31 Temmuz 2017 13:57

Panzer iddianamesi çıktı: Polisler 2 yılla kurtulabilir

Silopi’de panzerin altında kalarak can veren iki kardeşin katil zanlısı iki polis hakkında 'taksirle ölüme neden olma' suçundan dava açıldı.

Paylaş

Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı, Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde 3 Mayıs gecesi uykudaki Muhammed (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşlerin ölümüne neden olan zırhlı aracın sürücüsü tutuklu Polis Memuru Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak iddianame hazırladı. 

Cizre 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede şüpheli polislerin, “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis ile cezalandırılmaları istendi. Ayrıca şüpheli Yeğit’in ehliyetinin sürücü belgesine 3 yıl süreyle el konulması istendi. 

İddianamede, çocukların annesi Nesime Yıldırım ve babası Mesut Yıldırım müşteki olarak yer aldı. Tutuklu Polis Ömer Yeğit’in sürücülüğünü yaptığı Silopi İlçe Emniyet Müdürlüğüne ait 73 A 0133 plakalı 1994 model Dragon 1 marka aracının olay tarihinde MHP İlçe binasını korumak ile görevli olduğu hatırlatıldı. 

MUHAMMED HASTANEYE GETİRİLDİĞİNDE YAŞIYORMUŞ 

İddianamede, zırhlı aracın devriye görevi ardından saat 00.29’da MHP ilçe binasının önüne gelerek farı sönük ve stop halinde bekledikten yaklaşık bir dakika sonra rampa aşağı hareket etmeye başladığı belirtildi. Aracın aşağıya doğru hareket etmesi üzerine zırhlı aracın sürücüsünün aracı çalıştırmak için uğraştığı, Araç Sürücüsü Yeğit’in zırhlı aracı çalıştıramaması sonucunda aracın fren ve direksiyon sisteminin devre dışı kaldığı, 715 No’lu Sokak istikametine doğru 85-90 metre gittikten sonra Mesut Yıldırım’a ait tek katlı betonarme evin salon kısmına çarptığı ifade edildi. Çarpmanın etkisiyle zırhlı aracın ön kısmının salonun duvar ve kolon kısımlarını yıkarak silah kulesine kadar evin içine girdiği aktarılan iddianamede, kaza sırasında evin salon kısmında uyumakta olan 2010 doğumlu Mehmet Yıldırım ve 2011 doğumlu Furkan Yıldırım kardeşlerin beton kolon ve molozların altında kaldığı kaydedildi. Çocukların olay yerine gelen yurttaşlar ve polisler tarafından molozlar altında çıkartılarak Silopi Devlet Hastanesine götürüldüğü kaydedilen iddianamede, hastaneye getirilen Furkan Yıldırım’ın yaşamını yitirdiği, kardeşi Muhammed Yıldırım’ın hastaneye getirildiğinde ise kalp atışlarının olduğu ancak 2 dakika sonra kalbinin durduğu, yapılan bütün müdahalelere rağmen hayatını kaybetti ifade edildi. 

BİLİRKİŞİ: SÜRÜCÜ TECRÜBELİ OLSAYDI OLAY ÖNLEBİLİRDİ

Trafik Bilirkişice hazırlanan raporda ise, zırhlı Araç Sürücüsü Yeğit’in Karayolları Trafik Kanunu’nun 42 maddesi ve Karayolları Trafik yönetmeliğinin 76 maddesinde belirtilen “Motorlu araç sürücü sertifikasının” bulunmadığı, bu nedenle sürücünün araç ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmaması sonucunda olayın meydana geldiği vurgulandı. İddianamede, trafik bilirkişi, kazanın oluşumunda idarenin ve araç sürücüsünün eşit ve aynı derecede kusurlu olduğu yönündeki tespitine yer verildi. 

Makine bilirkişinin raporunda da personelin tecrübeli ve eğitimli olması durumunda aracın ani bir frenle durdurulabileceğine yer verilen iddianamede, elektrik bilirkişinin ise aracın fren ve direksiyon sisteminde herhangi bir arıza olmadığı, olayın sürücünün aracı kullanma ehliyetine ve yeterli eğitime sahip olmaması nedeniyle yaşandığına dair görüşlerine yer verildi. 
Emniyet Genel Müdürlüğünün zırhlı araçların özel eğitim almış personel tarafından kullanılması gerektiği yönündeki genelge gönderdiği hatırlatılan iddianamede, şüpheli Yeğit’in eğitim bilgilerinin yer aldığı evraklara bakıldığında “Zırhlı panzer aracını kullanmaya yönelik herhangi bir kurs eğitiminin olmadığı görülmüştür” tespitine yer verildi. 

ZIRHLI ARACI SÜREN DE ACEMİ, ONU GÖREVLENDİREN DE

Şüpheli Murat Maden’in olay tarihinden yaklaşık bir hafta önce Silopi İlçe Emniyet Müdürlüğü Koruma Büro Amirliği vekili olarak atandığı hatırlatılan iddianamede, Maden’in olay tarihinde görev alan polislerin görev listesinde imzasının bulunduğu kaydedildi. Şüpheli Maden’in kazayı yapan zırhlı aracın Sürücüsü Yeğit’i 73 A 0133 panzer tipi araç sürücüsü olarak görevlendirdiği, panzer tipi araçlar için özel eğitim almış personellerin görevlendirilmesi gerekirken, zırhlı personel taşıyıcı eğitim ve kursu bulunmayan Yeğit’i görevlendirmek suretiyle dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranarak “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak” suçunu işlediği belirtildi. (Şırnak/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

İZDENİZ grevi devam ediyor

SONRAKİ HABER

‘Birlikte değiştirmek için Yoğurtçu Parkı’nda buluşalım’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...