14 Kasım 2018 09:28

Diyanet İşleri Başkanının Mısıroğlu'yu ziyaretinden bugüne neler oldu?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Mısıroğlu'yu ziyaret etti, tepki topladı, Diyanet 'insani hasta ziyareti' dedi, muhalefet liderleri 'istifa' dedi.

Ekran görüntüsü Youtube'dan alınmıştır. 

Paylaş

Muhalefet tarafından istifası ya da görevden alınması istenen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın, İslamcı Yazar Kadir Mısıroğlu'yu ziyaret etmesinin ardından neler oldu, kim ne açıklama yaptı?

■ Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 9 Kasım günü tartışmalı açıklamalarıyla gündeme gelen İslamcı Yazar Kadir Mısıroğlu’ya “Geçmiş Olsun” ziyaretinde bulundu. Ziyaretin fotoğrafları da 10 Kasım günü basın organlarında yer aldı. 

■ Ayağından bir operasyon geçiren ve tedavisinin ardından taburcu olan Mısıroğlu, daha önceki sözlerinde Kurtuluş Savaşı için “Keşke Yunan galip gelseydi”, ve "10 Kasım'da 9'u 5 geçe kenefe gidin" sözlerini kullanmış ve tepki toplamıştı. 

ERBAŞ'A TEPKİ YAĞDI

■ Diyanet işleri Başkanı’nın Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını kaybedişinin 80. yıl dönümünde gerçekleştirdiği bu ziyaret muhalefet tarafından eleştirildi ve hükümete Ali Erbaş’ı görevden alma çağrıları yapıldı. 

DİYANET AÇIKLAMA YAPTI: İNSANİ DUYGULARLA YAPILAN HASTA ZİYARETİ

■ Diyanet İşleri Başkanlığı 11 Kasım günü eleştirilere yanıt verdi ve ziyaretin ‘insani duygularla yapılan bir hasta ziyareti’ olduğunu açıkladı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş'ın bir ziyareti ile ilgili bazı medya mecralarında gerçeklerle bağdaşmayan haber ve yorumlar yapıldığı görülmektedir. Söz konusu ziyaret 9 Kasım 2018 tarihinde saat 14:30 sularında ve tamamen insani duygularla yapılan bir hasta ziyaretidir."

MISIROĞLU, DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ İÇİN 'ŞEYHÜLİSLAM' DEDİ: BENİ ZİYARET ETMESİ TARİHİ HADİSE

■ Kadir Mısıroğlu ise kendi Youtube hesabından yayımladığı bir videoda da ziyareti anlattı ve Diyanet İşleri Başkanına ‘Şeyhülislam’ dedi. Ali Erbaş’ın açıklamalarından satır başları şöyle:  

“Ben eskiden Türkiye Cumhuriyeti'nden en itibarsız adamdım. Beni görüp de yolunu değiştiren ahbaplar biliyorum. Bir yatakta yattığım talebelikte arkadaş, bakan oldu beni tanımadı. Birisi tanıştırdı. O da hala hayatta. Bunları hep gördüm. Şimdi de Reisi Cumhur ziyaretime geliyor. Hele hele Diyanet İşleri. Şeyhülislam geliyor ziyaretime. En korkak müessese Diyanet'ti. Şu Şeyhülislam'ın beni ziyarete gelmesi var ya tarihi bir hadisedir. Ben vebalıydım. Kemal ilah. Ona karşı laf söyleyen bir adamı nasıl ziyaret edersin?  Neymiş benim hıyanetim. ‘Yunan galip gelseydi’ demişim. Ulan bin defa tekzip ettim, alçaklar ya. ‘Yunan galip gelseydi Mustafa Kemal’in yaptığını yapamazdı’ dedim. 

Mısıroğlu, Mustafa Kemal Atatürk için de şunları söyledi:

Mustafa Kemal yerine Yunan kumandanı Ankara’da otursaydı, ne hocaları asabilirdi, ne medreseyi kapatırdı. Bunları yapmaya korkardı. Irk için mi dövüştük Yunanla? Sen bir imparatorluk bakiyesisin. Sen ırk üzerine bir devlet kuramazsın. Zaten Mustafa Kemal devlet kurmuş değildir. Rejim değiştirmiştir. Bizim devletimiz vardı. O devletin rejimini değiştirmiştir. Rejimi şeraitti, gavurluk yaptı. İsteyen beğensin isteyen beğenmesin. Sen şerri kanunları çöpe at, Avrupa’nın kanunlarını tercüme et al.”

AKP'Lİ MEHMET MUŞ: BUNLARI KENDİSİNE SORUN

■ AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bugün (13 Kasım’da) gazetecilerin sorduğu soru üzerine “Atatürk hepimizin ortak değeridir. Atatürk başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran tüm tarihi şahsiyetlere yapılacak bir saygısızlık karşısında en büyük tepki AK Parti tarafından gösterilir ve karşılarında önce AK Parti'yi bulurlar.  Bu ziyaretiyle alakalı, bunu tabii ki kendisine sormanız faydalı olacaktır. Neden yapmıştır, niçin yapmıştır? Bu soruları kendisine yöneltmeniz uygun olacaktır. Bizim Atatürk’e tarihi şahsiyetlere bakışımız bu yöndedir” yanıtını verdi. 

LİDERLER GRUP TOPLANTILARINDA NE DEDİ?

■ Bugün de (13 Kasım) TBMM'deki grup toplantılarında konuşan MHP, CHP ve İYİ Parti liderleri Erbaş konusuna geniş yer ayırarak sert sözler kullandı. 

Liderlerin Ali Erbaş konusundaki açıklamaları özetle şöyle: 

BAHÇELİ: FESLİ PROVOKATÖRÜ ZİYARETİN ZAMANLAMASI MANİDAR

■ “Diyanet İşler Başkanı'nın esef verici ziyareti gündeme oturmuştur. Cübbesini giyip, eline hediyesini alıp fesli Türk düşmanını ziyarete gitmiştir. Bunun hasta ziyareti olduğu Diyanet tarafından açıklanmıştır. Kimin, nerede, kimle düşeceği bizim tartışacak konumuz değildir. Fesli provokatör ziyaretin tarihi manidardır. Diyanet İşleri Başkanı sorarım sana, bula bula 9 Kasım'ı mı buldun? Diğer günler torbaya mı girdi? Mustafa Kemal'e saldıran şahsı 9 Kasım'da ziyaret neyin nesidir? Yunan galibiyetine şükür diyen fesli münafığı 9 Kasım'da ziyaret etmek arka çıkmak, yanında olmak değil midir? Ne istiyorsunuz Cumhuriyet'ten. Diyanet İşleri'nin görevi, vatansızları anma görevi değildir.”

AKŞENER: GÖREVDEN ALIN

■ "Bir yandan ezanımız üzerinden mukaddesatımızla uğraşan zihniyetle mücadele diyoruz, diğer yanda o ezan susmasın diye canı pahasına mücadele vermiş Mustafa Kemal'e bir duayı çok gören zihniyetle mücadele ediyoruz. Diyanet'in başındaki zat 9 Kasım'daki Cuma hutbesinde Gazi Mustafa Kemal'e ve silah arkadaşlarına bir fatihayı çok gördü. Aynı gün kurtuluş savaşımızın 'keşke Yunan kazansaydı' diyecek kadar yüzü dönmüş fesli müptezele vefa gösterdi. Yunan tarafından işgal edilen 18 adamıza atanan papazlara hayırlı olsuna da gidecek misin? Başkanlığını yaptığın Diyanet İşlerini Atatürk kurdu. Oraya o adamın bağlı bulunduğu dış merkezlere mesaj vermek için mi gittin? Milli değerlerimize dil uzatan bir adamın cumhurbaşkanının yanında işi olmaz. Bu adamın ayağına giden Diyanet İşleri Başkanı'nı da görevden alın. Terör örgütü ile iş tutmuş birinden milletimizin diyanetine başkan olamaz. Ülkemizi hedef alan dış odaklara mesaj veriyorlar. Biz de sizdeniz diyorlar. Ezanımızla, cumhuriyetimizle uğraşan kim varsa derdi sen değilsin."

KILIÇDAROĞLU: O KOLTUĞU DERHAL TERK ET

■ "Diyanet İşleri Başkanı ‘Keşke Yunan galip gelseydi’ diyen kişinin önüne gidip diz çöküyor. Diyor ki 'Ziyaret insani duygularla yapılmıştır.' İnsani duygularla ne ilgisi var? Resmi kıyafetle gidiyorsa, Diyanet'i temsilen gidiyorsundur. Sen bunu bilmiyorsan o koltuğu derhal terk et."

ÖMER ÇELİK: ALİ ERBAŞ TAKDİR EDİLEN BİR İLİM ADAMI, HASTA ZİYARETİNİN İDEOLOJİSİ OLMAZ

■ AKP Sözcüsü Ömer Çelik 14 Kasım’da gelen bir soruya verdiği yanıtta Ali Erbaş’ın Erdoğan tarafından da taktir gören biri olduğunu söyledi, “Diyanet İşleri Başkanımız takdir edilen bir ilim adamıdır, çağrılara cevabımız bu şekildedir” dedi.

Çelik şu ifadeleri kullandı:  “Diyanet İşleri Başkanlığı saygın bir kurumdur. Biz de Diyanet İşleri Başkanı olarak ifade ediyoruz. Bu tartışmayı ayrıntılı bir şekilde izledik. Bir ilim adamı ve bir yönetici olarak FETÖ'ye, PKK'ya karşı son derece gayretli bir ilim adamı olarak değerlendirilmektedir. Cumhurbaşkanımız tarafından takdir edilmektedir. Bu ziyaret insani bir ziyarettir. Her insani ziyaretten ideolojik ve siyasi bir sonuç çıkarmanın sonu olmaz. Diyanet İşleri Başkanımızın kıyafeti bellidir. Hasta ziyaretinin ideolojisi ve siyaseti olmaz. Diyanet İşleri Başkanımız takdir edilen bir ilim adamıdır, çağrılara cevabımız bu şekildedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ortak değerimizdir. Cumhuriyetimizin kurucusu olarak saygı görmeye devam edecektir. Atatürk tartışmasına dönüşmesi yanlış.” (HABER MERKEZİ)

İHSAN ÇARALAN: SORUN 'FESLİ KADİR' DEĞİL İKTİDARIN 'TARİH' ANLAYIŞIDIR

ÖNCEKİ HABER

İdil Kültür Merkezi’nde gözaltına alınan 5 kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

Bakandan ‘et’ sorununa çözüm: Et yerine balık tüketsek bu iş çözülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...