15 Mayıs 2017 06:54

Çöpsüz ODTÜ İnisiyatifi: Temizleyen kirletenden fazla olmalı

Kampüste çöp sorununa karşı 'Çöpsüz ODTÜ İnisiyatifi' kuran öğrenci, öğretim görevlisi ve mezunlar 'temizleyen kirletenden daha fazla olmalı' diyor.

Paylaş

Kampüste artan çöp sorununa çözüm amacıyla "Çöpsüz ODTÜ İnisiyatifi" kuran öğrenci, öğretim görevlisi ve mezunlar, "Temizleyenler kirletenlerden daha fazla olmalı" diyerek, düzenli olarak kampüs içinde çöp topluyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) "Çöpsüz ODTÜ" fikri etrafından birleşen duyarlı öğrenci, akademisyen ve mezunları, belli aralıklarla çöp toplama etkinliği düzenliyor. Sosyal medyada ODTÜ'de çöp sorunuyla ilgili çok fazla şikayet gelmesi ardından "Çöpsüz ODTÜ İnisiyatifi" kuruldu. ODTÜ Biyoloji Bölümü mezunlarından Selma Çam'ın öncülüğünde kurulan inisiyatifte şu anda 20'yi aşkın öğrenci, akademisyen ve mezun yer alıyor.

AMAÇ KİRLETMEMEK

ODTÜ'nün kendine ait doğal yaşam alanı olduğunu ve temiz tutulması gerektiğini ifade eden Çam, "Sadece 'İnsanlar çöp atsın biz toplayalım' gibi bir şey istemiyoruz. Bu sadece başlangıç aşamasında etrafı temiz bırakmak ve daha sonra kirletilmemesi üzerine eylemsellikler yürütmek bizim amacımız. Geri dönüşüm ile ilgili de çalışmalar yapmak istiyoruz" dedi.

‘KUSURA BAKMAYIN SİZİ GÖRMEDİK’

İlk çöp toplamanın üzerinden 2 gün geçtikten sonra alanın yeniden çöplüğe döndüğünü gözlemleyen Çam, "İnsanları uyardık, fakat bazı insanlar çok medeni değiller, kibar bir şekilde uyarıldığında bile sanki çöpün bir sorun olduğunu hayatında ilk defa duymuş gibi davranıyorlar. Birisinin yanına gittik 'Hocam çöpleri atmazsanız' dedik, 'Kusura bakmayın biz sizi görmedik' dedi. Biz de dedik ki 'Bizi görmek zorunda değilsiniz, biz her zaman burada olamayız' dedik. Bunun insanın kendi içinden gelmesi gerekir" diye konuştu. Cezai bir yaptırımın olmaması halinde çöp sorunun devam edeceğini savunan Çam, bunu bir öneri olarak arkadaşlarıyla tartışacaklarını da söyledi.

'TEMİZLEYENLER KİRLETENLERDEN DAHA FAZLA OLMALI'

İnisiyatife katılan ve aktif çalışan ODTÜ Temel Eğitimler Bölümünde Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Volkan Şahin de, "Kimseyi yargılama gibi bir sorunumuz yok. Temizleyenlerin kirletenlerden daha fazla olmasını isteriz. En azından eşit derecede olursa zaten yavaş yavaş bilinç yaratabiliriz" diye konuştu.

SESSİZ BİR EYLEM

Çöp toplamayı "sessiz bir eylem" olarak niteleyen Şahin, şunları dile getirdi: "İnsanlar her zaman olumlu karşılıyor. Bizim başlattığımız bu etkinliğe insanlar çok ilgi gösteriyor. Çoğu da bu işe katıldıklarını söylüyorlar. Aslında herkes birisinin ilk adımını bekliyor. Bunu en iyi kar yağdığı zaman görürsünüz, hep toplu olarak bir ayak izi vardır, derken bir tanesini görürsünüz, ayrılmıştır, kısa yolu açmıştır ondan sonra herkes o ize doğru takip eder. Selma'nın başlattığı böyle bir şey. Umarım bazı şeyler değişir." (Ankara/DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Zorla evlendirilmiş çocuğa kayınpederi istismarda bulundu

SONRAKİ HABER

TÜPRAŞ işçileri fabrikaya kapandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...