06 Temmuz 2018 14:50

Malatya Dedeyazı’da ÇED toplantısında tepki

Malatya'da Dedeyazı mahallesinde yapılmak istenen demir ocağı çed toplantısına mahalle halkı tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ekin BALİ
Malatya

Malatya Doğanşehir İlçesine bağlı Dedeyazı Mahallesi’nde yapılmak istenilen demir ocağı madeni için (çevresel etki değerlendirmesi) ÇED toplantısı yapıldı. EMEP, HDP, ESP ve İHD ise mahalle halkına destek olmak için toplantıya katıldı. Toplantıya maden ocağına karşı mahalle halkının tepkisi damga vurdu.

Mahkeme tarafından demir ocağının durdurulmasına karşın işletme faaliyetlerine devam etmesi üzerine uzun süredir yurttaşların mücadelesi devam ediyordu. Toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve firma yetkilileri ‘Demir ocaklarının zararlı olmadığını’ söyleyerek mahalleliyi ikna etmeye çalışsa da, Mahalle sakinleri çıkarılan demir madeninin ve işletmenin çevreye verdiği zararları aktardı. Yetkililer ise mahalle sakinlerinin tepkilerini tutanak altına aldı.

ZARAR VERMEYECEKLERMİŞ

Toplantıda projeyi tanıtan yetkili, yaklaşık 1658.25 hektar alanda çalışma yürütüleceğini, ÇED alanında herhangi bir su kaynağının olmadığını, her hafta düzenli patlamaların olacağını, çalışmadan kaynaklanan tozun tarıma, hayvancılığa ve diğer canlılara zarar vermeyeceğini, ÇED sahasına en uzak yerleşimin 135 metre olduğunu ifade etti.

‘NEFES ALAMAZ DURUMA GELDİK’

Ancak mahalle halkı ise şirket yetkilisinin aksine maden çıkarma faaliyetinin mahallenin su kaynağı başta olmak üzere tüm canlılara zararı olduğunu ifade ettiler. Mahalle sakinlerinden Nahide, şirket yetkililerine tepki göstererek, “Toprağımızı, suyumuzu elimizden alanları nasıl karşılamamız gerekirse öyle karşılıyoruz. Bizim geçmişimizi, geleceğimizi elimizden almak istiyorlar” dedi. Ahmet Çelikkaya ise mahallenin içme su kaynağının,  hayvancılığın maden faaliyeti ile bittiğini, ağaçların kuruduğunu belirterek,  “Bir kişinin cebinin şişmesi için bizim yaşam alanımızın tahrip edilmesine biz karşı çıkıyoruz” dedi. Mihriban Mike ise “Ben köyüme nefes almak için gelirdim. Astım hastasıyım ama şimdi tozdan nefes alamaz duruma geldik. Yaşam alanımızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Mahzuni Atasoy ise maden ocağının çalışması sırasında oluşan patlamalarla kayaların evinin üzerine düştüğünü ve zarar verdiğini söyledi.

TARİHİ KALINTILAR DA YOK EDİLECEK

Toplantıda konuşan mahalle sakini Recep Çakır ise bölgede bulunan tarihi kalıntıların olduğunu ve bunların maden faaliyeti ile yok edileceğini belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığından yetkililerin hazır bulunması gerekiyor. Çünkü bu bölgede sit alanı olabilecek yerler mevcut”diye konuştu. Ayrıca Çakır daha önce bölgede bulduğu tarihi kalıntıları da kent müzesine inceleme yapılmak üzere tutanak karşılığı verdiğini söyledi. Kent müzesinden alınan emanet fişi de ÇED toplantısında tutanak altına alındı.

ÖNCEKİ HABER

‘Tarım işçilerinin ölüm nedeni kuralsızlık, denetimsizlik’

SONRAKİ HABER

Tayland’da mağaradaki kurtarma çalışmalarına katılan dalgıç öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...