15 Nisan 2018 08:45
Son Güncellenme Tarihi: 15 Nisan 2018 12:02

Komünist partilerden ‘Suriye’den elinizi çekin’ çağrısı

Dünyanın birçok ülkesinden komünist partiler, ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye yönelik saldırısına tepki gösterdi.

Paylaş

Çeşitli ülkelerden komünist partiler, ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye yönelik saldırısına tepki gösterdi, “Suriye’den elinizi çekin” çağrıları yapıldı.

Amerikan Emek Partisi (APL) tarafından yapılan yazılı açıklamada, saldırının sadece Suriye’ye yönelik emperyalist saldırıların bir devamı olmadığı; Rusya ve Çin’in karşı uyarıları da hatırlatılarak tüm dünyayı tehlikeye sürüklediği belirtildi.
 
“Rusya ile doğrudan askeri bir çatışma riskinin de bilincinde olan ABD, Şam’a füze saldırısı düzenledi” denilen açıklamada, Trump yönetiminin saldırıya gerekçe olarak ileri sürdüğü kimyasal saldırı iddiasının da kanıtlanmadığının altı çizildi.

ABD “emperyalist basını”nın saldırıyı aklamaya çalıştığına dikkat çekilen açıklamada,
“Fakat bunlar emperyalistlerin hayatlarını riske attıkları insanlara satmaya çalıştıkları sığ burjuva gerekçelerdir” denildi.

HER FÜZE SAVAŞI BÜYÜTÜYOR

20. yüzyılın başlarında olduğu gibi, kendi çıkarlarına dayalı olarak dünyanın kontrolü, paylaşımı ve yeniden paylaşımı için savaşan çeşitli emperyalist güçlerin varlığına vurgu yapılan açıklama şöyle devam etti: “Suriyeliler yedi yıldır bu nedenle acı çekmektedirler. Bu ölüm ve dehşet dolu yedi yıl boyunca çatışma uluslararası boyutta büyütülmüştür. Atılan her füzeyle, düşen her bombayla, dünya, emperyalist devletler arasında doğrudan bir küresel savaşa daha da yakınlaşmaktadır. Amerikan Emek Partisi, ABD, İngiltere ve Fransa tarafından Suriye’ye yönelik saldırıları lanetlemekte, NATO askerlerinin ve istihbarat personellerinin Suriye’yi terk etmesini talep etmekte ve Ortadoğu’daki emperyalist ve gerici güçlerin çekilmesi çağrısı yapmaktadır. Amerikan İşçi Partisi, savaş karşıtı anti-emperyalist harekete ve emperyalistlerin nihai yenilgisi için ihtiyaç duyulan sosyalist bir işçi hareketinin inşasına olan kararlı desteğini ilan etmektedir.”

FRANSA KOMÜNİSTLERİ: MACRON SAVAŞ TROYKASINA KATILDI

Suriye’ye yönelik füze saldırısına katılan ülkelerden biri olan Fransa’da da Fransa İşçileri Komünist Partisi (PCOF) yazılı bir açıklama yayınlayarak saldırıyı protesto etti. “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, devletin başı olarak ilk defa, Trump ve Theresa May ile iş birliği halinde Suriye’ye füze atmaya karar verdi. ABD emperyalizminin karar verdiği her hangi bir yerde, ateş, savaş ve yıkıma yol açan troyka liderlerine katıldı” denilen açıklamada, Macron’un, 2014 yılında ABD koalisyonuna Fransız askerlerini gönderen önceki Cumhurbaşkanı Hollande’ın savaş politikalarını devam ettirdiğine dikkat çekildi. Açıklamada, Macron’un “kimyasal saldırı kırmızı çizgidir” diyerek kendisini Hollande’dan “farklı” göstermeye çalıştığı belirtildi.

ABD EMPERYALİZMİ İLE BAĞLARI SAĞLAMLAŞTIRIYOR

Suriye’ye yönelik saldırının hiçbir haklı gerekçesinin olamayacağının belirtildiği açıklamada,
“Macron, bugünkü temsilcisi Trump olan ABD emperyalizmi ile ile bağları sağlamlaştırmakta, provokasyon ve istikrarsızlaştırma siyasetini, savaş için askeri kapasitesini yeniden güçlendirmektedir. Macron, Afrika ve Ortadoğu’ya müdahale eden bir orduya dayanarak uluslararası ölçekte, başkaları için karar verenlerin arasında olmak istemektedir. Bu yolda daha fazla mali kaynak; materyal ve insan kaynağını adamaktadır. Le Drian’a göre bir füze için 800 bin avro ve bir uçağın bir saatlik uçuşu 40 bin avro harcanmaktadır! “Ulusal birlik” politikalasına bel bağlamakta ve bu politikayla büyüyen toplumsal tepkiyi bastırmaya çalışmaktadır” ifadeleri kullandı.

PCOF açıklamasında, Macron’un işçi ve halk düşmanı politikaları karşısında eylem cephesinin güçlendirilmesi gerektiği kaydedilerek, bugün ülkede grevler yapan demir yolu işçilerinin kamu ulaşımı mücadelesinin; özel ya da kamu sektöründeki tüm direnişlerin desteklenmesi gerektiği belirtilerek, “Savaş politikalarını ve toplumun militarizasyonu mahkum etmeliyiz. Fransa’nın NATO’dan çıkması ve dünyadaki Fransız askeri üstlerinin kapatılması talebini yükseltmeliyiz” denildi.

SAVAŞ POLİTİKALARINA KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Avusturya İşçi Partisi, Belçika Komünist Partisi, Kıbrıs AKEL, İrlanda Komünist Partisi gibi Avrupa merkezli çok sayıda siyasi parti de ortak açıklama yayınlayarak, Suriye’de emperyalist saldırganlığın yükselmesini lanetlendi.
“Halklar barış içinde yaşama ve savaşlardan, krizlerden, yoksulluktan ve sömürüden arınmış bir toplumu talep etme hakkına sahiptir” denilerek, Suriye halkı ve diğer bölge halklarıyla dayanışma içinde olunduğu belirtildi ve işçi sınıfına ile halk güçlerine, NATO, ABD ve Avrupa Birliği’nin emperyalist müdahale ve savaş politikalarına karşı mücadeleyi güçlendirme çağrısı yapıldı.

İNGİLTERE’DEN ‘BAŞKA SALDIRI OLMASIN’ UYARISI

Britanya Komünist Partisi adına yayınlanan açıklamada da, “Britanya komünistleri milletvekillerine, İskoçya Parlamentosu ve Galler Ulusal Meclisi üyelerine en kısa sürede saldırıyı lanetleme ve yeni saldırı olmamasını talep etme çağrısı yapmaktadır” denildi.
Açıklamada ayrıca, “Egemen bir devlet olan Kıbrıs’taki Britanya üslerinin, bu ülkenin kendi parlamentosunun onayı olmadan kullanılması da, Başbakan Theresa May’in kararındaki aşırı sorumsuzluğun altını çizmektedir” ifadeleri kullanıldı.

 “NATO’nun en güçlü devletinin başkanı olarak ABD Başkanı Trump’ın ve AB’nin militarizasyonunun şampiyonu olarak Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un savaş kışkırtıcısı tutumları, NATO-AB ittifakını terketme ihtiyacının aciliyetini onaylamaktadır” denilen açıklamada ayrıca, “Britanya için uluslararası hukuka saygı, Birleşmiş Milletlere samimi destek ve dünyanın ezilenleri ve sömürülenleriyle dayanışma temelinde bir dış politika yürütecek bir sol hükümete ihtiyacımız vardır” vurgusu yapıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu: İnsanın öldürülmesinden zevk alan, insan sayılmaz

SONRAKİ HABER

Datça’da sit alanındaki kaçak otel inşaatı sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...