28 Kasım 2017 09:43

Aladağ’da hâlâ okul yok, öğretmen yok, yol yok, adalet yok

Aladağ'da 11'i öğrenci 12 kişinin öldüğü yurt yangının üzerinden bir yıl geçti. Aileler, yol, okul ve adalet istiyor.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana 

 

Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılara ait kız öğrenci yurdunda 12 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan yangının üzerinden bir yıl geçti ama değişen bir şey yok. Köylerde okullar ve çocuklar öğretmensiz, yollar kapalı. 4’üncü duruşması 11 Aralık’ta görülecek davada avukatlar ve aileler sanıklar için ağır ceza, çocuklarının eğitimi için okul, yol ve devlet yurdu istiyor. 

‘KÖYDE HÂLÂ OKUL YOK, 3 ÇOCUĞUM OKUYAMIYOR’

Devletin yurdunun yıkıldığı ilçede çocuklar denetimsiz cemaat yurtlarına gönderilmek zorunda kalmıştı. Yangının üzerinden birt yıl geçmesine rağmen ilçe köylerinde hâlâ öğretmen yok, dağ köylerine ulaşım hâlâ sağlanamıyor. Kızını katliamda kaybeden Darıçukuru köyünden Ahmet Yetim, köylerinde okul bulunduğunu ancak öğretmen olmadığını belirterek 2’si ilkokul 1’i ortaokul yaşındaki çocuklarının okula gidemediğini anlattı. Ortaokula giden çocuğunun Aladağ’a gitmek istemediğini dile getiren Yetim, üniversite kazanan bir çocuğunun da yaşadıklarının etkisi ile gitmek istemediğini söyledi. Yollarının da yapılmadığını ifade eden Yetim, “Bir servis vermişler. Yağmur var, yollar kapanıyor, o da bir var bir yok. Servis nereden gitsin? Yollar tehlikeli. Bir acı da orada mı yaşayalım?​” dedi. Valilik’te tüm velilerin okul için imzası olduğunu dile getiren Yetim, “Geçen onca zamana rağmen henüz bir cevap gelmedi” dedi. 

‘TAKSİRLE ÖLDÜRME TALEBİMİZ HALA KABUL EDİLMİYOR’

Aladağ davasında biri serbest 6 sanık “Olası kasıtla öldürmeden” 2 ila 15 yıl hapis cezası ile yargılanıyor. Müşteki avukatlarından Ömer Çelik, ilk celseden sonra mahkeme heyetinin değiştiğini hatırlatarak dosyanın “İhmal nedeniyle ölüme sebebiyet vermekten” işlem gördüğünü belirterek 3 celsede iki mahkeme heyetinin de “olası kasıt” yönündeki taleplerini kabul etmediğini ifade etti. Ramazan Dede’nin 2’inci duruşmadan bir hafta sonra tahliye edildiğini ifade eden Çelik, “Daha çok derinlemesine tahkikat yapması gerekirken tahliye ailelerin kamu vicdanını derinden yaraladı” dedi. 

‘AİLELER ÇOCULARINI KENDİ İMKANLARI İLE OKUTUYOR’

Köprücük ve Mengeç köylerinde geçen sene iki tane sözleşmeli öğretmen bulunduğunu, bu yıl onların da olmadığını ifade eden Çelik, “Başta yol problemi olmak üzere hiçbir sıkıntının aşılmadığını gözlemliyoruz. İnanın başladığımız noktadayız. İlkokul çağındaki çocuklar eğitim göremiyor. Öğretmensiz şekilde hayatlarına devam ediyorlar. Eğitim hizmeti, ulaşım hizmeti, barınma hizmeti ile ilgili adılmış bir adım yok. Önümüz kış. Köprücük köyünden yaklaşık 5 km aşağıda elektrik üreten baraj var ama 5 km yukarıdaki köy elektriksiz kalabiliyor” dedi. Ailelerin Aladağ’ın adını dahi duymak istemediğini ifade eden Çelik, “Çocukların bir kısmı lise çağına geldi. Adana ve Kozan’da kendi yakınlarının yanlarına yerleştiriliyorlar. İnanın eğitim hizmetleri açısından değişen bir şey yok” dedi. 

‘EĞİTİMİN CEMAATLERE DEVREDİLMESİ BU YÜZYILA YAKIŞMIYOR’

Yurtta kız çocuklarına “Liseden sonra okuyup ne yapacaksınız” dendiğinin ve yurtta çocukların derslerine yönelik bir destek olmadığının dosyaya girdiğini ifade eden Çelik,  Milli Eğitim Bakanlığı’nın cemaat dernek ve vakıfları ile yaptığı protokollerle ilgili “Süleymancılar cemaatinin böyle bir yaklaşımı var. Devletin eğitime yönelik harcaması gereken kaynağı bu cemaatlere harcaması aileleri yaralıyor. Ailelerin tek güvencesi devlet” dedi. Çocukların okumak, ailelerin de çocuklarını okutmak için hevesli olduğunu dile getiren Çelik, “Ancak cemaat tarikat gibi Anayasada karşılığı bulunmayan örgütler üzerinden olmamalı. Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren milli eğitim politikası ve buna ilişkin kanunlarımız var. Eğitimin tek elden, devlet eliyle yapılacağı, ilköğretimin parasız sağlanacağı Anayasal güvence olarak yer buluyor. Bu durumda ben bunu taşeron sisteme benzetiyorum. Beğendiği taşerona kaynak aktararak devletin kendi yürütmesi gereken hizmetleri cemaatlere aktarması bu yüzyıla yakışır bir şey değil” dedi. 


ALADAĞ AİLELERİ TBMM ÖNÜNDE ADALET İSTEDİ

Aladağ yangınında yakınlarını kaybeden aileler TBMM önünde basın açıklaması yaptı. Mecliste görüşmeler yapmak için Ankara’da bulunan aileler Sosyal Hakları Derneği ile birlikte yaptıkları açıklamada geçen bir yılda değişen bir şey olmadığını söyledi. Basın açıklamasını okuyan Sosyal Haklar Derneği Genel Başkanı Melda Onur, benzer yurtların hala ülkenin çeşitli yerlerinde yoksul ailelerin çocuklarını istismar etmeye devam ettiğine dikkat çekerek, “Devlet eliyle çocukların tarikat yurtlarına mecbur bırakılması, yönlendirilmesi ve tüm ihmallere göz yumulması bugün eğitim sisteminin içinden geçtiği dönüşümün aslında yıllar önce başladığını açık bir şekilde anlatıyor” dedi. 

MÜCADELE SÜRÜYOR

Geçen bir yılda Aladağ’daki devlet yurdunun tamamlanmadığına dikkat çeken Onur, “Kozan’dan iki haftada bir çocukları köye götüren servis milli eğitim tarafından tamamen kaldırıldı, köy yolları yapılmadı, Köprücük köyünde ilköğretim okulu öğretmensiz kaldı, bazı mahalleler ve köyler kışın elektriksiz kaldı. Aladağ’ın köylerinde eğitim, yol, ulaşım, barınma hakkı ihlalleri devam ediyor. 1 yıldır Aladağ yanmaya devam ediyor. 1 yıldır ailelerle beraber sosyal adalet ve hak mücadelemiz devam ediyor” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Sözümüz Var' diyenler 2 Aralık'ta Kadıköy'de buluşuyor

SONRAKİ HABER

Alaşehir Devlet Hastanesi'nde doktora saldırı protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa