Posco Assan işçileri: Sendika hakkımız için direneceğiz

Posco Assan'da sendikalaştıkları için işten atılan 50 işçi, 'Posco hukuksuzluğun adı olmuş. Buna karşı sendikalı olduk. Direniş sürecek' dedi.

17 Kasım 2017 09:14
Son Güncellenme Tarihi: 17 Kasım 2017 11:25
Paylaş

Gözde TEKİN
Çağıl Çağan ADIGÜZEL
Kerem SERİN
Kocaeli

Kocaeli’de bulunan ve otomotiv fabrikası Hyundai’ye üretim yapan Posco Assan TST’de sendikalaşan işçilerden 50’si işten atıldı. Çalışma koşullarının düzeltilmesi için sendikalaştıklarını ifade eden işçiler, işe geri alınıp Posco patronu sendikayı tanıyana kadar mücadele edeceklerini söylüyor: “Posco hukuksuzluğun, köleliğin adı olmuş. Bu koşullar değişsin diye sendikalı olduk, direnmekten başka şansımız yok.”

Yaklaşık 3 milyar liralık servetiyle Türkiye’nin en zenginleri listesinde 19. sırada yer alan Kibar Holding’in ortağı olduğu Posco Assan’da DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’te örgütlenen işçilerden 50’si işten atıldı.

‘AİLEYİZ DEDİLER HAKKIMIZI VERMEDİLER’

İşten atılan işçilerden biri olan Samet Ayçiçek 5 yıldır Posco’da çalışıyor. Fabrika daha inşaat halindeyken gerekli sayıya ulaşıp yetki için Çalışma Bakanlığına başvurduklarını aktaran Ayçiçek, “Bunun haberi alınınca isimlerimiz insan kaynaklarına gitti. Kimimiz 25/2’den, yani yüz kızartıcı suçtan, kimimiz performans düşüklüğünden kimimiz farklı nedenlerle işten atıldık. 25/2’den atılanlar işsizlik maaşı da alamıyor” dedi.
Ara sıra yapılan sosyal etkinliklerde CEO’ların, müdürlerin, patronların büyük bir aile olduklarını söylediklerini belirten Ayçiçek, “Hepimizin çok değerli olduğunu söyleyip motive edip durdular bizi ama hiç hakkımızı vermediler, bizi sömürdüler şimdi de işten atıldık” dedi.

‘ÇOCUĞUMA NASIL KIYAFET ALACAĞIM?’

Aykut isimli işçi 25/2 maddesi gerekçe gösterilerek işten atılmış. Bunu da İŞKUR’a işsizlik ödeneği başvurusunda bulunduğu sırada öğrenmiş: “Bundan dolayı kabul edilmedi başvurum. 5 yaşında evladım var benim. Yüz kızartıcı suç yazdıkları için işe de almıyorlarmış başka yerde. Benim çocuğum bronşit, ne yapacağım, kime gideceğim? Ben 5 yaşındaki kızıma ne diyeyim? Ben pantolonumu 20 yıl da giyerim ama çocuğuma nasıl kıyafet alacağım?”

O esnada bizi dinlerken söze giren başka bir işçi “Benim 1 ay önce çocuğum oldu. Bunların yaptığı gaddarlık ve zalimlik başka bir şey değil” diyor.

‘67 GÜN HİÇ İZİN KULLANMADAN ÇALIŞTIM’

Daha iyi koşullarda çalışmak, insan yerine konulmak için sendikaya üye olduklarını ifade eden Aykut, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu fabrikayı biz kurduk, kurulduğu günden beri burdaydık, koşullar daha iyi olacak düzelecek diye diye bugünlere geldik. Baktık bizim için iyiye giden bir şey yok. 67 gün aralıksız haftalık izin kullanamadan işe gelip gittiğimi biliyorum. Üretim hiçbir şekilde durmayacak. İşçinin sağlığı mı bozulmuş, ailesiyle düzeni mi bozulmuş kimsenin umrunda değil. Biz yemek molamızı kullanamadığımız koşullarda çalıştırıldık, hattın başına yemekleri getiriyorlardı hem çalışacaksın hem yiyeceksin. Yeter ki üretim durmasın.”

‘BU KOŞULLAR DEĞİŞSİN DİYE SENDİKALI OLDUK’

İşçilerle konuştuğumuz esnada kurdukları whatsapp grubuna gelen mesajlarla 5 işçinin daha işten atıldığını öğreniyoruz. Bunun üzerine başka bir işçi şunları söylüyor: “Az önce atıldığını öğrendiğimiz arkadaşımızın bel fıtığı rahatsızlığı vardı, fizik tedavi olması için 20 gün rapor vermişler. Müdürler diyor ki ana binaya gel seni bekliyoruz konuşacağız. Arkadaşımız o 20 gün boyunca 08.00-16.00 geldi işe ve ofiste bekledi, kimse gelip konuşmuyor ama işe çağırıyorlar. Kendi isteğiyle işi bıraksın diye mobbing yapıyorlar. Posco hukuksuzluğun, köleliğin adı olmuş. Bu koşullar değişsin diye sendikalı olduk, direnmekten başka şansımız yok.”

İÇERİDEKİ İŞÇİLERE BASKI YAPILIYOR

Emre Gürbüz de 5 yıla yakın çalışanlardan. Hakkını aradığı için bir mesajla işine son verildiğini söylüyor. İçeride çalışmaya devam eden arkadaşlarının üzerinde baskı olduğunu da ekliyor: “İçeride zorla mesai yaptırıyorlar, çünkü burada her işçinin karşılığı vardı. Biri gelmezse diğeri mesai yapardı bu yıllardır böyle.” Gürbüz, haklarını alıncaya dek eylemlerinin devam edeceğini ifade ediyor: “Kimseye muhtaç değiliz, taşı sıkar suyunu çıkarırız ama burada hakkımızı da bırakacak değiliz. Biz direnmeye devam edeceğiz.”

Bir başka işçi de yasal haklarını kullandıklarını hatırlatarak, “Evli olan arkadaşlarımız mağdur. Hastanede eşinin doğumunu bekleyen arkadaşımız var. Atılmadan önce bile bizden faydalandılar. Mesaimizi tamamlattılar ve sanki buraya hiç emeğimiz geçmemiş gibi bizi gece yarısı vardiyadan çıkardılar. Çalışırken saat gece 01.30’da işten atılan arkadaşlarımız var” dedi.

İŞTEN ATILDIĞINI EYLEMDEN 2 SAAT ÖNCE ÖĞRENDİ

Geçtiğimiz gün fabrika önünde yapılan eyleme, kucağında 3 aylık çocuğuyla gelen bir işçi “Ben kirada oturuyorum, 3 aylık çocuğumun masraflarını nasıl karşılayacağım? Bunu düşünmeden sokağa attılar bizi. Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz” diyor.

Latif Çakır da işten atıldığını, fabrikanın önündeki eyleme gelmeden 2 saat önce öğrenmiş. 1 çocuğunun olduğunu, eşinin de 4 aylık hamile olduğunu belirten Çakır şunları söylüyor: “Biz hep çalıştık hiçbir şeye zarar vermedik. Anamız babamız ailemiz gibi çalıştık ama sendikasız olmadan olmayacağını gördük. Affedersiniz mal gibi, bir eşya gibi kenara bırakılmak yakışmadı. Benim performansım 2 senedir A. Yani onların deyimiyle süper performans ama beni performans sebebiyle attılar. Mesaj cebimde. Bu nasıl iştir?”

5 yıldır Posco Assan’da çalışan ve işten atılan Sercan isimli işçi de şunları anlattı: “CEO’nun yemeğine gittik, derdimiz atılan iki arkadaşımızın durumunu dile getirmekti. Yemek yemedik su bile içmedik, arkadaşlarımızı attınız bizim moralimiz çok bozuk dedik. Çay söyleyelim dediler onu da içmedik. CEO ağzını açıp tek bir laf etmedi, yemeğe giden 7 kişi olarak biz de işten atıldık. Bir de bizi 25/2’den atıyorlar, ne ahlaksızlık yapmışız? Burdan atılan işçiler hiçbir şeyden yararlanamasın istiyorlar. Bu bizim alnımıza sürülen bir leke olacak diye düşünüyorlar herhalde, bu nasıl bir kindir işçiye karşı?”

ATILAN ARKADAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ

Hâlâ çalışmakta olan bir işçi ise, “İşten atılan arkadaşlarımızdan birinin eşi doğum yaptı. Arkadaşımız hastanenin veznesine gittiğinde işten çıkartıldığı için özel sigortadan yararlanamayacağı söylenmiş. Bu nasıl bir nefrettir? Ayıptır. Biz atılan arkadaşlarımızın yanındayız, olmak zorundayız, her an bizi de atabilirler. Derdimiz herkesin işine dönmesi, koşulların düzeltilmesi. Ben yazın 3 ay boyunca hafta tatili yapmadan çalıştırıldım. Bu koşulların değişmesi için sendikalaştık” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Urfa’da tarlada ilaçlama yapan genç öldü

SONRAKİ HABER

'Türkiye'de 2 evden 1'inde diş fırçası yok'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...