11 Nisan 2019 12:45
Son Güncellenme Tarihi: 17 Mayıs 2019 16:05

AKP ve kayyımdan alınan bazı belediyelerin borçları ne kadar?

31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından AKP'den ve kayyımdan alınan bazı belediyelerin borç durumu ne? Devredilen taşınmazlar neler?

Fotoğraf: MA

Paylaş

AKP ve kayyımın yönettiği bazı belediyelerin yerel seçimlerde el değiştirmesinin ardından mazbatalarını alan yeni belediye başkanları belediyelerin borç durumunu ve devredilen taşınmazlarına ilişkin açıklamalar yapıyor. İşte onlardan bazıları...

LİCE'DE KAYYUM BELEDİYEYİ SIFIR BORÇLA ALDI, 3 MİLYON BORÇLA DEVRETTİ

Diyarbakır’da yeni seçilen Lice Belediyesi, kayyumun icraatlarını ve borç dökümünü hizmet binasına astı. Buna göre; kayyum 7 milyon 536 bin TL ve sıfır borçla aldığı belediyeyi 3 milyon 586 bin TL borçla devretti.

15 Nisan'da belediyeyi devralan HDP'li eşbaşkanlar Tarık Mercan ve Ruken Yılmaz, 3 milyon 586 bin 824,10 liralık borcu ilçe halkına duyurdu. Belediyenin borçlarının, gelir ve giderlerinin yazıldığı pankartta Sosyal Güvenlik Kurumu'na 159 bin 361.94 lira, İller Bankası'na 2 milyon 844 bin 38,46 lira, Ziraat Bankası'na 583 bin 423.70 lira olmak üzere toplamda 3 milyon 586 bin 824.10 lira borç bırakıldığı kaydedildi. Pankartta, belediyeye 2017, 2018 ve 2019'un ilk 4 ayında 24 milyon 904 bin 620.61 lira gelirinin olduğu ve aynı zaman diliminde ise 36 milyon 265 bin 621.24 liranın da belediyenin giderleri olduğu yazıldı.

BORÇSUZ SİİRT BELEDİYESİ'Nİ İKİ YILDA 115 MİLYON TL BORCA SOKTU

Siirt Belediyesi kayyımı, borçsuz belediyeyi iki yılda tam 115 milyon 622 bin TL borca soktu. Belediyenin AB ülkelerine olan borcu ise, 5 milyon 325 161 euro (34 milyon 867 bin) TL. 

Kayyumın belediyeyi altına soktuğu borç kalemleri arasında en dikkat çeken nokta, yararlanılan hibe programları ve fonlara rağmen belediyenin bazı AB ülkelerine olan borçları oldu.

Rakamlara göre belediye, kayyım döneminde AB ülkelerinden toplam 5 milyon 325 bin 161 euro (34 milyon 867 bin 557 TL) borç aldı. Geri ödemesi yine euro üzerinden yapılacak bu borç tutarı, döviz kurlarındaki yükselişten kaynaklı giderek artıyor. 

Belediyenin kayyım döneminden kalan diğer borçları şöyle: 

"Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK): 23 milyon 502 bin 167 TL, Emekli Sandığı: 5 milyon 779 bin 184 TL, Vergi Dairesi: 6 milyon 704 bin 042 TL, DEDAŞ Elektrik: 4 milyon 620 bin 783 TL, İlbank: 23 milyon 757 bin 361 TL, İlbank faiz: 12 milyon 384 bin 847 TL, Diğer emanetler: 845 bin 141 TL, Firma borçları: 1 milyon 397 bin 210 TL, Kamulaştırma: 1 milyon 800 bin TL, Avrupa Birliği Borcu 5 milyon 325 bin 161  euro (6,55); TL karşılığı: 34 milyon 867 bin 557 TL, Kayyumdan devreden toplam borç: 115 milyon 622 bin 296 TL.

Belediyenin kasasında bulunan bakiye ise 3 milyon 14 bin 984 TL oldu.

SUR BELEDİYESİNDE KAYYIM 152 MİLYON TL'LİK BORÇ BIRAKTI

Sur Belediyesi eşbaşkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir, kayyım dönemine ait çıkardıkları borçları liste halinde belediye binasına astı. Buna göre, kayyımın bıraktığı borç miktarı 151 Milyon 743 bin 819 TL. Tüm borç kalemlerinin tek tek sıralandığı listede yine belediyenin aylık 347 bin 719 TL bütçe açığı verdiği bilgisi de yer aldı. 

MARDİN BELEDİYE BAŞKANI AHMET TÜRK, BELEDİYENİN BORCUNU AÇIKLADI: 1 MİLYAR

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin HDP yönetimine geçmesinin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında belediyenin borcunu açıklayan Ahmet Türk, “Tüm gelirlerini toplasak 6 milyon TL geliri olan bir yerde karşımıza 620 milyon borç çıkıyor” dedi. Türk, belediyenin 63 milyonluk borcunun 406 milyona çıkarıldığını aktardı.

Türk, sözlerinin devamında Mardin halkının bilmesi amacıyla bir takım faaliyetleri açıklayacaklarını belirterek, “Kayyum atandığı sırada belediyemizin kasasında 93 milyon nakit paramız vardı. Kuruluş aşamasında ilçelerinde bütün borçları büyükşehir belediyesine yansıtılmıştı. Sonuç olarak ayrıldığımız gün 63 milyon borçla biz belediyeyi devrettik” ifadelerini kullandı. Belediyenin bugünkü borcunu açıklayan Türk, “Belediyemizin birimlerinin borcu bugün 406 milyon. Eski para ile 406 trilyon. MARSU’ya (Mardin Su ve Kanalizasyon İşleri) bakıyoruz; MARSU’nun borcu 620 milyon TL. Yani eski parayla 620 trilyon. Aklın kabul etmeyeceği bir borçlanmaya gidilmiş. Bunun nasıl yapıldığını çözmekte zorlanıyoruz. Tüm gelirlerini toplasak 6 milyon TL geliri olan bir yerde karşımıza 620 milyon borç çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de hiçbir belediyenin böyle bir borçla hizmet yapma şansı olmadığını dile getiren Türk, “Öyle bir belediye bırakılmış ki; hiçbir iş yapmayalım diye, halkın tepkisini alalım diye böyle bir şey yapılmış. Bu halka yazıktır. Bu siyasete yazıktır. Bu demokrasiye yazıktır” dedi

MARDİN'DE EN DEĞERLİ ARSA SEÇİM ÖNCESİ SATILDI

MA’da yer alan bilgilere göre; kayyımın, 22 Mart’ta ihaleye çıkardığı Mardin Büyükşehir Belediyesine ait en değerli arsanın değeri altında ve seçimlerden hemen önce satıldığı ortaya çıktı. Merkez ilçe Artuklu’ya bağlı Yalım Mahallesi’nde bulunan ve kentin en işlek bölgesi olan Mardin Park AVM’nin hemen bitişiğinde yer alan 1513.84 metrekare genişliğindeki arsanın değeri 3 milyon TL iken 2 milyon 250 bin TL’ye gerçekleşti.

KAYYIM BATMAN BELEDİYESİ'Nİ 240 MİLYON BORÇLANDIRDI

Batman Belediyesi'nde kayyım, 2 buçuk yıllık süre içinde Batman Belediyesini toplamda 240 milyon borçlandırarak belediyenin toplam borcunu 307 milyon 328 bin 305 TL’ye çıkardı. 

Önceki aylarda Sayıştay raporları ile belgelere yansıyan borcun 131 milyon TL olduğu tahmin ediliyordu, ancak 31 Mart seçimlerinde seçilen HDP’li Eş Başkanlar Songül Korkmaz ve Mehmet Demir’in görevi devralmasıyla gerçek borç rakamları da ortaya çıktı.

Eş Başkan Songül Korkmaz, “Önceliğimiz yolsuzlukları ortaya sermek olacak. 307 milyon borç yaratılmış. Belediyenin taşınmazlarının akıbetini araştırıyoruz. Önümüzdeki günlerde net tablo iyice ortaya serilecek” dedi.

KAYYIM 133 MİLYON TL BORÇLANDIRDI, BELEDİYENİN 19 BİN METREKARE ALANINI DEVRETTİ

Şırnak'ın Silopi Belediye Eş Başkanları Adalet Fidan ve Süleyman Şavluk da belediyenin borç durumu ve devredilen taşınmazlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Kasasında 11 milyon 435 bin TL bulunan belediyeyi 133 milyon 453 bin TL borçla devraldıklarını aktaran Fidan, belediyeye ait 19 bin metrekarelik alanın devredildiğini de açıkladı.

Borcun büyük bölümünün İller Bankası’na ait olduğunu belirten Fidan, belediye kasasında ise şu an 118 bin TL’nin bulunduğunu duyurdu. 

Borcun yanı sıra, belediyeye ait Kadın Dayanışma Merkezi’nin içerisinde bulunan 532 taşınmazla birlikte hazineye devredildiğini belirten Fidan, ayrıca toplamda 19 bin 542,20 metrekarelik alanın bedelsiz bir şekilde Diyanet ve Milli Eğitim gibi kurumlara devredildiğini söyledi. 

Söz konusu durumu, “Kredi çekmemize engel olmak ve hizmet vermemek için yapılmış” şeklinde yorumlayan Çimen, belediyeye ait taşınmazların asla başka kurumlara devredilemeyeceğine ve bunun takipçisi olacaklarına dikkat çekti.

3 KİŞİLİK 'SUNİ MECLİS'LE TAŞINMAZLAR DEVREDİLDİ

Silopi Belediye Eş başkanı Süleyman Şavluk, 133 milyon TL borçla devraldıkları belediyeye ait taşınmazların 3 kişilik "suni meclis'le devredildiklerini aktararak, "Hukuk ayaklar altına alınmış" dedi.  

Devredilen taşınmazların en değerli alanlar olduğuna dikkat çeken Şavluk, kayyım tarafından oluşturulan "suni meclis"le devirlerin gerçekleştirildiğini kaydetti. Belediyenin taşınmazlarının seçilmiş meclis üyeleri olmadan yapılamayacağının altını çizen Şavluk, "Kayyım, Yazı İşleri Müdürü ve Mali Hizmetler Vekili'nden oluşan 3 kişilik ekiple bedelsiz bir şekilde taşınmazlar devredilmiş. Kanunlara göre bu 'meclis'in bir vasfı yok. Hukuk ayaklar altına alınmıştır" dedi.

AKP'Lİ BAŞKAN: BORCU HALKA AÇIKLAMAK ZORUNDA DEĞİLİM

Öte yandan 31 Mart seçimleriyle beraber AKP’ye geçen Artuklu Belediyesi'nin ilk meclis toplantısında HDP'li üyelerin kayyım döneminden kalan borçları açıklaması için ısrar ettiği başkan Abdulkadir Tutaşı, “Size de halka da açıklamak zorunda değilim” yanıtını verdi.

AKP’nin kazandığı kayyım yönetimindeki Artuklu Belediyesi 5 gün sürecek olan ilk Meclis toplantısını 8 Nisan’da yapmaya başladı. Önceki gün yapılan toplantıda HDP’nin Meclis grubu adına söz alan Grup Sözcüsü Mehmet Ali Amak, kayyımın borçlarını, AKP’den seçilen Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı’ya sordu.

MA’nın HDP’li kaynaklardan aldığı bilgiye göre; sorular karşısında sinirlenen AKP’li Tutaşı, HDP grubuna dönerek, “Bunları sizlere açıklamak zorunda değilim” diye cevap verdi. HDP grubunun “Bizler bu belediyenin meclis üyeleriyiz, hem bizimle hem de halkla paylaşmak zorunluluğunuz var” itirazları üzerine tartışma büyüdü. Tartışmanın sonunda Tutaşı bu defa “Kimseye açıklamak zorunda değilim. Halka da açıklamak zorunda değilim” dedi. Yoğun itirazlar üzerine Tutaşı, konuyu meclisin son gün oturumunda gündeme almayı kararlaştırdıklarını açıklamak zorunda kaldı.

CİZRE'DE KAYYIM BELEDİYEYİ KENDİNE DEVRETTİ

HDP'nin devraldığı Cizre Belediyesi'ne ait binanın kayyım tarafından Kaymakamlığa devredildiği öğrenildi. 

Belediye kaynaklarından alınan bilgilere göre çarşı merkezinde bulunan belediyeye ait hizmet binasının kayyım tarafından bir süre önce Cizre Kaymakamlığı'na devredildiği öğrenildi. Devir işleminin hangi prosedüre göre yapıldığı hakkında ise herhangi bir bilgi elde edinilemedi. 

KAYYIM HIZINI ALAMAYIP MEYDAN VE YOLLARI DA DEVRETTİ

Kasasında 36 milyon TL olan belediyeyi 220 milyon TL borçla devreden Cizre kayyımının, seçimlere 4 ay kala aralarında belediye hizmet binasının da bulunduğu pek çok taşınmazın yanı sıra ilçedeki Cumhuriyet Meydanı ile birlikte iki yolu da devrettiği ortaya çıktı. 

HDP’li Belediye Eş Başkanları Mehmet Zırığ ve Berivan Kutlu, kayyım atandığı sırada kasasında 36 milyon TL bulunan belediyenin 220 milyon 793 bin TL borçla devir alındığını ve kasasında sadece 20 bin TL kullanılabilir limit olduğunu duyurdu. Yapılan incelemelerde kayyım tarafından bırakılan borçların yanı sıra aralarında hizmet binası, 2 yol ve Cumhuriyet Meydanı'nın da bulunduğu en az 12 belediye taşınmazının İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kurumlara devredildiği ortaya çıkarıldı. 

KAYYIM BELEDİYE BİNASINI TAKAS ETTİ

Diyarbakır Bismil’de AKP’nin atadığı kayyım, belediye binasını emniyete hibe etti. Yüzde 71,4 oranında oy alarak seçimi kazanan Diyarbakır Bismil Belediye Başkanı Orhan Ayaz, yeni belediye hizmet binasının kayyım Kerem Süleyman Yüksel tarafından 1 ay önce Bismil Emniyet Müdürlüğüne "takas usulüyle" tahsis edildiğini açıkladı. 

KAYYIM BELEDİYENİN MAKAM ARACINI KENDİSİNE TAHSİS ETTİ

Diyarbakır'da Yenişehir Belediyesi kayyımı Serdar Kartal, seçimlerden 3 gün önce belediyenin makam aracı ve 3 aracını Kaymakamlığa tahsis etti. 

Yenişehir Belediyesi’ne ilk önce Kaymakam Mehmet Özel, daha sonra Serdal Kartal kayyım olarak atanmıştı. 

Yenişehir Kaymakamı Serdar Kartal, Yenişehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Hacı Cebe ile imzaladığı protokolde, Yenişehir Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı’nın 1 Mart tarihli ve 194 sayılı talep yazısı ile Yenişehir Belediyesi’nin 8 Mart tarihli ve 47 sayılı meclis kararına istinaden makam aracıyla birlikte 3 aracı 10 yıllığına bedelsiz tahsis etti. 

İDİL'DE BELEDİYENİN KASASI MAL MÜDÜRLÜĞÜ'NE BAĞLANMIŞ! 

Şırnak İdil'de, HDP'li Songül Erden ve Murat Şen'in devraldığı belediyenin 48 milyon TL borçlandırıldığı öğrenildi.

Kayyım atandığı sırada kasasında 578 bin 868 TL bulunan belediye şuan 48 milyon TL borçlu. Kasasında 100 bin TL kullanılabilir limitle devredilen belediyeye ait söz konusu borcun 33 milyon 579 bin TL'si ise İller Bankası'na ait. Belediyeye ait 36 araçtan ise sadece 3'ü kullanılabilir durumda. Geriye kalan araçların ise tamirlerinin yapılmadan ortada bırakıldıkları öğrenildi. 

Sokağa çıkma yasağı sırasında yıkılan belediye hizmet binasının bulunduğu alan ve üzerindeki Taziye Evi, 5 Mart tarihinde Milli Emlak Müdürlüğü'ne devredildi. 

Belediyeye ait Nissan Navara (Jeep) marka aracın da 8 Mart tarihinde Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü’ne devredildiği tespit edildi. Kayyım atanmasının hemen ardından belediyenin muhasebe müdürünün görev yerinin değiştirildiği ve belediyeye gelen paranın ilk olarak İlçe Mal Müdürlüğü’nden Murat Aşkan’a bağlandığı ortaya çıktı. Aşkan'ın, daha sonra belediye kasasına parayı aktardığı aktarıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çeşme'deki RES planları yeniden davalık

SONRAKİ HABER

Doğa Koleji öğretmenleri ücretlerini alamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...