17 Eylül 2018 10:15
Son Güncellenme Tarihi: 18 Eylül 2018 10:45

3. havalimanı polis ve jandarma işgali altında

3. havalimanı işçileri şantiyedeki son durumu Evrensel'e anlattı: Gözaltılar sürüyor, işten atılanlar var, şantiye polis ve jandarma ablukası altında…

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi talebiyle işçilerin iş bıraktığı 3. Havalimanı’nda polis ve jandarma ablukası sürüyor. Her köşe başında TOMA’ların bulunduğu şantiyede, jandarma ve polisin devriye geziyor, giriş çıkışlarında işçiler sıkı bir aramadan geçiriliyor. İşçilerin çay içtiği bölgelerde bile işçiden çok jandarma ve polis bulunuyor. Patronun verdiği listede adı geçen işçiler gözaltına alınmaya devam ederken gözaltına alınan işçiler işten atılıyor. İşçilerin bir kısmı artan baskılar nedeniyle işi bırakıp giderken bir yandan da yeni işçi alınıyor. Milletvekili ve sendikacıların şantiye içine girerek işçilerle görüşmeleri ise polis tarafından engelleniyor.

İÇERİDE OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM VAR

Şantiye içinde ise olağanüstü bir hal yaşandığını dile getiren bir işçi, şunları söyledi:

“İşçiler aramadan geçiriliyor. Havalimanına girerken giriş kartı ve kimlik istiyorlar. Liste var ellerinde. Tek tek bakılarak listede adı bulunanlar gözaltına alınıyor. Geçtiğimiz cumartesi akşamı koğuşlara yeniden baskınları yapıldı, 100’ün üzerinde gözaltı var. ‘Bu olağanüstü durumda  çalışamayız’ deyip işi bırakıp eve giden çok sayıda işçi arkadaşım oldu. Kamp alanında kalanlar işbaşı yaptılar. Mecbur olanlar çalışmaya devam ediyor. Polis ve jandarma tarafından sürekli devriye gezmesi, her köşe başında TOMA’ların bulunması arkadaşları rahatsız ediyor. İşçilerin akşam paydosunda gelip çay içtikleri kahveler var, orada oturanların 100’ü işçiyse 150’si jandarma ve polis. Hazır kıta bekliyorlar.”

YEMEKHANE KUYRUKLARI İKİ ÜÇ KATINA ÇIKTI

Eylemler sonrası çok sayıda polis ve jandarmanın sevk edildiği 3. havalimanı şantiyesinde yemekhane kuyrukları 2 katına çıktı. Çok sayıda polis ve jandarmanın da işçilerin bulunduğu yemekhanelerde yemek yemesi üzerine oluşan kuyruklar, eylemler öncesi dönemin 2-3 katına çıktı. Formenlerle birlikte yemek yediğini aktaran işçiler, yaşanan duruma tepkili.

GÖZALTINA ALINANLAR İŞTEN ATILDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve bazı vekillerin işçilerle görüşmek için içeri girmek istediklerini ancak alınmadıklarını belirten Dev-Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, “Gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılan işçilerden bazıları işten atılmış. Bir işçi aradı; ‘Abi gözaltına alındığım için taşeron firma çıkışımız vermiş. Gözaltından çıktık kamp alanına giremedik’ dedi. Bir taraftan yeni işçi alınıyor. Bir taraftan da işi bırakanlar var. İşi bırakıp giden işçi sayısı fazla” diye konuştu.

AVUKATLARDAN JANDARMA YETKİLİLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Geçtiğimiz cuma günü eylem başlatan ve sonrasında gözaltına alınan 401 işçiden 275 serbest bırakılırken kalanlar Arnavutköy, Arnavutköy-Yavuz Selim,  Eyüp ve Maslak jandarma karakolunda gözaltında tutuluyor. Avukatlara dahi işçilerle ilgili bilgi verilmiyor.

Demokrasi İçin Hukukçular (DİH), Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) 3. havalimanı işçileri ile ilgili genel soruşturma yürüten Cumhuriyet savcılığına, müvekkillerle görüştürmeyen jandarma yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

‘İŞÇİLERLE GÖRÜŞME SAĞLANSIN’

Bu nedenle, adliyede 3 başvuru yapan avukatlar şunları talep etti:

“- Genel soruşturma yürüten Cumhuriyet Savcılığına, avukatlık görevimizi yapmamızı engelleyen müvekkillerle görüştürmeyen jandarma yetkilileri hakkında suç duyurusu ve görüşmemizin sağlanması talebi,

- Toplumsal olaylar/Terör konularında soruşturma yürüten cumhuriyet Savcılığına, müvekkillerle görüşme, dosyadan evrak verilmesi talebi,

- Nöbetçi İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğine haksız yakalama, gözaltı ve gözaltı uzatma kararlarına itiraz dilekçesi.” (İstanbul/EVRENSEL)


MİLLETVEKİLLERİ BİLE GİREMİYOR

İşçilerin koşullarına isyan ettiği 3. havalimanı inşaatına inceleme için girmek isteyen CHP’li ve İYİ Partili milletvekilleri içeri alınmadı.

CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, partili milletvekilleri ve İYİ Partili Milletvekili Ümit Beyaz 3. havalimanında incelemelerde bulunmak istedi. Ancak vekillerin girişine izin verilmedi.

Konuyla ilgili CHP İstanbul İl Başkanlığında basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Neyi gizliyorlar, kimden gizliyorlar? Hangi kusurunuz, hangi pisliğiniz var ki seçilmiş milletvekillerini içeriye almıyorsunuz” diye sordu.

Vekillerin, devletin bütün sırlarının olduğu kozmik odaya girilmesine izin verildiğini ancak şantiye alanına girilmesine izin verilmediğini belirten Ağbaba, “Devletin sırlarının ortaya dökülmesine ses çıkartmayanlar, yandaşlarının kirli çamaşırlarının ortaya dökülmesine izin vermiyorlar. Çünkü yandaşlarının kirli çamaşırları ile AKP’nin kirli çamaşırları aynı sepetin içinde” diye konuştu.

Ağbaba, “Aslında AKP işçinin yatağındaki tahtakurusudur. Tahtakurularını uzakta aramaya gerek yok, tahtakurusu, kan emici AKP’nin ta kendisidir. AKP sadece 3. havalimanında değil tüm Türkiye’deki emekçilerin kanını emmektedir. Emekçilerin kanıyla iktidarını sürdürmektedir” ifadelerini kullandı. (İSTANBUL)


İHD: İŞÇİLER DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, 3. havalimanı işçilerinin inanlık dışı koşullarda çalışmalarına karşı çıktıklarını söyleyerek, “Haklı taleplerine rağmen darbedilerek gözaltına alınmış ve farklı yerlerde tutulan işçiler derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, 3. havalimanında yaşanan gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı okuyan Nuray Çevirmen, işçilerinin hiçbir talebine bugüne kadar yanıt verilmediğini söyleyerek, “Jandarmalar işçilerin kaldıkları barınakları basarak 543 işçiyi gözaltına aldılar. Oysa işçilerin talepleri sadece meşru değil, aynı zamanda son derece basitti. Şimdiye dek yaşadıkları zorlukları basına yansıtamamışlardı. Bunu yapmakta korkmakta ne kadar da haklı olduklarını cuma günü açık alanda yaşadıkları saldırı, geceleyin barınaklarının kapıları kırılarak gözaltına alınmalarıyla görmüş olduk. Şantiye alanına basın mensupları, milletvekilleri alınmamış, kamuoyuna yanıltıcı bilgiler verilmiştir” diye konuştu.

İşçilerin insanlık dışı koşullarda çalıştırılmalarına karşı çıktıklarını belirten Çevirmen, gözaltına alınanların büyük kısmının hâlâ bırakılmadığını ve iki işçiden haber alınamadığını söyledi. Çevirmen, “Haklı taleplerine rağmen darbedilerek gözaltına alınmış ve farklı yerlerde tutulan işçiler derhal serbest bırakılmalıdır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


TÜMTİS: DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ

3. havalimanında insanca koşullarda çalışmak için taleplerini dile getiren havalimanı işçilerine yönelik saldırıyı kınadıklarını belirten TÜMTİS’ten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Hak aramanın karşılığı şiddet değil çözüm olmalıdır. İnşaat işçilerinin insanca koşullarda çalışma ve ücretlerinin ödenmesi talepleri kabul edilmeli, gözaltındaki işçiler derhal serbest bırakılmalıdır. İnşaat işçilerinin haklı mücadelesinin yanında olduğumuzu belirtiyor, tüm sendikalar ve emek örgütlerini dayanışmaya çağırıyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Vatan gazetesi hafta sonu eklerini askıya aldı

SONRAKİ HABER

İran Seda-yi Islahat gazetesi kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...