29 Kasım 2017 10:54

Zeydan’ın duruşması avukatlara haber verilmeden görüldü

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'nın yeniden yargılanması avukatlarına haber verilmeden yapıldı.

Paylaş

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'a verilen 8 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezasının bozulması ardından yeniden yargılanmasına başlandı. Mahkeme, Zeydan’ın avukatlarına haber vermeden duruşmayı yaptı. Tutanak tutan avukatlar, mahkeme heyetini HSYK’ye şikayet edecek.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları ve milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016’da yapılan eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınarak tutuklanan Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan hakkında verilen 8 yıl 1 ay 15 gün cezanın İstinaf Mahkemesi’nce bozulması ardından ilk duruşması görüldü. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme heyeti duruşma için adliyede olan Zeydan’ın avukatlarına haber vermeden duruşmayı yaptı. Duruşmanın kendilerine haber verilmeden yapılmasına tepki gösteren avukatlar ve duruşmaya izlemek için gelen HDP milletvekilleri, duruma ilişkin tutanak tuttu. Avukatlar mahkeme heyetini HSYK’ye şikayet edecek.

TUTUKLULUKTA GEÇİRDİĞİ SÜRE ‘ÖLÇÜLÜ’

Avukatlara haber verilmeden yapılan duruşmanın tutanağında, Abdullah Zeydan’ın tutuklu olduğu Edirne F Tipi Cezaevi ile SEGBİS bağlantısı kurulduğu, ancak Zeydan’ın duruşmaya çıkmadığı belirtildi. Mütalaasına veren duruşma savcısı, tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu, adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle Zeydan’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Zeydan’ın üzerine atılı suçun, vasfı ve mahiyeti, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesini gösteren somut olgular olduğu, tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu ve adli kontrol kararının yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verdi.

MAHKEME CEZAEVİ GÖREVLİLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Mahkeme, Zeydan’ın SEGBİS üzerinden zorla hazır edilmesi için tutuklu olduğu cezaevine müzekkere yazılmasına karar verdi. Mahkeme, Zeydan’a iddianame tebliği için yazı yazılmasına rağmen cezaevi görevlilerin bunu duruşma günü tebliğ ederek yargılamayı sürüncemede bıraktıkları gerekçesiyle sorumlu cezaevi görevlileri hakkında Edirne Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmasına karar verdi. Mahkeme, duruşmayı 13 Aralık’a erteledi.

‘BİR HUKUK VE YARGI GARABETİYLE KARŞI KARŞIYA KALDIK’

Duruşmayı izlemek için gelen HDP milletvekilleri adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP milletvekilleri Nihat Akdoğan ve Meral Danış Beştaş ile HDP il yöneticileri katıldı. Burada ilk olarak konuşan Ahmet Yıldırım, yargının hukuk ve adalet kurumu olmaktan çıkıp bir siyaset kurumu haline geldiğini belirterek, “Bu kadar olmaz dedirten yeni uygulamalarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Hakkari Milletvekilimiz Abdullah Zeydan’ın duruşması için buraya gelmiştik ama yeni bir hukuk ve yargı garabetiyle karşı karşıya kaldık. Düşünün Abdullah Zeydan hakkında verilen karar 1 ay önce bozulmasına rağmen bu karar bu sabah kendisine tebliğ ediliyor. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi daha önce siyasi bir saikle vermiş olduğu kararının bozulmasının verdiği bir öfke olsa gerek, duruşma saatinden önce adliyede olmamıza rağmen ailesi, avukatları ve milletvekillerine haber verilmeden duruşma yapıldı. Gerçekten o salona geldiler mi bilmiyoruz. Biz kararın mahkemenin duruşma salonunda alınıp alınmadığını bilmiyoruz gerçekten. Bunu tutanak altına aldık.  Bu anlamda mahkeme heyeti hakkında HSYK’ye suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

‘HUKUKUN BU KADAR AYAKLAR ALTINA ALINMASINI BEKLEMİYORDUK”

Milletvekili davalarında Bölge Adliye Mahkemeleri ile yerel mahkemeler arasında bir çelişkinin olduğuna şahitlik ettiklerini ifade eden Yıldırım, “Aynı şey Enis Berberoğlu kararında da olmuştu. Bu bile başlı başına yargının evrensel normlar üzerinden değil siyaset kurumunun hangi mahkemeye hükmedebildiğinin çok önemli bir örneğidir. Bu anlamda biz bu adliyelerden biz hukuki bir karar beklemiyoruz. Ama hukukun bu kadar ayaklar altına alınmasını da hiç beklemiyorduk. Hukukun evrensel ilkelerinin bir kırıntısının bırakılmadığı bu ilkelerin ayaklar altına alındığı, yargının siyasallaştığını, tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitirdiğini konusunda bizim ispat çabamızı da yaptığınız bu uygulamalarla ortaya koyuyorsunuz” diye kaydetti.

‘MİLLETVEKİLLERİNE YÖNELİK ÖZEL BİR YARGILAMA DEVREDE’

Ardından konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise, milletvekili yargılamalarında olağanüstü bir şekilde hızlı yürütüldüğüne dikkat çekerek, “Bu hızlılık hukuka uymamak, Anayasayı, normal uygulamalarını, teamülleri çiğnemek ve her türlü ceza mevzuatını gerçekten çöpe atılarak bir yargılama yapılıyor. Artık buna yargılama da diyemeyeceğiz. Çünkü bu sabah danışman arkadaşlar, biz milletvekilleri,  avukatları burada olduğumuz halde duruşma için hiçbir çağrı yapılmadan, mübaşir bile Abdullah Zeydan’ın duruşma çağrısını yapmadan elimize sonradan bir tutanak verildi. Bu tutanak tam anlamıyla bir ucube, bir hukuk garabetinden bir tanesidir yine. Daha bu sabah İstinaf Mahkemesinin kararı Zeydan’a tebliğ edilmiş” diye belirtti. 

‘ADI KONULMAMIŞ BİR YARGILAMA USULÜ DEVREDEDİR’

Mahkemenin Zeydan’ın zorla SEGBİS’e çıkarılması yönündeki kararına da tepki gösteren Beştaş, şöyle devam etti: “Şimdi bu kararlar bir yargılama neticesinde alınmadı. Daha önce hazırlanan bugün açılanan tutanaklar. Şu an arkadaşlar bununla ilgili bir tutanak tuttular. Milletvekilleri, avukatlar, Zeydan’ın ailesi ve gazeteciler buradayken bir şey kaçırmaya çalışıyorlar. Nedir bunun adı: Vekile hızlı ceza verelim, hemen milletvekilliğini düşürelim telaşından başka bir şey değildir. Şimdi zorla SEGBİS’e çıkartma kararı HDP milletvekilleri arkadaşlar başka dosyalarda uygulanmıyor. Milletvekillerine yönelik özel ve adı konulmamış bir yargılama usulü devrededir. Burada yargılanan bizler değiliz halkın iradesidir. Halkın iradesi tümüyle yok sayılıyor.  
 
Milletvekili yargılamaları gizlenmemeli diyoruz. Bununla ilgili en kısa sürede HSYK’ye suç duyurusunda bulunacağız. Bütün hukuk mekanizmalarını işletmekte kararlılığımızı ifade ediyoruz. Ve şunu soruyorum.  Man adasını haritada halen Türkiye’nin yüzde 90’ı bilmezken bu tartışmayı karartmanın ve halkın bilgi alma hakkının önüne geçmenin yolu, HDP milletvekillerine ceza mı vermek? Kürtler üzerinden, kendilerinin savunma yapamayacak bir meseleyi kapatmak mıdır? Milletvekillilerine bu kadar hızlı ceza vermenin saiki arkasında ne var? En hızlı yargılamalar en hukuk dışı yargılamalar neden HDP üzerinden yaşama geçiriliyor. Bunların yanıtını bekliyoruz.” 

DAVA HAKKINDA

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı, Zeydan hakkında 2015-2016 yılları arasında Hakkari, Yüksekova ve Şırnak’ta düzenlenen 7 ayrı toplantı, basın açıklaması, yürüyüş ve cenaze törenine katılması ile yaptığı konuşmalar nedeniyle 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. İddianamede, Zeydan “Örgüt propagandası yapma”, “Suçu ve suçluyu övme”, “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme bunların hareketlerine katılma” ile “Örgüte üye olma” ile suçlanıyor. Yargıtay, iddianameyi kabul eden Hakkâri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine davayı güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır’a nakletmişti. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında Zeydan’ın savunması ardından savcı davanın esası hakkında mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, "2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet" suçundan Zeydan’ın beraatını, "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" suçlarından da Zeydan’ın 15 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını talep etmişti.
 
Mahkeme Zeydan'a katıldığı ileri sürülen "canlı kalkan" eylemi nedeniyle "örgüte yardım etmek" suçunu işlediği iddiasıyla 5 yıl hapis, "PKK sizi tükürüğünde boğar" sözleri nedeniyle "Basın yayın yoluyla örgüt propagandası yapmak" suçundan ise 3 yıl 1 ay 15 hapis cezası verdi. Zeydan'a toplam 8 yıl 1 ay 15 hapis cezası veren mahkeme Zeydan'ın tutukluluk halinin devamına karar vermişti. Zeydan’ın avukatlarının yaptığı temyiz talebini değerlendiren Antep Bölge Adliye Mahkemesi, Zeydan’ın savunma hakkı kısıtlandığı gerekçesiyle yerel mahkemenin verdiği kararı bozmuştu. (Hakkari/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Duruşmada zehir içen eski Hırvat general öldü

SONRAKİ HABER

İki bankaya 'rekabeti ihlal' cezası verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...