29 Mart 2018 04:53
Son Güncellenme Tarihi: 29 Mart 2018 22:10

Meclis’teki tiyatroda kadınların sahneye çıkması engellendi

Meclis'te yapılacak tiyatro gösterisinden 1 saat önce yapılan 'acil toplantı' ile kadın oyuncuların sahneye çıkmaması kararlaştırıldı.

Paylaş

Meclis’te yapılacak “Çanakkale Anması” etkinliği için yapılması planlanan tiyatro gösterisinde kadın oyuncuların sahneye çıkmaları engellendi.

‘KADIN OYUNCULAR SAHNEYE ÇIKMASIN’

soL’dan Tulga Buğra Işık’ın haberinde, oyun için bütün hazırlıklar yapılırken, gösteriye 1 saat kala 'acil toplantı' yapılması aktarıldı. Toplantıda ise tiyatroculara “Kadın oyuncuların sahneye çıkmaması” yönünde karar alındığı bildirildi. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın da katıldığı etkinlikteki gösterinin yönetmeninin Ötüken Hürmüzlü olduğu belirtildi.

‘KARAR İSMAİL KAHRAMAN'IN TALEBİYLE ALINDI’

Hürmüzlü’nün yaşanan skandaldan dolayı oyunda isminin geçmemesini talep ettiği, ancak “Gösteriyi izlemek istediği” için etkinliği terk etmediği aktarılıyor. “Çanakkale Anması” etkinliğinin, her çarşamba “şehit yakınlarına” yapılması planlanan etkinlikler kapsamında gerçekleştirildiği söyleniyor. Kararın meclis başkanının talebiyle alındığı bildiriliyor.

ATATÜRK BÜSTÜ DE İSTENMEDİ

Meclis başkanının kadınların sahneye çıkmaması talebinin yanı sıra, sahnedeki Atatürk büstünün kaldırılmasını da talep ettiği kaydediliyor.

DEVLET TİYATROLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: KADIN SANATÇILAR SAHNEYE ÇIKTI

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın dün TBMM’de düzenlediği Meclis Sohbetleri toplantısındaki gösteride kadınların sahneye çıkmaması talebinde bulunduğunu içeren "Kadınlar Sahneye Çıkmasın" başlıklı haberler üzerine açıklama yaptı. Kadın ve erkek oyuncuların sahneye birlikte çıktığı iddia edilen açıklama şöyle, “Gösteride kadın ve erkek oyuncularımız birlikte sahneye çıkmış, tarihimize ve şehitlerimize saygıyı ifade eden bu gösteri izleyenler tarafından büyük beğeniyle seyredilmiş ve uzunca bir müddet ayakta alkışlanmıştır. Kurumumuzu ve sanatçılarımızı yıpratmaya yönelik yapılan bu art niyetli haberleri kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.”

OYUNCULAR SENDİKASI: ORTAÇAĞ KARANLIĞINA DÖNMEYİ REDDEDİYORZ!

Oyuncular Sendikası kadın sanatçıların sahnede yer almasının engellenmesiyle ilgili açıklama yaparak olayı kınadı ve sorumluları istifaya çağırdı.

Oyuncular Sendikası’nın açıklaması şöyle: “Dün akşam sat 20:00’de Türkiye Büyük Millet Meclisi F Blokta yer alan salonda ve yaklaşık 350 kişinin izleyici olarak katıldığı ‘Çanakkale şehitleri Anma Gecesi’nde, gösteriye 1 saat kala kadın oyuncuların sahnede yer almaması yönünde bazı yetkililer tarafından gösteriye müdahale edildiği ve kadın oyuncuların sahnede görevlerini yapmak yerine , sahne kenarında merdivenlerde ya da sahne arkasında beklemeye zorlandığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Yaptığımız araştırmalar sonucunda olayın yaşandığını destekleyen bilgilere ulaşılmıştır. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurucusu olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki bu çağdışı müdahalenin sebebinin, hangi gerekçe ile bu müdahalade bulunuluduğunun ve hangi yetkililer tarafından bu talimatın verildiğinin ivedilikle kamuoyuna açıklanması gerekmektedir.

1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren mecliste, 2018 yılında kadınların sahnede yer alması engelleniyor! Bu vahim duruma sebebiyet veren tüm yetkilileri istifaya davet ediyoruz.

Başta kadın örgütleri olmak üzere, tüm meslektaşlarımızı ve sivil toplum kuruluşlarını hesap sormaya ve istifa çağrımıza katılmaya davet ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Amasya’da 3.7 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Lice ve Hani'de 37 köy ve mezrada sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...