31 Mart 2019 19:05
Son Güncellenme Tarihi: 01 Nisan 2019 17:52

Batman | 31 Mart 2019 yerel seçimleri sonuçları

Batman 31 Mart 2019 yerel seçim sonucu ve partilerin oy oranları, eski seçimlerin sonuçları...

Fotoğraf: MA

Paylaş

Resmi olmayan sonuçlara göre Batman Belediyesi'ni yüzde 66,01 oy oranı ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) kazandı. HDP adayları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz 119 bin 849, AKP adayı Murat Güneştekin ise 51 bin 889 oy aldı. HDP'nin oy oranı yüzde % 66,01 olurken, AKP % 28,58 ile ikinci parti oldu. HDP, 2014'te 91 bin 231 oy alırken bu rakamı 119 bin 849'a çıkardı.

SEÇİME NASIL GİDİLDİ?

Batman’da her parti kendi adayı ile girdi. Halkların Demokratik Partisi'nin yüzde 63.45 birinci parti olduğu kentte Batman Belediyesi Eş Başkan adayı Sabri Özdemir'in adaylık başvurusu reddedilmişti. Özdemir’in aday olamaması üzerine Dr. Mehmet Demir aday gösterilmişti. 

2014 yerel seçimlerinde DBP Batman'da aldığı yüzde 55.1 oy oranı ile Sabri Özdemir ve Gülistan Akel Belediye eş başkanları olarak seçildi. 11 Eylül 2016 tarihinde Sabri Özdemir ile Gülistan Akel'in görevden uzaklaştırılması ile Batman Vali Yardımcısı Ertuğrul Şevket Aksoy kayyım olarak atandı. Kayyım atamasını ile birlikte zırhlı araçlar ile belediye binası ablukaya alınmasının ardından yapılan aramalar ile belediyeye el konuldu. 

YILMAZ GÜNEY SİNEMASI

Belediye bünyesindeki birçok kurumun ismini değiştiren kayyım, Yılmaz Güney Sineması’nı kapattı. Kayyımun gelmesi ile birlikte ihalelerin halka açıklanmaması ve yapılan birçok ihalede usulsüzlükler olduğu belirtildi. 2 buçuk yıl içinde Batman Belediyesi'nin borcu 130 milyon TL'ye ulaştı. Belediyede yine Sayıştay denetçilerince yapılan incelemeler neticesinde de birçok usulsüzlük tespit edilip, raporlandı.

Sayıştay raporunda yer bulan bilgilere göre, belediyenin 2017 yılına ait kayıtlı taşınmazlarının listesi ile kurumun kendi tuttuğu taşınmaz listelerinin yanı sıra 2017 yılında edinilen gayrimenkullerin muhasebeleştirme işlemlerine dair yapılan incelenmelerde kimi muhasebe kayıtlarının tutulmadığı yer aldı.

Öte yandan Batman'da Ilısu Barajı nedeniyle sular altında bırakılmak istenen 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf'te yıkım sürüyor. UNESCO'nun tüm kriterlerini yerine getirmesine rağmen hükümet düzeyinde bir başvuru olmadığı için Dünya Mirası Listesi'ne alınmayan kentte, tarih betona gömülüyor.

SEÇİME HANGİ PARTİLER, HANGİ ADAYLARLA GİRDİ?

HDP: Mehmet Demir - Songül Korkmaz

AKP: Murat Güneştekin 

CHP: Enver Erdem 

MHP: Hayrettin Bektaş 

İYİ Parti: Abdullah Balcı 

SP: İlhami Işık 

BTP: Mehmet Şükrü Elbay 

TKP: Hüseyin Kanariz 

DP: Sevinç Sarıahmetoğlu 

DSP: Muazzez Güvenbaş 

Bağımsız aday: Mehmet Feyyaz Ekmen 

BATMAN’DA ÖNCEKİ SEÇİMLERDE NELER OLMUŞTU?

24 HAZİRAN 2018 GENEL SEÇİM SONUÇLARI

24 HAZİRAN 2018 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ BATMAN SONUÇLARI

2017 BAŞKANLIK REFERANDUMU BATMAN SONUÇLARI

2014 YEREL SEÇİMLERİ BATMAN SONUÇLARI

ÖNCEKİ HABER

Isınmak için mangalı çadırın içine alan 5 kişi zehirlenerek öldü

SONRAKİ HABER

Verilerle Türkiye’de sendikalaşma ve işçi hareketi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...