08 Nisan 2011 04:19

Sendikalarda Değişim Arayışı -1-

SUNU“Ne olacak bu sendikaların hali?” sorusu, emek hareketi içerinde, uzun yıllardır büyük kaygılarla tartışılıyor. Krizlerle başlayan ve sermayenin tüm dünya ile birlikte ülkemizde de emeğin haklarını ve sömürünün kurallarını yeniden yapılandırmaya giriştiği milenyum çağıyla, kaygılar daha da b&uum

Sendikalarda Değişim Arayışı -1-
Paylaş

 

“Ne olacak bu sendikaların hali?” sorusu, emek hareketi içerinde, uzun yıllardır büyük kaygılarla tartışılıyor. Krizlerle başlayan ve sermayenin tüm dünya ile birlikte ülkemizde de emeğin haklarını ve sömürünün kurallarını yeniden yapılandırmaya giriştiği milenyum çağıyla, kaygılar daha da büyüdü. Bu yeniden yapılandırmanın ülkemizdeki temsilcisi AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından beri, emek hareketi haklar ve örgütlülük düzeyi bakımından önemli kayıplar yaşadı.
İş Yasası’yla başlayan saldırılar hız kesmeden sürdü: Özelleştirme ve taşeronlaştırmalar, esnek ve kuralsız çalışmanın her alanda hakim kılınması, mesai sürelerinin uzaması, emeğin değerini ve işçinin can güvenliğini hiçe sayan çalışma koşulları, emeklilik hakkının kullanılamaz hale getirilmesi, SSK hastanelerine el konulması, tüm kamu hizmetlerinin paralı hale getirilmesi, İşsizlik Sigortası Fonu’nun yağmalanması, bütün kaynakların sermayeye aktarılması, hak alma mücadelelerinin şiddetle bastırılması, sendikasızlaştırma, işten atmalar...

Bütün bunlar olurken sendikalar ne yapıyordu?

Bunu anlamak için Türkiye’nin en çok üyeye sahip işçi konfederasyonu Türk-İş’e bakmak yeterli. Türk-İş, mücadele etmek bir yana, çeşitli yöntemlerle işçileri oyalama, sakinleştirme, bölme yoluna giderek, pratikte AKP’nin uygulamalarına destek verdi.

İki dönemdir tek başına iktidar olan AKP’nin gündeminde, haziran seçimlerinden sonra kıdem tazminatının fona devredilmesi, bölgesel asgari ücret, özel istihdam büroları gibi yeni saldırı yasaları var. Türk-İş’in mevcut yapısıyla bu saldırılara yanıt vermesi ise mümkün görünmüyor.

Ancak Türk-İş içinde bu durumun rahatsızlığını duyan sendika merkezleri ve şubeler var. Dönem dönem dile getirilen bu rahatsızlık, geçtiğimiz ay İstanbul’da Belediye-İş üyesi işçilere destek eyleminde, ileriye dönük bir birlik çabası olarak ortaya çıktı. Türk-İş’e bağlı 11 sendika genel merkezi, “Mücadeleci bir yapının oluşturulması ve geliştirilmesi” anlayışıyla bir araya geldiklerini ve bunun uzun soluklu bir birlik olacağını açıkladı.

Birlik içinde şu sendikalar yer alıyor: Petrol-İş, Tek Gıda-İş, Hava-İş, TOLEYİS, Harb-İş, Tez Koop-İş, TÜMTİS, Kristal-İş, Deri-İş, TGS ve Belediye-İş.

Dosyamızda bu sendikaların, Türk-İş’in şu an temsil ettiği çizgiye duydukları tepkiyi, nasıl bir sendikal anlayışı savunduklarını ve neler yapacaklarına dair sorulara yanıt bulacaksınız. Görüşlerini aldığımız ilk isim Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel...

evrensel.net

ÖNCEKİ HABER

Çalışmak için geldi cenazesi döndü

SONRAKİ HABER

Türkel: Örgütsüz milyonlara yeniden umut olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...