAKIN BÖLGEDEKİ YURT KAPATILIYOR’

Recep isimli bir diğer ODTÜ öğrencisi ise, ODTÜ’ye yakın bir bölgede bulunan KYK yurdunun kapatılmasının gündemde olduğuna dikkat çekti. Buna karşın ODTÜ içerisinde bir KYK yurdu yapılmak istenmesinin çelişki olduğuna dikkat çeken Recep, “Öğrenciler olarak art niyet aramakta haklıyız. KYK yurdu ODTÜ’ye bağlı olmayacak. İçerisinde kim kalacak bilemiyoruz. Rektörlük sadece ODTÜ öğrencilerinin kalacağını iddia etse de yetki onda değil” dedi.

ODTÜ öğrencileri, KYK yurdu yapımına ilişkin sürecin takipçisi olacaklarını da ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da kapitalizmin kâr hırsı yargılandı

SONRAKİ HABER

Tutkunun ve cesaretin ressamı: Gustav Klimt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa