02 Şubat 2019 04:27
Son Güncellenme Tarihi: 03 Şubat 2019 13:08

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton: Maduro'nun yoldan çekilme vakti

ABD yönetimi, Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı olarak ilan eden Juan Guaido'nun 'insani yardım' talebine destek vereceğini açıkladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın ilgili Twitter paylaşımının ekran alıntısı

Paylaş

Venezuela’da rejim değişikliği planını muhalif lider Juan Guaido üzerinden sürdüren ABD, ‘insani yardım’ iddiasıyla ülkeye uluslararası güçleri sokmaya çalışıyor. ABD Güvenlik Danışmanı Bolton, Venezuela halkı için ilaç, tıbbi malzeme ve gıda konvoyu göndereceklerini söyledi. Halbuki ülkede bu maddelerin bulunmamasının bir sebebi de ABD-AB yaptırımları. 

KOLOMBİYA’DAN GİRECEK

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Twitter hesabından Venezuela ile ilgili açıklama yaptı. Bolton, açıklamasında “ABD, Geçici Devlet Başkanı Juan Guaido’nun ricasına uygun olarak, onun yetkilileriyle de istişare ederek Venezuela halkı için ilaç, tıbbi malzeme ve gıda takviyelerini içeren insani yardımları mobilize edecek ve (bu ülkeye) nakledecektir. Artık Maduro’nun yoldan çekilme vakti gelmiştir” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Twitter hesabından paylaşımda bulunarak, Bolton’ın “insani yardım” açıklamasına destek verdi. Pompeo, “ABD, sizin insani yardım mobilize etme çabalarını destekliyor. Venezuela halkına destek vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise ABD’nin kendi ülkesine yardım iddiasını “egemenlik hakkına müdahale” olarak yorumlamış ve buna karşı olduklarını ifade etmişti.

GENERALDEN GUAIDO’YA DESTEK

Öte yandan John Bolton, Twitter mesajlarında Venezuela ordusuna da seslenerek, “Venezuela ordusunun üst düzey komutası; zaman Venezuela halkının yanında durma zamanıdır. Venezuela için anayasayı ve demokrasiyi savunmak sizin hakkınız ve sorumluluğunuzdur”  ifadelerini kullandı.

Venezuela hava kuvvetlerinde general olarak görev yapan Francisco Yanez cumartesi günü Twitter üzerinden yayınlanan videoda Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıdığını duyurdu. Maduro’yu “diktatör” olarak nitelendiren Yanez, ordunun diğer mensuplarına da firar etme çağrısında bulundu.

MUHALEFETTEN BU KEZ 12 ŞUBAT ÇAĞRISI

Öte yandan Cumartesi Venezuela’da başta başkent Caracas olmak üzere birçok kentte hem muhalefef hem de ABD destekli darbe girişimine karşı Maduro hükümetine destek verenlerin kitlesel gösterileri vardı. İki tarafından gösterilerine on binlerce Venezuelalı katıldı.

Kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido, Caracas’ta yaptığı konuşmada muhalefeti 12 Şubat’ta kutlanan “Gençlik Günü”nde yeniden büyük gösteriler düzenlemeye çağırdı. Guaido ayrıca Ülkeye Kolombiya, Brezilya ve Karayip Denizi’ndeki bir adadan insani yardım getirileceğini belirtti. Guaido konuşmasında sık sık Venezuela ordusundan Devlet Başkanı Maduro’ya itaat etmemesini istedi.

Devlet Başkanı Maduro da Caracas’ın batısındaki mitingde yaptığı konuşmada 10-15 Şubat’ta şimdiye kadar düzenlenen en büyük askeri geçit törenlerinin tertipleneceğini söyledi.

AB’NİN VERDİĞİ SÜRE DOLDU

Yedi Avrupa Birliği ülkesinin Venezuela’da seçimlere gidilmesi için Maduro Hükümetine tanıdığı sekiz günlük süre dün doldu. Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, Portekiz, Hollanda ve Belçika taleplerinin yerine getirilmemesi halinde muhalif lider Juan Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıyacaklarını açıklamışlardı.

Maduro ise söz konusu talebi küstahlık olarak nitelendirerek, “Kimse bize ültimatom veremez. Eğer biri Venezuela’dan gitmek isterse gidebilir. Venezuela Avrupa’ya bağlı değil” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Maduro cumartesi günkü eylemlerde, “Venezuela’nın gerçek devlet başkanı benim” derken, Kurucu Meclis’in 2020 yılının sonunda düzenlenmesi planlanan parlamento seçimlerini öne çekilebileceğini ve bu yıl içinde gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Maduro, “(Muhalefet) seçimleri öne çekmek istiyor, o zaman hadi seçime gidelim” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 5,2 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Bakan Kurum: Salda Gölü'nü millet bahçesi yapacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...