18 Eylül 2018 22:39

BİFO’nun 2018-2019 programı açıklandı: Yeni eserler ve usta solistler

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, 2018-2019 sezonunda da dolu dolu bir programla sanatseverlerin karşısında olacak.

Fotoğraf: BİFO tanıtım bülteni

Paylaş

Özlem ERTAN

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrasının (BİFO) Türkiye’nin klasik müzik kültürüne, birikimine katkıda bulunan en önemli müzik topluluklarından biri olduğuna kuşku yok. Kurulduğu 1999 senesinden beri dünyanın en önemli solistlerine eşlik eden BİFO, albümleri ve konserleriyle Türkiye dışında da tanınıyor, seviliyor. Orkestra, 2018-2019 sezonunda da dolu dolu bir programla sanatseverlerin karşısında olacak.

Önceki akşam kültür-sanat gazetecileriyle bir araya gelen Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi, Borusan Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli ve BİFO, Borusan Quartet, Borusan Müzik Evi Müdürü Aydın Dorsay, ekonomik krize rağmen BİFO’nun aynen devam edeceğini özellikle belirttiler.

KONSER ÖNCESİ SÖYLEŞİLER

Üstelik önümüzdeki dönemde yenilikler de bizi bekliyor. Mesela bundan sonra konserlerden önce Müzik Yazarı Serhan Bali’nin söyleşileri olacak. Konserde çalınacak eserlere ve bestecilerine odaklanacak söyleşilere solistler ve şef de katılacak. İstanbullu sanatseverler hatırlar, Akbank Oda Orkestrasının her konserinden önce Şef Cem Mansur’un yarımşar saatlik sohbetleri olurdu. Sanatseverleri eserler ve yaratıcıları hakkında bilgilendiren Mansur, onlar hakkında ilginç detaylar da aktarırdı. Akbank Oda Orkestrası kapandığından beri eksikliğini hissettiğim bir şeydi konser öncesi söyleşiler. Borusan’ın bu sezon böyle bir işe girişmesi sevindirici. BİFO’nun konserlerine gidecek tüm müzikseverlerin, öncesinde düzenlenecek bu sohbetlere de katılmasını öneririm.

2018, Türkiye’de doğup dünyanın en büyük opera sahnelerinde parlayan, müzik tarihine adını yazdıran Soprano Leyla Gencer’in onuncu ölüm yıl dönümü. Bu vesileyle açılan ve Leyla Gencer’in kişisel eşyalarından oluşan sergi, Borusan Müzik Evinde ziyaret edilebilir. Eylülün 28’inde Leyla Gencer Şan Yarışması düzenlenecek. Sene sonunda ise sanatçıyla ilgili belgeselin gösterimi olacak.

Leyla Gencer ile ilgili yeni etkinlikler planlandığının da müjdesini veren Borusan Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli, Leyla Gencer Şan Yarışması’nın unutulmaz sopranonun uzun yıllar sahneye çıktığı Milano’daki La Scala Sahnesinde yapılması için görüşmelerin devam ettiğinden söz etti. Yarışmanın üç yıl da bir değil de iki senede bir yapılması da gündemde.

AÇILIŞ DÜNYA PRÖMİYERİYLE

Şimdi gelelim BİFO’nun sezon programına. Bu sene dünya ve Türkiye prömiyerleri ile dolu geçecek. Avusturyalı Şef Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO’nun 4 Ekim’de Lütfi Kırdar Salonunda vereceği açılış konserinde Fazıl Say’ın ‘Flüt Konçertosu’ dünyada ilk kez seslendirilecek. Eseri yorumlayacak Bülent Evcil, Türkiyeli sanatseverlerin yakından tanıdığı bir müzisyen olmasının yanında BİFO’nun da flüt grup şefi.

Sezonun 8 Kasım’da düzenlenecek ikinci konserinde ise BİFO’yu Gürer Aykal yönetecek. Bu konserde Cumhuriyet dönemi bestecilerinin eserleri, aralarında Usta Piyanist Gülsin Onay’ın da olduğu solistler tarafından seslendirilecek.

Ardından ise sanatseverleri yine bir prömiyer bekliyor. Katia & Marielle Labèque piyano ikilisi, 20 Aralık’taki konserde Londra Filarmoni, Dresden Filarmoni, Orquesta Nacional de España, Orchestre de Paris ve Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrasının ortak siparişi olan Dessner’in ‘İki Piyano için Konçerto’sunun Türkiye prömiyerini yapacak.  

İstanbul’da sık sık dinlemeye alıştığımız Usta Çellist Mischa Maisky ise 24 Ocak’ta Dvorak’ın ‘Çello Konçertosu’nu Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO eşliğinde yorumlayacak.

PERKÜSYON SİHİRBAZI

Piyano Virtüözü Rudolf Bucbinder, 13 ve 14 Ocak’ta gerçekleştireceği iki konserde Brahms konçertolarını seslendirecek.

28 Şubat’ta “perküsyon sihirbazı” olarak tanınan dünyaca ünlü Sanatçı Evelyn Glennie’i dinleyeceğiz. Sanatçı, Kamran İnce’nin yeni eserini dünyada ilk kez seslendirecek. Tamamen İnce’nin yapıtlarına ayrılan konserde BİFO’yu da besteci yönetecek.

Onursal Şef Gürer Aykal ile Sürekli Şef ve Sanat Yönetmeni Sascha Goetzel BİFO ile birlikteliklerini iki ayrı konserde kutlayacaklar. Gürer Aykal yönetimindeki BİFO’nun Piyanist Denis Kozhukhin’e eşlik edeceği 20. yıl konseri 14 Mart’ta olacak. Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO’nun Keman Virtüözü Nemanja Raduloviæ’e eºlik edeceği 10. yıl konseri 16 Mayıs’ta.

BRUCKNER VE BRAHMS

25 Nisan’da ise sezonun en dikkat çekici konserlerinden biri var. Bruckner’in ‘Te Deum’u ve Bahms’ın Bir Alman Requiem’i Alois Glassner yönetimindeki Salzburg Bach Korosu, Soprano Miah Persson, Mezzosoprano Elena Maximova, Tenor Rame Lahaj ve Basbariton Adam Plachetka tarafından seslendirilecek.

BİFO bu yıl da Avrupalı dinleyicilerle buluşacak. 5-13 Aralık’ta aralarında Stuttgart, Friedrichshafen, Amsterdam, Aachen ve Paris’in de olduğu kentlerde konserler verilecek.

Türkiye’de oda müziği denince ilk akla gelen topluluk olan Borusan Quartet ise bu sezon hem Anadolu hem de Avrupa yakasında dinleyicilerle buluşuyor. Topluluğun yeni sezon repertuvarı ise Viyana klasiklerinden oluşuyor.

Uzun lafın kısası bu sezon bizi klasik müzikle dolu günler bekliyor. Müziğin ve genel anlamda sanatın tadını çıkarmayı ihmal etmeyin.

ÖNCEKİ HABER

Irak'ta polis otobüsüne IŞİD saldırısı: 2 ölü, 15 yaralı

SONRAKİ HABER

Hayatın Sesi yöneticilerine 3'er yıl 9'ar ay hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa