11 Temmuz 2017 00:27

10 Ekim katliamcısı göz göre göre kaçmış

10 Ekim Katliamı'nın planlayıcısı Yunus Durmaz'ın katliamdan 5 gün sonra ihbar edildiği polisin ihbarı geç değerlendimesine üzerine kaçtığı belirtildi

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

10 Ekim Katliamı’nın planlayıcısı ve IŞİD’in Antep emiri Yunus Durmaz’ın katliamdan 5 gün sonra ihbar edildiği ancak polisin ihbarı geç değerlendirmesi üzerine Durmaz’ın kaçtığı ortaya çıktı. Skandal, davanın ek klasörlerinde yer alan Alyaz sitesi  sakinlerinin ifadesiyle ortaya çıktı. Bu ifadelere göre 12 Ekim günü sitedeki kameralardan birisinin tavana doğru çevrildiği farkedildi. Görevliler kayıtları izleyince Suriyeli öğrenci Mahmut Ali olarak kendisini tanıtan Yunus Durmaz’ın kamerayı çevirdiğini anladı. Bunun üzerine 15 Ekim günü Yunus Durmaz’ın kaldığı eve giden site sakinlerine kapıyı Yunus Durmaz’ın kardeşi Hacı Ali Durmaz açtı. Hacı Ali Durmaz, arkadaşının içeride uyuduğunu ve bu yüzden gelen 3 kişiye kendilerini  eve alamayacağını söyledi. 

POLİSE İHBAR 15 EKİM GÜNÜ YAPILMIŞ

Bu görüşmeden sonra sitedekiler 15 Ekim günü saat 17. 37’de polise Yunus Durmaz ve evde kalanları ihbar ederek, “Evde kalmakta olan Suriye uyruklu şahıslar şüpheli gözüküyor. Terörle alakalı olabilir, eve bir ekip gönderin” dedi. Aynı gün saat 22.00’da Yunus Durmaz site görevlisine,  “Kameranın yönünü ben çevirdim. Işıkları da ben söndürdüm. Evimize her gün misafir geliyordu. Onu korkutma amaçlı yaptım”dedi. Daha sonra Durmaz yanındaki valizlerle saat 23.00’da kaldığı evden ayrıldı. 

DURMAZ EVDEN AYRILDIKTAN SONRA OPERASYON

İfadelere göre 16 Ekim günü ise siteye 2 sivil polis geldi. Polislerin geldiğini gören site görevlisi, site yöneticisini arayarak polislerin geldiğini söyledi. Site yöneticisi, 16 Ekim günü saat 15. 41’de polisleri arayarak, Yunus Durmaz’ı bir kez daha ihbar etti. İhbarı yaptıktan sonra site içerisinde bulunan sivil polislerin yanına gitti. Daha sonra Yunus Durmaz’ın kaldığı eve özel harekat polisleri operasyon yaptı ancak Yunus Durmaz bir gün önce bavullarını toplayarak evden ayrılmıştı.    

YAKALANMAMASI YENİ SALDIRILAR GETİRDİ

Yunus Durmaz’ın, 10 Ekim Katliamı’ndan sonra yakalanamaması sonucu 1 Mayıs 2016’da 3 polisin öldüğü Antep Emniyeti’ne yönelik saldırıyı organize etti. Emniyet saldırısından sonra 19 Mayıs 2016 günü Antep’te bir hücre evine baskın yapıldı. Bu baskında Durmaz’ın kendisini patlattığı ileri sürüldü. Yunus Durmaz, IŞİD’in Türkiye’deki bombalı saldırılarını organize ediyor, örgüte eleman ve malzeme temini sağlıyordu. Durmaz’ın polise yapılan ihbara rağmen kaçabildiği Alyaz Sitesi’ndeki evde ise 10 Ekim Katliamı’nı yapan bombacılar saklanmıştı. Bombacılar katliama bu evden ayrılarak gitmişti. Durmaz’ın bilgisayarından çıkan belgelerde, Antep’te Kürt mahallelerinde gerçekleşen düğünlere yönelik saldırı planları da çıkmış, Durmaz’ın ölümünden aylar sonra geçtiğimiz yıl 20 Ağustos 2016 tarihinde 51 kişinin öldüğü Antep düğün saldırısı gerçekleştirilmişti. 

ÖNCEKİ HABER

Rafael Nadal Wimbledon'a veda etti

SONRAKİ HABER

Renault işçileri: İşten atmalara izin vermemeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...