EMEP: Asgari ücret insanca yaşayacak seviyeye çıkarılsın

Emek Partisi, Bursa ve Çorlu'da düzenlediği basın açıklamalarıyla asgari ücretin insanca yaşanacak düzeye çekilmesini istedi.

23 Aralık 2018 15:17
Son Güncellenme Tarihi: 24 Aralık 2018 07:46
Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Bursa İl Örgütü yaptığı basın açıklamasıyla asgari ücretin insanca yaşayacak bir düzeye getirilmesini istedi.

Osmangazi metrosu önünde yapılan açıklamada konuşan EMEP Bursa İl Başkanı Hasan Özaydın, “Geçen yılın asgari ücreti hem enflasyon hem de döviz karşısında erimiştir. 2019 asgari ücreti işçilerin kriz karşısında korunması için hayati öneme sahiptir. 16 yıldır iktidarda olan AKP hükümetleri bir kez bile işçiden yana tutum almamış asgari ücretin sefalet ücreti olmasına izin vermiştir” dedi.

2018’de doğal gaza yüzde 35, elektriğe yüzde 45, akaryakıta yüzde 32, gıda ürünlerine yüzde 44 zam yapıldığını belirten Özaydın, “Hükümet, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplanacağı aralık ayının başında ise enflasyonu düşük gösterdi. Hükümet, ilk zamanlar doların artışını bahane ederek, ‘Dış güçlerin oyunu’, ‘Ekonomik savaş veriyoruz’ diyerek krizin gerçek nedenlerini ortaya koymamış, işçi ve emekçileri kandırmaya çalışmıştır. Türkiye’deki krizin temel nedenleri aşırı üretim, dışa bağlı ekonomi ve borç batağıdır. AKP Hükümeti 17 yılda birçok yeni zengin yaratmış, birçok patronu katbekat zengin etmiş, emekçileri ise daha fazla yoksullaştırmıştır. Şimdi de yaşadıkları krizin faturasını enflasyonla mücadele adı altında çıkardıkları Yeni Ekonomi Programı’yla işçilere ödetmek istemektedirler. Sermayenin krizinin faturasını işçi ve emekçiler değil patronlar ödesin istiyorsak, işyerlerimizde, fabrikalarda, bulunduğumuz sanayi havzalarında bir araya gelmekten başka yolumuz yoktur” dedi.

Açıklama sonrası EMEP üyeleri Osmangazi metrosu önünde bildiri dağıtımı yaptı. (Bursa/EVRENSEL)


‘İKTİDAR SIRA İŞÇİYE GELİNCE KAYNAK YOK DİYOR’

Emek Partisi Çorlu İlçe Örgütü asgari ücretin insanca yaşamaya yetecek bir düzeye yükseltilmesi talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

Cumhuriyet Meydanda yapılan açıklamaya başta tekstil, deri, sağlık, metal olmak üzere değişik sektör ve fabrikalardan kadın ve erkek işçiler katıldı. Polisin geniş güvenlik önlemleri alması tedirginlik yaratsa da çevrede bulunanlar da açıklamaya destek verdi.

Asgari ücretin yükseltilmesi ve gelir vergisinden muaf tutulması, krizin faturasının patronlar tarafından ödenmesi ve işten atılmaların durdurulmasına karşı sloganların atıldığı basın açıklamasına, deri ve metal işçileri kendi taleplerini içeren dövizler ile katılım sağladı.

Emek Partisi adına açıklama yapan Çorlu İlçe Başkanı Erdal Koçer, yoksulluğun geldiği noktayı, ücretlerdeki erimeyi dile getirdikten sonra şöyle devam etti:

“Asgari ücrete yapılacak zam oranı sadece asgari ücret ile çalışanları değil milyonlarca işçi ve emekçiyi ilgilendirmekte. İşçi ve emekçiler yoksullukla boğuşurken siyasal iktidar patronları kurtarmak istiyor. Patronlara gelince kesenin ağzını açan siyasal iktidar sıra işçilere gelince kaynak yok diyor.”

TÜİK’in belirlediği rakamın bile işçilerin beklentisinin çok gerisinde olduğunu belirten Erdal Koçer, “Asgari ücretin sadece işçi değil, ailesinin de dikkate alınarak belirlenmesi, vergiden muaf tutularak insanca yaşanacak düzeye çıkarılması için işçi ve emekçileri birleşmeye ve mücadeleye çağırdı.

Eylem öncesinde ve sonrasında konuştuğumuz işçiler geçinebilmek için 2 bin 500 ile 3 bin 500 lira arasında rakamlar telaffuz ederken AKP’nin asgari ücreti 2 bin liradan fazla yapmayacağını söyledi.

TEKSTİL İŞÇİSİ: AKP İŞÇİDEN ÇOK PATRONLARI KOLLUYOR

Tek çalışanın olduğu bir evde geçim yapmanın mümkün olmadığını söyleyen tekstil fabrikasında çalışan bir işçi “Biz kalabalık bir aileyiz. Ağabeylerim ve kardeşlerimle birlikte kalıyoruz. Evde üç kardeş çalışıyoruz ama yine de geçinemiyoruz. Önceden pazar için ayırdığımız bütçe ile haftalık ihtiyaçlarımızı kısmen gideriyorduk. Şimdi pazar için ayırdığımız para ile pazar bile yapamıyoruz. Asgari ücretin biraz üzerinde ücret alıyoruz ama yetmiyor. Asgari ücret en az 2 bin 500 lira olmalı. Ama AKP bunu yapmayacak. Çünkü AKP işçiden çok patronları kolluyor” dedi.

Yine işler azaldığından dolayı fabrikada cumartesi günleri çalışmanın yapılmadığından dolayı ayda dört günün kesildiğini söyleyen başka bir tekstil işçisi, “Fabrikada işçilerin çoğu asgari ücret ile çalışıyor. TÜİK bile en fazla 2 bin 300 lira olsun demiş. Bu rakam bile çok düşük. Bu para ile ayın sonu getirmek mümkün değil. Bir evi geçindirmek için en az 3 bin 500 lira gerekli” dedi.

DERİ İŞÇİSİ: PATRON İŞSİZLİK BASKISIYLA DÜŞÜK ÜCRET DAYATIYOR

“Şu an diken üstündeyiz” diyen bir deri işçisi “Deri organizede işler çok durgun. Bir çok büyük fabrika izine çıktı. İşsizlik en büyük tehlike. Bu baskıdan dolayı deri patronları çok düşük ücret ile işçileri çalıştırmak istiyor. Deri işçisi bile artık asgari ücret düzeyine düştü. Hatta yaz aylarında asgari ücretin bile altında çalıştırılıyor. Bunun için asgari ücret insanca yaşanacak bir düzeye çıkarılmalı. Bunun için en az 3 bin 500 lira olmalı. Ama bunun için mücadele etmek gerekli. Eğer AKP’ye bırakırsak işimiz zor. AKP hep patronlara çalışıyor” ifadelerini kullandı. (Çorlu/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Lübnan, İsrail, Fas ve ABD'de 'sarı yelekliler' alanlara çıktı

SONRAKİ HABER

CHP, yerel seçim sürecinde ekonomi ağırlıklı propaganda yapacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa