30 Mart 2018 12:05

‘Sahnelerdeki cesaretimiz Afife Jale’den’

TBMM’deki Kadın tiyatrocuların Meclis'te sahneye çıkarılmamasına tepkiler sürüyor. İmza kampanyası da başlatıldı.

Paylaş

TBMM’de “Meclis Sohbetleri” çerçevesinde düzenlenen “Birinci Meclis, Gazilik ve Şehitlik Ruhu” konulu etkinlikte sergilenecek oyuna saatler kala oyunun mizanseninin değiştirilip  kadınların sahne dışına yerleştirilmesine tepkiler sürüyor. Kültür Sanat Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya “Bu hareket sanata, sanatçıya ve onları izleyenlere yapılmış bir harekettir” derken, tiyatro ve sinema satçılarından da tepkiler geldi: Kadınlar Afife’den beri sahnede. Bu arada

Evrensel’e açıklamalarda bulunan Kültür Sanat Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, bu yapılanın sadece kadın sanatçılara yönelik bir davranış olmadığını, aynı zamanda hükümetin kadınlara yönelik ideolojik tutumunu da yansıttığını söyledi. Bu davranışın hata olarak görülmemesi gerektiğini dikkat çeken Demirkaya, “Bu hareket sanata, sanatçıya ve onları izleyenlere yapılmış bir harekettir. Özellikle TBMM’de böyle bir davranışla karşılaşılması işin ciddiyetini ve vahametini göstermektedir. Dolayısıyla bu konuda halkın vekillerinin toplandığı bir mekanda bir sanat etkinliğinin engellenmeye çalışılmasını kamuoyunun takdirine bırakıyorum” dedi.

Mezapotamya Ajansı’na konuşan Sinema sanatçısı Nur Sürer ve Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın kadınların sahneden indirilmesine tepki gösterdi.

Kadının sahneden çekilmesini cumhuriyetin sonu olarak değerlendiren Nur Sürer, “Kadını hiçbir yerde görmek istemiyorlar. Onlara göre kadın yalnızca evinde oturup çocuk bakmalı. ‘Şeriata doğru gidiyoruz’ diye açık açık söyleyemiyorlar. Sıkıldım artık bu ülkeden. İnsanları bu kadar tepkisiz bir hale getirdiler. Yoruldum, yaşlandım” diyerek tepki gösterdi.

Kadınların sahneye alınmamasına rağmen erkek oyuncuların oyunlarını sergileme tavrının “rezillik” olduğunu belirten Sürer, “Farklı bir tepki geliştirebilir, sahneye çıkmayabilirlerdi. Kurumdan atılma, bir aylık para cezası alma gibi durumlar insan olmadan, kadın hakkını korumanın önüne geçmiş” diye konuştu.

‘AFİFE’DEN BERİ KADINLAR SAHNEDE’

Oyuncu Orhan Aydın da, açık bir şekilde sanat ve kadın düşmanlığı yapıldığını belirterek, yasaklamanın devletin en yüksek organında yaşandığını söyledi. Kadın oyuncuların sahneye çıkmasını engelleyen sorumluların hesap vermesi gerektiğine dikkat çeken Aydın, “TBMM koltuğunu işgal eden bu zat, hemen istifa etmelidir. Yapılması gereken tek şey budur. Kadınların sahneye çıkmasını engellemek ve bir oyunu budamaya çalışmak başlı başına bir sansürdür. Afife Jale’den bu yana kadınlar sahnede ve hiç kimsenin gücü onları sahneden aşağı indirmeye yetemeyecektir. Buna 21’inci yüzyıl insanlığı hiçbir zaman izin vermeyecektir. Biz yaşadığımız sürece bu konudaki reaksiyonlarımızı hayatla buluşturmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

TİLBE SARAN: CESARETİMİZ AFİFE’DEN

Oyuncu Tilbe Saran da, change.org’da TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ı istifaya davet eden bir  imza kampanyası başlattı. Kampanya metninde, “Sahnedeki cesaretimiz Afife Jale’den, Meclis’teki varlığımız yüz yıllık kadın mücadelesinden geliyor. Haklarımızın geri alınmasına izin vermeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.

Saran’ın imzaya açtığı kampanyanın tam metni şöyle; “Kadınlar olarak  hayatın her alanında vardık, varız, var olacağız. Hiçbir erkek aklı, ister muhafazakar ister sözde demokrat, bu varlığı yok edemeyecek. Sahnelerdeki cesaretimiz Afife Jale’den (Türkiye tarihindeki ilk kadın oyuncu), Meclis’teki varlığımız 100 yıllık kadın mücadelesinden geliyor. Şu bilinmelidir ki hiçbir erkeğe bırakılacak hayatlarımız yok. Sahnede, iş yerinde, sokakta, her yerde kadınlar bu hayatın başrolünde. Kadın dayanışması ile haklarımız geri alınmasına asla izin vermeyeceğiz.”

Sosyal medyada ayrıca #İsmailKahramanİSTİFA etiketiye kampanya başladı.

NE OLMUŞTU?

TBMM’de “Meclis Sohbetleri” çerçevesinde düzenlenen “Birinci Meclis, Gazilik ve Şehitlik Ruhu” konulu etkinlikte sergilenecek “Çanakkale Destanı” isimli tiyatro oyunundaki kadın sanatçıların Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın talimatıyla sahneden indirildiği iddia edilmişti.

Ankara DT oyuncuları tarafından 3 gün prova yaparak 12 dakikalık bir gösteri hazırlanmış, DT oyuncuları gösteriden 1 saat önce toplantıya çağrılmış, yeni yapılan düzenlenmeyle kadınlar sahne kenarındaki merdivenlere yerleştirilmişti. Oyuncular Çanakkale Türküsünü ve Mehmet Akif Ersoy’un şiirini okumuştu.

Yaşanan bu gelişmenin ardından CHP Milletvekilleri verdikleri soru önergeleriyle kadın oyuncuların maruz kaldığı muameleyi Meclis gündemine taşımıştı. Oyuncular Sendikası da yaptığı yazılı açıklamada, “1934’te kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren Mecliste, 2018’de sahnede olmaları engelleniyor”  diyerek yaşananları tepki göstermişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Zabıtalarının darbettiği seyyar satıcı baygınlık geçirdi

SONRAKİ HABER

Kayyım, Özgürlükçü Demokrasi ve Gün Matbaacılık’ın evraklarını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa