19 Eylül 2018 08:22

3. havalimanı işçilerinin tutuklanmasına tepki yağdı

Siyasi partiler, sendikalar ve meslek odaları, 'Köle değiliz' diyen havalimanı işçilerinden 24'ünün tutuklanmasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Siyasi partiler, sendikalar ve meslek odaları, çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle eylem yapan 3. havalimanı işçilerinden 24'ünün tutuklanmasına tepki gösterdi. Emek Partisi yaptığı açıklamada "Gözdağı sökmez; işçiler serbest bırakılsın, koşullar düzeltilsin" çağrısı yaparken KESK, DİSK ve TMMOB'un Ankara şubeleri ile Ankara Tabip Odası “3. havalimanı işçilerinin mücadelesi mücadelemizdir” açıklaması yaptı.

EMEP: BU GÖZDAĞI SÖKMEYECEKTİR

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, kötü çalışma koşullarını protesto eden 24 işçinin tutuklanmasıyla ilgili yaptığı açıklamada işçilerin yanında olduklarını belirterek “Gözdağı sökmez, işçiler serbest bırakılsın, koşullar düzeltilsin” dedi.

Ücretlerin zamanında ödenmesi, yataklardaki tahta kurularının temizlenmesi, yemeklerin düzelmesi, iş cinayetleri önlenmesi gibi taleplerle iş bırakma eylemi yapan 3. havalimanı işçilerinin haklı eylemlerinden dolayı cezalandırıldığını vurgulayan Tüzel; "Gözaltına alınan 400’den fazla işçinin 4’ü sendikacı, 24’ü hakkında sudan gerekçelerle tutuklama kararı verilmesi son zamanlarda sıkça yaşanan hukuk garabetleri silsilesinde yerini almıştır. OHAL’in işçi grevlerini önlemek için uygulamaya konulduğunu açıkça itiraf eden siyasi erk, kalıcılaştırılmış bir OHAL baskısını devam ettiriyor. Zaten sendikalaşmaları zorlaştırılmış, istedikleri değil yönlendirildikleri sendikalara üye olmak zorunda bırakılan, grev yapmaları bir 'milli güvenlik sorunu' olarak görülen ve toplu sözleşme süreçleri bizzat iktidar tarafından yönetilmeye çalışılan işçi sınıfının hak talebiyle yaptıkları eylemler de boğulmaya çalışılıyor” dedi.

Havalimanı işçilerinin gözaltına alınmasının, gözaltındayken işkenceye maruz kalmalarının ve 24’ünün tutuklanmasının, kötü çalışma koşullarını reddetme cesaretini gösteren işçilere yönelik bir cezalandırma olduğunu vurgulayan Tüzel şöyle devam etti:

“Ancak işçiler sadece bireysel olarak cezalandırılmamıştır. 24 işçinin tutuklanması aynı zamanda bütün işçiler ve emekçiler için gözdağıdır. ‘Eyleme çıkarsanız, itiraz ederseniz, kendi aranızda örgütlenirseniz başınıza gelecek olan budur’ denmektedir.

Hızla içine yuvarlandığımız kriz ortamında arka arkaya birçok işletme kapısını kapatır, binlercesi kapatma noktasına gelirken krizin yükünü taşımak için işçilerden fedakarlık isteyen iktidarın, en küçük bir hak aramayı cezalandırma eğiliminde olduğunun göstergesidir bu. Eylemdeki işçiler 'Neden milletvekilleriyle görüştünüz', 'Neden WhatsApp grubu kurdunuz', 'Sizi kim kışkırttı' gibi sorulara muhatap kalmışlardır. Kamuoyu da “İşçilerin bir takım karanlık güçler tarafından kışkırtıldığı' söylenerek şekillendirilmeye çalışılmıştır."

İşçileri kışkırtan şeyin, inşaat şirketlerinin havaalanında yarattığı insanlık dışı çalışma koşulları ve buna göz yuman iktidar olduğuna dikkat çeken Tüzel; “Bu bakımdan kışkırtıcı etkeni, dış güçlerde, karanlık odaklarda aramaya, muhalefet partilerini işaret ederek hedef saptırmaya gerek yoktur. 3. havaalanı işçilerinin maruz kaldığı şiddet aslında bütün işçi sınıfına, hak ve adalet arayışındaki bütün emekçilere yöneliktir. Muhtemel direniş, grev ve eylemlerin önünü almayı amaçlamaktadır” dedi.

İşçilerin yanında olduklarını ve onların haklı mücadelesini desteklediklerini belirten Tüzel; “Tutuklanan işçiler derhal serbest bırakılmalı, işkence iddialarıyla ilgili soruşturmalar başlatılmalı, sorumlular cezalandırılmalıdır. Havaalanındaki çalışma koşulları derhal düzeltilerek insana yakışır hale getirilmelidir. Bu gözdağı sökmeyecektir” ifadelerini kullandı.

ANKARA'DA KURUMLARDAN ORTAK AÇIKLAMA: 3. HAVALİMANI İŞÇİLERİNİN MÜCADELESİ MÜCADELEMİZDİR

Ankara'da bulunan sendika ve meslek örgütleri, 3. havalimanı ve Cargill işçilerinin mücadelesinin gözaltı ve tutuklama yoluyla bastırılmak istenmesine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “3. havalimanı işçilerinin mücadelesi mücadelemizdir” denildi.

KESK, DİSK, TMMOB Ankara şubeleri ve Ankara Tabip Odası yaptıkları ortak açıklamada, 3. Havalimanı şantiyesi işçilerinin mücadelesine destek verdi. Tüm Bel-Sen Ankara 2 No'lu Şube'de düzenlenen basın toplantısında konuşan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, “3. Havalimanında yaşanan iş cinayetlerini görmezden gelip, tek bir yetkiliyi yargılamayanlar, 'İş kazalarına karşı önlemler alınsın, yatakhaneler-banyolar temiz olsun, tahtakurusu sorunu çözülsün, maaşlar elden verilmesin, SGK ve vergi hırsızlığı yapılmasın, ücretler zamanında ödensin'diyen işçileri gözaltına alıp, tutukladılar” dedi. Bitmek bilmeyen iş cinayetlerinde, işçi sağlığı ve iş güvenliğini yok sayan, ağır çalışma koşullarına karşı iş bırakan binlerce işçinin taleplerini sahiplendiklerini belirten Görgün, insanca çalışma ve insanca yaşam koşullarını talep ettiği için tutuklanan işçilerin bir an önce serbest bırakılmalarını istedi. Görgün, “3. Havalimanı işçilerinin mücadelesi mücadelemizdir” dedi.

Ayrıca havalimanı inşaatı işçilerinin gözaltına alındığı gün, Anayasal haklarını kullanıp sendikalı oldukları için işten atılan Cargill işçilerinin de aynı biçimde gözaltına alındığını hatırlatan Görgün, devletin zor araçlarını kullanarak işçileri köle gibi çalışmaya zorlamasını, işçilere yapılan bu ihlalleri ve zulmü görmemeye, duymamaya çalışan yetkilileri ve basın kuruluşlarını kınadıklarını ifade etti.

ADANA'DAN TEPKİ: ŞİRKETİN GÖZALTI ARAÇLARI BU DÜZENİN SEMBOLÜ OLMUŞTUR

DİSK Bölge Temsilciliği’nin çağrısıyla Adana'da DİSK binası önünde tutuklanan havalimanı işçilerinın tutuklanmasına ilişkin basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına KESK, TMMOB yöneticileri ve üyeleri, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, CHP Adana milletvekilleri Ayhan Barut, Müzeyyen Şevkin ve Orhan Sümer katıldı. Açıklamayı okuyan DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu,  “Jandarma karakollarının önündeki taşeron şirket imzalı 'gözaltı' araçları, bu düzenin sembolü olarak tarihe geçmiştir” dedi.

Gündoğdu,  “AKP iktidarı ‘köle değiliz’ diyen havalimanı işçilerini gözaltına alarak, Türkiye’nin tüm işçi ve emekçilerine 'Hayır kölesiniz' yanıtı vermiştir. İnsanlık dışı çalışma çalışma koşullarını, devletin zor aygıtları kullanılarak dayatanlar bilsin ki, 29 Ekim’de bir siyasi gösteri ile açmak istedikleri Havalimanı, doğa katliamıyla, işçi ölümleriyle, işçilerin haklı taleplerinin zor kullanarak ezilmek istenmesiyle, yandaşları zengin eden döviz üzerinden garantili sözleşmelerle anılacaktır” diye konuştu.

Gündoğdu, "Bu kare lekenin daha fazla büyümemesi içi işçilerin taleplerinin karşılanması ve işçilerin serbest bırakılması gerekiyor" dedi. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)


HDP: İŞÇİLERE SALDIRI HAMLESİ BAŞLATILDI

HDP Milletvekilleri Erkan Baş, Meral Danış Beştaş, Dilşat Cambaz, Oya Ersoy, Hüda Kaya, Serpil Kemalbay, Garo Paylan, Rıdvan Turan ve Zeynel Özen; 3. havalimanı inşaatında haklarını talep eden işçilerin tutuklanması üzerine Metris Cezaevi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya işçilerin aileleri ve DİSK yöneticileri de katıldı.

İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “Burada devlet ve şirketler işveren konumundadır, bu operasyon aynı zamanda işçileri susturma operasyonudur. Bizler işçilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.

İstanbul Milletvekili Erkan Baş ise “Talepleri son derece insani olmanın ötesinde, mevcut yasalarca da uygulanmak zorunda olunan şeyler. İşçilerin talepleri için suçlanması söz konusu olamaz. O şantiyeden sorumlu olan devlet ve tüm patronlar soruşturulmalı, yargılanmalı. Siz insanları yasa dışı koşullarda çalışmaya mahkum edemezsiniz. Doğrusu, savcıların, Çalışma Bakanlığının işçileri bu koşullarda çalıştıranlar hakkında işlem yapması iken, işçi kardeşlerimize dönük saldırı hamlesi başlatıldı” diye konuştu.

“3. havalimanındaki gelişmeler bu memleketteki adaletsizliğin boyutlarını gösterirken işçilerin ne kadar insani olmayan koşullarda çalıştığını ortaya serdi” diyen DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı, “Biz önümüzdeki günlerde metal sektöründen tekstil sektörüne, çok büyük işçi kıyımlarıyla karşılaşacağımızı biliyoruz. Bugün inşaat işçilerine yapılan saldırı gözdağı niteliğinde. İşçi kıyımıyla karşılaşacak olan işçi arkadaşlarımız, önümüzdeki günlerde bu gelişmelere tavır koyacak, isyan edecek. İsyan ettiren devlettir, patronlardır” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tariş arazilerine rezidans, otel ve AVM izni

SONRAKİ HABER

Levent Üzümcü 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasından ifade verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...