Yine İstanbul, yine yağmur, yine rezalet!

İstanbul'da etkili olan sağanak ve dolu yağışı nedeniyle metrobüs ve metro seferleri durdu, otobüsleri su bastı, bir vapur karaya oturdu.

27 Temmuz 2017 14:44
Paylaş

İstanbul'da beklenen sağanak ve dolu akşama doğru etkisini göstermeye başladı. Kent genelinde hayatı olumsuz etkileyen yağış, altyapı yetersizliğini bir kez daha en belirgin haliyle gösterdi. Görüntüler 17 Temmuz'daki şiddetli yağış sonrası ortaya çıkan tabloyu anımsattı.

Beylikdüzü'de dolu yağışı nedeniyle yurttaşlar zor anlar yaşadı, Atatürk Havalimanı'nda uçuşlar durduruldu, Atatürk Havalimanı-Yenikapı metro seferi durdu. Avrasya Tüneli ulaşıma kapatıldı. Taksim Metrosu’na su doldu.

Uzunçayır'da üst geçidin korkuluğuna asılmış olan reklam panosu metrobüs yoluna düştü ve metrobüs seferlerinin durmasına neden oldu.

Direkler devrildi, araçlarda maddi hasar oluştu, birçok araç havuza dönen alt geçitlerde mahsur kaldı.

Kadıköy'de ağaçlar devrildi. Çok sayıda işyernin tabelası devrildi. Rıhtım yolunda sel oluştu. Otobüs seferlerinin aksaması nedeniyle yurttaşlar evlerine gitmekte güçlük çekiyor.

Otobüslerin içine su doldu. Yurttaşlar ıslanmamak için koltukların üzerine çıktı.

Karaköy-Kadıköy vapuru karaya oturdu. Vapurda bulunan yurttaşlar can yelekleri giyerek kurtarılmayı bekledi. Vapur daha sonra iple çekildi.

Şişli'deki, Latin Katolik Kabristanı'nın duvarı yıkıldı. Bir taksi şoförü ile yağmurdan kaçmak için kulübe kenarına sığınan biri kadın 2 kişi olmak üzere 3 kişi yaralandı.

Yağmur, Latin Katolik Kabristanı'nın duvarının yıkılmasına neden oldu. Duvarın 10 metre eninde, 5 metre yüksekliğindeki kısmı büyük bir gürültüyle çöktü. Bu sırada cadde üzerindeki bir taksi, kısmi olarak toprak altında kaldı. 

Taksi sürücüsü ile yağmurdan kaçmak için bir kulübe kenarına sığınan biri kadın 2 kişi olmak üzere 3 kişi yaralandı. Çevredekiler tarafından kurtarılan yaralılar Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastenesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. 

Çöken duvar altında kalan olabileceği ihtimali üzerine, vatandaşlar seferber oldu. Vatandaşlar, çevreden buldukları kovalarla toprak ve taş taşıyarak enkazın altına ulaşmaya çalıştılar. İtfaiye ve vatandaşların yaklaşık 3 saatlik çalışması sonucu enkaz tamamen kaldırılırken, duvarın altında kimsenin kalmadığı tespit edildi. 

Çökme nedeniyle duvarın zayıflayan kısımlarının yarın yıkılacağı ve yeniden inşa edileceği öğrenildi.

6 DAKİKADA GÜNDÜZ GECE OLDU

Üsküdar'da bir rezidansın üst katında yapılan 6 dakikalık cep telefonu kaydı, İstanbul'da havanın ani dönüşümünü ortaya koydu. Değişimin çarpıcılığını anlamak için görüntüler hızlandırılmış.Sadece 6 dakikalık bölüm hızlandırılınca güneş ışınlarının görülebileceği saatte gündüzün nasıl bir anda gece olduğu ortaya çıkıyor.

Kağıthane'de yıldırım düşmesi nedeniyle yangın çıktı. Yangının dumanları çok geniş bir alandan görüldü.

Alevler tüm depoyu sararken, olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. İtfaiye ekipleri yangını yaklaşık 3.5 saatte kontrol altına aldı. 

İstanbul'da akşam saatlerinde etkisini arttıran yağmur nedeniyle Halitpaşa Caddesi üzerinde bulunan bir depoya yıldırım düşmesi sonucu yangın çıktı. Alevler kısa sürede tüm depoyu sardı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ve ambulans sevk edildi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, alev alev yanan depoya müdahale etmeye başladı. Bu sırada yangının büyük olması nedeniyle itfaiye ekipleri olay yerine takviye istedi. Çevre ilçelerden olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangına dört koldan müdahale etti. Bu sırada olay yerine gelen polis ekipleri çevrede önlem alırken, sağlık görevlileri de herhangi bir olumsuzluğa karşı hazır bekledi. İtfaiye ekipleri yangını yaklaşık 3.5 saatlik çalışma sonucu kontrol altına aldı. Yangın söndürme çalışmaları sırasında elinden hafif bir şekilde yaralanan bir itfaiye erine sağlık görevlileri olay yerinde bulunan ambulansta müdahale etti. Eline pansuman yapılan itfaiye eri söndürme çalışmalarına devam etti. İtfaiye ekipleri olay yerinde soğutma çalışması yaptı. 

 

Yollar su altında kaldı. Araç trafiğinde yoğunluk yaşanıyor. 

Haydarpaşa Camisinin minaresi yıkıldı.

Birçok bölgede logarlar patladı. Giderler su tahliyesinde yetersiz kaldı.

Haydarpaşa'da vincin devrilmesi sonucu yangın çıktı. Yangın bir süre sonra kontrol altına alındı. Yangında ölen ya da yaralanan olmadı.

Çemberlitaş Kız Öğrenci Yurdu'nun çatısı uçtu. Çatı parçaları yola dağıldı. İki araç zarar gördü. Parçalar Keçecizade Camisi girişini kapattı.


  •  

Yağmur yaklaşık 25 dakika sürdü.

2'Sİ AĞIR EN AZ 10 KİŞİ YARALANDI

Fırtınada yaralanan 10 kişi Üsküdar Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne tedavi için başvurdu. Yaralılardan 2'sinin durumunun ağır olduğu öğrenildi..

17 Temmuz'daki şiddetli yağışta da benzer görüntüler ortaya çıkmıştı. Ortaya çıkan tabloyu Evrensel'e değerlendiren uzmanlar İstanbul'daki aşırı yağışla iklim değişikliğinin ilişkili olduğunu belirterek buna uygun politikalar geliştirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

METEOROLOJİ UYARMIŞTI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü şiddetli yağmur beklendiğini duyurmuştu. Beklenen şiddetli yağış akşam saatlerinden itibaren etkisini göstermeye başladı. İstanbul genelinde etkili olan şiddetli yağıştan dakikalar önce gökyüzünü siyah bulutlar kapladı. Normal şartlarda havanın kararmasından yaklaşık 2 saat önce gökyüzündeki bulutlar İstanbul’da havayı kararttı.

İBB: 20 DAKİKADA 30-40 KİLOGRAM YAĞIŞ KAYDEDİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’u etkisi altına alan ve kentin birçok noktasında su baskınlarına neden olan şiddetli yağışla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "İstanbul’u akşam saatlerinde etkisi altına alan şiddetli fırtına ile birlikte başlayan yağışlar İstanbul’da hayatı olumsuz etkiledi. Yağışlardan başta E-5 Avrupa yakası otoyolu başta olmak üzere hemen hemen tüm bağlantı yolları ve caddeler trafikten durma noktasına gelmiştir” denildi.

Yağışın il genelinde farklı bölgelerde 20-25 dakikalık sürelerde etkili olduğu kaydedilen açıklamada, Meteoroloji istasyonlarından kaydedilen yağış miktarlarıyla ilgili şu bilgiler verildi:

“Aksaray: 16 - KG/M2
Akom: 23 - KG/M2
Çavuşbaşı: 30- KG/M2
Yenibosna: 25 - KG/M2
Merter: 30- KG/M2
Bostancı: 15 - KG/M2”

Yağışla birlikte lodos yönünden kuvvetlice, aralıklarla fırtına şeklinde esen rüzgarın (AKSARAY-80km/s) hava sıcaklıklarının da 10C derecelerde azalmasına ve mevsim normalleri altına gerilemesine neden olduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi.

“Şiddetli yağış esnasında dakikada ortalama 25 şimşek ve yıldırım hadisesi ile yağış boyunca toplam 372 adet şimşek ve yıldırım hadisesi gözlemlenmiştir. Yıldırım düşmesi nedeniyle meydana gelen 2 adet yangın olayı meydana geldi. Kağıthanede Odun Deposunda çıkan yangın İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile kontrol altına alındı. Yine Haydarpaşa Garının kulesine vinç devrilmesi nedeniyle çıkan yangın söndürüldü. Yaralanan bir vatandaş vincin altından çıkartılarak hastaneye kaldırıldı. Şişli İlçesi Pangaltı semtinde bulunan Ermeni mezarlığının duvarı çökmesi sonucunda 2 vatandaş yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Yağışla birlikte alarma geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye, İSKİ, Yol Bakım, İSTAÇ, Park Bahçeler, Zabıta, AFAD ve Karayolları ekipleri su baskını ve göllenmelere müdahale etti.

İBB ekipleri su baskınları ile 6 bin 388 personel, bin 194 araç, 417 motopomp, 786 dalgıç pompası ve ekipman ile mücadele ediyor. 153-Beyaz Masa ve 110 İtfaiye ye komuta merkezlerine yağışın ilk 5 dakikası içerisinde 250 su baskını ihbarı geldi. Şiddetli yağış nedeniyle metro seferlerinde aksama meydana gelmedi. Tramvay seferlerinde zaman zaman aksamalar meydana geldi. Atatürk Havalimanında inmesi gereken 16 uçak başka meydanlara yönlendirildi.

Şiddetli yağışlar o kadar etkiliydi ki 18 Temmuz’da meydana gelen su baskınındaki yağış 45 dakika süresinde yaklaşık 50-60 kg yağış bırakmıştır. Bugün yağan yağış 20 dakikada fırtına ve dolu ile birlikte 30-40 kg arasında yağış kaydedildi."

ATATÜRK HAVALİMANI'NI SU BASTI!

İstanbul'da etkili olan dolu ve sağanak hava ulaşımını olumsuz etkilemesinin yanı sıra Atatürk Havalimanı terminal içerisinde de su basmasına neden oldu.

Sağanak ve fırtınanın ardından Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Gidiş Terminali çatısından yağmur suyu terminal içerisine akarken, Türk Hava Yolları'nın businees kontuarı kısa bir süre kullanılamaz hale geldi. 300'lü salonlarda uçağın kalkış saatini bekleyen yolcular bulunduğu alanın su basması nedeniyle zor anlar yaşadı. Yolcular bu anları telefonlarına kaydetti.

KARACAAHMET MEZARLIĞI'NDA AĞAÇLAR DEVRİLDİ!

Dün akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağan dolu ve ardından yağan yağmur sonrası oluşan hasar ortaya çıkmaya başladı.

Üsküdar'da bulunan Karacaahmet Mezarlığı'ndaki birçok ağacın kökünden devrildiği, bazı ağaçların dallarının kırıldığı ve mezar taşlarına zarar verdiği görüldü.

BİNANIN ÇATISI PARK HALİNDEKİ 3 ARACIN ÜZERİNE DÜŞTÜ!

İstanbul'da akşam saatlerinde etkili olan sağanak ve fırtına sırasında, Esenler'de 4 katlı bir binanın demirden oluşan çatı platformu park halindeki araçların üzerine düştü. Olayda şans eseri herhangi bir can kaybı yaşanmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi.

Olay Esenler, Menderes Mahallesi'nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, İstanbul'da akşam saat 18:00 sıralarında etkili olan yağmur ve fırtınada 382. Sokakta bulunan 4 katlı bir binanın platform çatısı park halinde bulunan 3 aracın üzerine düştü. Mahalle sakinleri büyük bir gürültüyle camlarına koştu. Ne olduğunu anlamayan mahalle sakinleri, komşularının oturduğu apartmanın platform çatısını kapılarının önünde görünce durumu hemen polis, zabıta ve itfaiye ekiplerine haber verdi. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri araçların üzerine düşen ve demirden olan platform çatının altında bulunan araçları kurtarma çalışması başlattı. 

Bu sırada zabıta ekipleri olay yerine şerit çekerken, polis ekipleri de önlem aldı. İtfaiye ekipleri platformun altında kalan araçları merdiven aracının yardımıyla kurtardı. İtfaiye aracının merdivenine bağlanan halatlar yardımıyla platform bulunduğu yerden yükseğe kaldırılarak altındaki araç çekildi. Olayda şans eseri herhangi bir can kaybı yaşanmazken, park halindeki araçlarda maddi hasar meydana geldi. Platformun altında kalan diğer kamyonet ise itfaiye ve vatandaşların çekmesi sonucu kurtarıldı. Platformun parçalara ayrıldıktan sonra kaldırılacağı öğrenildi. İtfaiye ekiplerinin çalışması sürüyor. Polis ekipleri de olaya ilişni inceleme başlattı.(HABER MERKEZİ)

 

 

 

 

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İmralı raporu açıklandı

SONRAKİ HABER

Kısaslılar kirli sudan şikayetçi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa