01 Nisan 2019 09:40
Son Güncellenme Tarihi: 01 Nisan 2019 18:39

Şırnak | 31 Mart 2019 yerel seçimleri sonuçları

Şırnak 31 Mart 2019 yerel seçim sonucu ve partilerin oy oranları, eski seçimlerin sonuçları...

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Şırnak'ta resmi olmayan sonuçlara göre AKP adayı Mehmet Yarka oyların yüzde 61,79'unu alarak seçimi kazandı. HDP'nin adayı Hişyar Uysal ve Nurcan Altürk ise yüzde 34,99  oy alarak ikinci sırada yer aldı.

Şırnak merkez, Beytüşşebap, Güçlükonak ve Uludere ilçelerini AKP'li adaylar, en büyük ilçeler olan Cizre, İdil ve Silopi ilçelerini ise Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eşbaşkan adayları kazandı. 

HDP, sokağa çıkma yasakları sırasında en çok çatışmaların ve acıların yaşandığı ilçelerde kazandığı ilçelerin 3'ünde de yüzde 70'i aşkın bir oy oranına ulaştı. Kent merkezi ve Beytüşşebap ile Uludere ilçelerini kazanan AKP'nin ise, seçim öncesi usulsüz bir şekilde taşıdığı binlerce asker, korucu ve polisle buralarda başarı kazandığı belirtiliyor. 

2018 genel seçimlerinde HDP ve AKP'nin aldığı oy oranları sırasıyla HDP yüzde 71,88, AKP yüzde 16,99 iken 2014 yerel seçimlerinde HDP yüzde 59,6, AKP yüzde 29,3 oy oranına sahipti.

SEÇİME NASIL GİDİLDİ?

HDP'nin yıllardır birinci parti olduğu bölge illerinden Şırnak, kayyım atanan kentlerden biriydi. 2018 seçimlerinde yüzde 70 civarında oya sahip olan HDP'nin 31 Mart yerel seçimlerinde Şırnak Belediye Başkan adayları Nurcan Altürk ve Hişyar Uysal oldu. AKP'nin ikinci parti olduğu kentte, AKP'nin adayı Mehmet Yarka oldu. MHP ittifak kapsamında AKP'nin adayını destekledi. 

Şırnak, Cizre, Silopi, Sur, Nusaybin, Yüksekova, İdil ve birçok bölge kentinde 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının en ağırı Şırnak’ta yaşandı. Cizre’de 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen 79 günlük sokağa çıkma yasağının devam ettiği 7 Şubat 2016’da, 137 kişi mahsur kaldıkları 3 binanın bodrum katında yaşamını yitirdi.

Şırnak merkezde 14 Mart 2016 tarihinde ilan edilen 8 aylık sokağa çıkma yasağı sonrasında kent adeta yıkıma uğradı. Mahallelerde TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığıyla yapımına başlanılan 6 bin 731 konut ve bin iş yerinin ne zaman hak sahiplerine teslim edileceği konusu belirsizliğini koruyor. Son olarak, 300 civarında konuta ilişkin 28 Ocak'ta yapılacak kura, "teknik aksaklıklar" gerekçe gösterilerek, belirsiz bir tarihe ertelendi. Bunun yanı sıra, teslimatı yapılacak konutlar için de, hak sahiplerinden "ortak alan" adı altında metrekare başına bin 170 TL istenmişti.

Sayıştay’ın 2017 mali tabloları raporu da kayyım atanan Şırnak Belediyesinin taşınmazlara ilişkin kaydın tutulmadığını ortaya koymuştu. Takas edilen mallar için ilgili muhasebe kayıtlarının yapılmadığı dile getirilen raporda mülkiyeti belediyeye ait bazı taşınmazlar takas edilmiş, ancak yapılan incelemede ne edinilen ne de takas olarak verilen taşınmazlara ilişkin hesabın kullanılmadığı görülmüştü.

HDP’nin kayyım atanan belediyelerin öncesini ve sonrasını verilerle derlediği “Kayyım Raporu”nda Şırnak’a dair şu bilgiler yer aldı: “25 Şubat 2017 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesindeki eski milletvekili Orhan Doğan’ın heykeli ile saat kulesi, kayyım Ahmet Adanur’un talimatı üzerine kepçelerle yıkıldı. 2 Şubat 2017 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde belediye tarafından yaptırılan ve kreş ve taziye evi olarak hizmet veren Cudi Taziye Evi belediyeye atanan kayyım tarafından yıktırıldı. Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçesinde kapatılan kadın müdürlüklerine ait mekanlar AKP Kadın Kolları başkanlarına tahsis edilmiş, kuran kursu ve dikiş kursuna dönüştürülmüştür.”

SEÇİME HANGİ PARTİLER, HANGİ ADAYLARLA GİRDİ?

HDP: Hişyar Uysal - Nurcan Altürk

AKP: Mehmet Yarka (Cumhur İttifakı)

CHP: Osman Can

SP: Orhan Ürün

ŞIRNAK’TA ÖNCEKİ SEÇİMLERDE NELER OLMUŞTU?

24 HAZİRAN 2018 GENEL SEÇİM SONUÇLARI

24 HAZİRAN 2018 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ ŞIRNAK SONUÇLARI

2017 BAŞKANLIK REFERANDUMU ŞIRNAK SONUÇLARI

2014 YEREL SEÇİMLERİ ŞIRNAK SONUÇLARI

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu, sanatçı ve edebiyatçılarla bir araya geldi

SONRAKİ HABER

Isınmak için mangalı çadırın içine alan 5 kişi zehirlenerek öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...